Afbeelding
Foto door form PxHere

Vriend-in-nood-fraude in Barneveld: wapen je met een VPN

7 oktober 2020 om 11:06 Partnercontent

Steeds meer mensen in Barneveld krijgen een berichtje van zogenaamd een bekende, waarin wordt gevraagd om geld over te maken. De bekende zou in geldnood zitten door onvoorziene omstandigheden. Het is raadzaam het bericht weg te gooien en er niets mee te doen. Ook is het verstandig jezelf te wapenen tegen dit soort oplichting.

Gemeente Barneveld waarschuwde al in juli

De Gemeente Barneveld waarschuwde in juli al voor de zogenaamde ‘Vriend-in-nood-fraude’, die vooral plaatsvindt via WhatsApp. Een zogenaamde bekende stuurt dan een bericht vanaf een onbekend nummer. De profielfoto klopt precies met de naam van degene die het bericht zou sturen. De bekende zit zogenaamd in geldnood en vraagt het potentiële slachtoffer geld voor te schieten. Daar zit veel haast bij.

Wanneer wordt gevraagd op een andere manier te communiceren, kan dit niet om verschillende redenen. Het contact moet via WhatsApp blijven plaatsvinden en het geld moet zo snel mogelijk worden overgemaakt. De gemeente raadt aan om zo kritisch mogelijk te kijken naar de afkomst van de berichten.

Anoniemer internetten met een VPN

Veiligheidsexperts denken dat oplichters deze fraude kunnen inzetten door rond te kijken op socialemediaprofielen van potentiële slachtoffers, maar ook doordat deze gevolgd worden op het internet. Tijdens het surfen op het internet is het zonder meer mogelijk getraceerd te worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van het IP-adres, wat te vergelijken valt met een digitaal huisnummer in een digitale straat.

Door een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken, kunnen internetgebruikers het IP-adres afschermen. Ze maken dan verbinding via een server in het buitenland, waardoor het IP-adres ook buitenlands lijkt. Op die manier is het voor kwaadwillenden ingewikkelder potentiële slachtoffers te traceren.

Zo werkt een VPN

Een VPN werkt middels een server, vaak in het buitenland. Deze server werkt als een tunnel, met een extra beveiligde verbinding. Alle data die door de tunnel gaat, wordt extra versleuteld. Op die manier kunnen hackers en kwaadwillenden onmogelijk de data lezen die ze proberen af te tappen en te gebruiken voor allerlei soorten fraude, waaronder de vriend-in-nood-fraude.

Pas als een website wordt bezocht en deze wordt geopend, wordt de data ontsleuteld, om de website te tonen. Ook achteraf is het niet mogelijk de verstuurde data alsnog te lezen. Door gebruik te maken van een VPN kunnen Barnevelders dus niet alleen op een meer anonieme manier internetten, maar vooral ook op een veel veiligere manier.

Tienduizenden euro’s per dag schade

Volgens de banken in Nederland loopt de schade bij slachtoffers van WhatsApp-fraude op tot in de tienduizenden euro’s per dag. Dat meldden de Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in april dit jaar. Op dit moment is deze vorm van fraude zo geliefd onder oplichters, omdat veel mensen thuiszitten.

Volgens de Betaalvereniging gaat het vooral om gelegenheidscriminelen die erachter zitten. Manieren om digitaal te frauderen zijn steeds sneller en goedkoper beschikbaar, terwijl er online ook volop lijsten te verkrijgen zijn met telefoonnummers en gegevens van potentiële slachtoffers. Daarom raden experts internetgebruikers aan zichzelf goed in te dekken middels voldoende digitale beveiliging, maar ook door zelf kritisch na te blijven denken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie