Jan Koot (links) en Gerben van den Hudding zijn druk met Haantje Pik.
Jan Koot (links) en Gerben van den Hudding zijn druk met Haantje Pik. Koot

Historisch onderzoek in Barneveld naar ‘echte Haantje Pik’

20 maart 2024 om 18:25 Zakelijk

BARNEVELD Een historicus doet momenteel onderzoek naar Haantje Pik, de beroemde specialiteit van Bakkerij Koot in Barneveld. De eerste resultaten zijn ,,verrassend’’, melden eigenaren Jan Koot en Gerben van den Hudding. 

Tot nu toe werd altijd gedacht dat ‘opa’ Jan Koot in 1923 het geheime recept van Haantje Pik uitvond, maar de huidige generatie bakkers twijfelde na het zien van een oud document of dat jaartal klopt. Gerben besloot de archieven in te duiken om de waarheid boven tafel te krijgen over wanneer Koot als eerste het beroemde Barneveldse broodje op de markt bracht. ,,Gaandeweg kwam ik erachter dat ik meer bakker ben dan onderzoeker’’, lacht hij. ,,Daarom besloten we een professional in te schakelen.’’ De eerste resultaten van het onderzoek zijn inmiddels bekend, maar de bakkers willen pas naar buiten treden als de studie volledig is afgerond. ,,Half april verwachten we meer te kunnen vertellen’’, zegt Jan.

ENIGE ECHTE Ondertussen gaan de ,,enige echte Haantjes Pik’’ in de winkel van Bakker Koot aan de Langstraat 113 als zoete broodjes over de toonbank. ,,We maken de Barneveldse lekkernij nog steeds volgens het geheime recept van mijn opa’’, zegt Jan. ,,Generaties Barnevelders zijn met onze Haantje Pik opgegroeid.’’

PASEN De Barneveldse lekkernij is traditiegetrouw verkrijgbaar in de aanloop naar Pasen. Voor speciale dagen als de Oud Veluwse Markt en Candlelight maakt Bakker Koot een uitzondering. Deze maand verlaten wekelijks vele honderden haantjes de bakkerij. Ze liggen in de winkel en zijn ook verkrijgbaar via de webshop. Gerben: ,,Het blijft bijzonder om te zien hoeveel mensen naar dit lekkere product uitkijken. Sommige oud-Barnevelders keren speciaal terug naar hun voormalige woonplaats om Haantje Pik te kopen en er zijn bedrijven die hun medewerkers ieder jaar op onze haantjes trakteren.’’

BROOD EN GEBAK Naast Haantje Pik biedt Bakkerij Koot een ruim assortiment broden, gebak en koeken. Andere specialiteiten zijn bijvoorbeeld de Barneveldse Sprits (een recept uit 1878) en Opa’s koek, een malse cake met kaneel.

BESTELLEN Bakkerij Koot is gevestigd aan de Langstraat 113 in Barneveld. Haantje Pik of andere versie bakkersproducten bestellen kan ook eenvoudig via de website van Bakker Koot of telefoonnummer 0342 -41 25 25.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie