Irene Everts heeft een webshop met biologische kruiden en thee (eigen foto).
Irene Everts heeft een webshop met biologische kruiden en thee (eigen foto). Eigen foto
Vakvrouwen

Jonge ondernemer in biologische producten

Zakelijk Vakvrouwen

REGIO Irene Everts (18) is bezig aan haar tweede jaar van de opleiding AD Ondernemen op de Christelijke Hogeschool Ede. Tijdens deze tweejarige deeltijd HBO-studie gaat zij op dinsdag naar school en is zij drie dagen in de week actief met haar bedrijf Oniche.

Oniche is een specerij uit de Bijbel dat vermengd met olie als dressing gebruikt wordt bij het reukoffer. Het was voor Irene een passende naam voor haar bedrijf. Ze verkoopt biologische producten: kruiden, thee en bijbehorende accessoires. 

,,Producten die eerlijk geteeld zijn en een extra toevoeging zijn bij je maaltijden, waarmee je kunt experimenteren’’, vertelt Irene, die recepten maakt en blogs schrijft. ,,Ik ben voorstander van biologische producten omdat de natuur dan zelf zijn werk doet en de natuurlijke smaak naar boven komt door de kruiden. Dit is ook goed voor je lichaam, want het is zonder toevoeging van allerlei allergenen en e-nummers.”

VERKORTE STUDIE Na het halen van haar havo-diploma volgt Irene de Associate Degree opleiding Ondernemen in Ede. ,,Het is een verkorte hbo-studie, vergelijkbaar met bedrijfskunde, maar praktijkgericht en op hbo niveau 5. Halverwege mijn eerste studiejaar ben ik mijn onderneming gestart. In januari heb ik mij ingeschreven bij de KvK, ik heb een ondernemersplan geschreven en een zakelijke rekening geopend. Ik heb nagedacht over wat mijn verdienmodel wordt, hoe ik mijn kosten wil financieren en of er juridische aspecten zijn waar ik op aangesproken kan worden. Voor biologische producten moet je certificaten hebben om deze problemen te voorkomen. Bij de opleiding kreeg ik vakken als marketing, recht, financieel en sales en met deze kennis kon ik mijn bedrijf ontwikkelen.”
Irene merkte dat bij een onderneming veel meer kwam kijken dan ze had gedacht. ,,Bij het zoeken van leveranciers let ik op waar producten vandaan komen, of ze nadrukkelijk biologisch zijn en of telers eerlijk betaald worden. Je moet uitzoeken welke verpakkingen geschikt zijn om te verzenden en goede foto’s voor de webshop maken. In mei was ik hiermee klaar.”

GOED BEGELEID Tijdens de lessen op school krijgt ze tips en adviezen, van docenten en van andere leerlingen. ,,Je wordt op school begeleid in het proces. Zo heb ik bij online marketing geleerd om een campagne te maken. Ik heb een kalender uitgewerkt zodat ik weet wanneer ik wat moet doen. Ik ga kerstpakketten versturen, maar in september moet ik al beginnen met mails uitsturen om klanten te interesseren. Ik hoop dat dit aanslaat, want met biologische producten wil ik uniek zijn. Van mensen die in de webshop bestellen, zie ik dat ze doelgericht voor biologische producten kiezen. Ik merk dat alles nog echt van de grond moet komen en om bekender te worden, sta ik met mijn producten op jaarmarkten. Ik wil zeker doorgaan met mijn bedrijf, ik geloof dat het een succes kan worden als je doorzet.”

Net als Irene ook voor jezelf beginnen, doe de Ad Ondernemen.
Meer informatie: che.nl/ad-ondernemen of docent Maarten Geels 06-55 3 88 111
www.oniche.nl

advertentie
advertentie