Afbeelding
Pauw Media

Historisch onderzoek bij Bakkerij Koot: ‘Dit is een grote verrassing’

16 april 2024 om 16:47 Bvld BVLD

BARNEVELD De uitkomst van een grondig onderzoek naar de historie leidde tot lachende gezichten bij Bakkerij Koot, de oudste bakker van Barneveld. Maar ook tot uitstel van twee jubileumfeestjes.

‘Brood en banket, sinds 1899’, staat al jaren op de gevel van de winkel aan de Langstraat 113. ‘Maar dat jaartal gaan we binnenkort veranderen’, zegt mede-eigenaar Gerben van den Hudding (31). ‘Cornelis Beulekamp, geboren in 1837, heeft onze plannen aardig in de war geschopt.’

NACHTWERK

Terwijl in de bakkerij het ene Haantje Pik na het andere wordt geproduceerd, neemt Gerben plaats in z’n kantoor. Het is donderdag en dat betekent voor de Barneveldse ondernemer weinig bakken, veel regelen en soms een beetje uitslapen. ‘We bakken ons brood nog op de traditionele manier en dat kost nu eenmaal meer tijd’, zegt Gerben, vader van Syra (3) en Loïs (bijna 1) over zijn twee nachtdiensten per week. ‘De kwaliteit van het brood vinden we belangrijker dan onze nachtrust’, benadrukt hij. ‘Natuurlijk kijken we voortdurend naar mogelijkheden om het bakproces te optimaliseren, maar we veranderen pas als we 100 procent tevreden zijn met het resultaat.’

Gerben staat sinds januari 2021 samen met Jan Koot aan het roer van het succesvolle familiebedrijf en wisselt het bakken van brood af met personeelszaken, planningen en alles wat komt kijken bij het runnen van een eigen zaak. Hij stuurt een team aan van in totaal twintig medewerkers. ‘Mijn werk is daardoor nóg leuker en afwisselender geworden’, constateert hij tevreden.

Een van de punten op Gerbens takenlijstje was de voorbereiding van het jubileum ‘125 jaar Bakkerij Koot’ in 2024. De Barnevelder glimlacht als het onderwerp ter sprake komt. ‘Het leek ons leuk om het predicaat Hofleverancier aan te vragen, dus daarmee zijn we enthousiast aan de slag gegaan.’


Het enthousiaste team van Bakkerij Koot (Pauw Media).

ONDERZOEKER

Het aanleveren van allerlei officiële documenten is een belangrijk onderdeel van de strenge selectieprocedure. Gerben dook in de geschiedenis en verzamelde mappen vol info en notariële aktes. ‘Gaandeweg kwam ik erachter dat ik meer bakker ben dan onderzoeker’, lacht hij. ‘Daarom besloten we een professional in te schakelen. Zijn ontdekkingen waren best ‘schokkend’, maar we hebben er vooral erg hard om moeten lachen.’

Ook in het  buitenland  smullen mensen van onze producten

JUBILEUM HAANTJE PIK

Uit het onderzoek kwam bijvoorbeeld al snel naar voren dat Jan Koot, de opa van de huidige eigenaar Jan, Haantje Pik in 1932 lanceerde en niet zoals altijd gedacht in 1923. Gerben: ‘De duizenden al bestelde zakjes met het opschrift ‘Honderd jaar Haantje Pik, de enige echte’ hebben we dus pas over acht jaar nodig.’

Nóg groter is de verrassing dat Bakkerij Koot officieel sinds 1869 bestaat en dus dertig jaar ouder is dan altijd werd gedacht. ‘We zijn al met stip de oudste bakkerij van Barneveld, maar de familiegeschiedenis is nog langer dan wij dachten’, zegt Jan, die ook is aangeschoven.

Gerben toont een oud document waarin beschreven wordt dat Cornelis Beulekamp samen met zijn vrouw Aaltje Beukhof in 1869 een bakkerij begint op de huidige plek van Koot. Daarnaast woonden kleermaker Jan Koot en Celia Beukhof, de zus van Aaltje. Zij kregen vijf kinderen, onder wie de latere bakkers Willem en Jan. ‘Willem Koot speelde als bakkersknecht een belangrijkere rol in de bakkerij in Barneveld en werd in 1894 door Aaltje benoemd als erfgenaam. In 1899, het jaartal dat nu nog op de gevel staat, trouwde hij met Evertje van Ede en trok hij bij zijn tante in.’
Moraal van het verhaal: Bakkerij Koot bestaat 155 jaar in plaats van 125 jaar. ‘Dat betekent dat we nog twintig jaar moeten wachten om hofleverancier te kunnen worden en het jubileumfeestje moeten uitstellen.’

SCHATKAMER

Het team van Koot zit echter niet bij de pakken neer. ‘We gaan vrolijk door met wat we het liefste doen: mensen blij maken met onze ambachtelijke producten’, zegt Gerben, die in 2021 officieel toegang kreeg tot de ‘Schatkamer van Koot’. Daarin liggen onder meer de recepten van Haantje Pik, de Barneveldse Sprits (een recept uit 1878) en een Jan van Schaffelaarkoekje met kokos. Nieuwe producten zijn bijvoorbeeld Opa’s koek (een malse cake met kaneel) en het ‘Meulentje’ (zelfgemaakte bonbons in de vorm van een molen met een vulling van Barneveldse sprits en caramel).

De klantenkring van Koot is de afgelopen jaren flink gegroeid. Jan: ‘Sinds corona zien we dat mensen bewuster met voeding bezig zijn en onze producten nog meer waarderen.’ Hij vindt het mooi om te zien hoe betrokken mensen zijn. ‘Toen de energieprijzen erg hoog waren, gaven sommige klanten bijvoorbeeld spontaan extra fooi en het is leuk om te zien dat we – mede dankzij onze webshop – zelfs bestellingen uit het buitenland krijgen. Ook in Canada, Zweden en andere landen smullen mensen tegenwoordig van onze producten.’


Gerben van den Hudding (links) en Jan Koot druk met Haantje Pik. 

VERBOUWEN

De vraag naar de verse producten van Koot is zelfs zo groot dat er plannen zijn om de banketbakkerij op de huidige locatie uit te breiden, zodat de taarten en andere lekkernijen in de toekomst direct achter de winkel gemaakt kunnen worden. ‘Dat helpt om efficiënter en gemakkelijker te werken’, zegt Gerben. ‘Op dit moment zijn er veel verschillende ‘hokjes’ en komen we eigenlijk ruimte tekort.’ De bouwtekeningen zijn inmiddels klaar. ‘Ons doel is dat de werkzaamheden nog dit jaar starten.’

FAMILIE

Hoewel hij – zoals hij het zelf noemt – ‘van de koude kant is’, wil Gerben de familietraditie van de warme bakker nog vele jaren voortzetten. ‘Ik ben zelf natuurlijk geen echte Koot, maar Jan en Ine (de zus van Jan) hebben mij sinds m’n komst in 2017 goed gekneed als een echte Koot.’ Daniëlle Koot, de vrouw van Jan, is al jaren een drijvende kracht binnen de onderneming en Gerbens vrouw Roelien werkt sinds enkele maanden ook in de winkel. Daardoor is het familiegevoel alleen maar groter geworden en wordt de traditie van Cornelis Beulekamp voortgezet.


Gerard Koot, de vader van Jan en Ine, aan het bezorgen bij het oude concertgebouw 

IN VOGELVLUCHT

1869: Cornelis Beulekamp opent zijn bakkerij in Barneveld, de voorloper van Bakkerij Koot
1907: Willem Koot neemt de zaak van zijn oom over
1923: Bakkerij en woonhuis Koot als eerste aangesloten op elektriciteitsnet
1930: Nieuwbouw bakkerij en woonhuis
1932: Jan Koot lanceert Haantje Pik
1939: Jan Koot neemt bakkerij over van zijn vader
1940: Bakkerij verwoest door beschietingen
1942: Pand opnieuw gebouwd
1960: Zoons Gerard en Evert (Eep) eigenaar Bakkerij Koot
1978: Eep Koot stapt uit de zaak
1984: Jan Koot (zoon Gerard) wordt mede-eigenaar
2001: Gerard Koot overlijdt, dochter Ine en zoon Jan samen eigenaar
2017: Gerben van den Hudding begint bij Bakkerij Koot
2021: Ine doet stap terug. Gerben van den Hudding en Jan Koot samen eigenaar

Bakkerij Koot is op zoek naar oude foto’s van de bakkerij. Hebt u mooie plaatjes van vroeger? Mail ze door naar gerben@bakkerijkoot.nl of bel 0342 412525.
Meer informatie via de website van Bakkerij Koot


Dit artikel is onderdeel van bvld, het glossy magazine voor en door Barnevelders. Het magazine wordt in de week van 14 april huis-aan-huis verspreid.
Alle artikelen verschijnen ook online op de website van de Barneveldse Krant. Een mooi verhaal over jouw bedrijf in de volgende uitgave van bvld?

Neem contact op voor de mogelijkheden

Gerard Koot, de vader van Jan en Ine, aan het bezorgen bij het oude concertgebouw
Bakkerij Koot heeft een enthousiast team.
Gerben van den Hudding (links) en Jan Koot druk met Haantje Pik.
Geertjan Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie