Vakvrouw Wilma van Kreuningen.
Vakvrouw Wilma van Kreuningen. Pauw Media
Vakvrouwen

Van winkelmanager tot medisch pedicure bij Salon Uniek

Zakelijk Vakvrouwen

BARNEVELD/LUNTEREN Wilma van Kreuningen is sinds twee maanden medisch pedicure bij Salon Uniek. Voorheen was zij filiaalmanager in modewinkels en werkte in een kleermakerij. „Op mijn 55e, drie jaar geleden, heb ik een carrièreswitch gemaakt van de mode, via nagelstyling naar medisch pedicure.”

Wilma (58) uit Lunteren wilde haar laatste werkende jaren op een persoonlijke manier met mensen bezig zijn. „Nagelstyliste is uit hobby ontstaan - verzorgde handen met mooie nagels heeft raakvlakken met mensen mooi kleden - maar de opleiding tot pedicure volgde ik met het idee om er in te gaan werken. De specialisatie medisch pedicure is een verdieping van het vak. Een medisch pedicure verzorgt het voet- en nagelonderhoud (o.a. knippen van nagels en verwijderen van eelt en likdoorns) en mag ook de specialistische behandeling van de risicovoet uitvoeren.”

De behandeling door de medisch pedicure is gericht op preventie en vermindering van pijnklachten. „Als gevolg van ziekten (o.a. reuma, diabetes, oncologie), maar ook verwaarlozing en ouderdom is er een verhoogd risico op complicaties. Als er een verminderde doorbloeding is en er ontstaat een wondje, kan dit sneller infecteren. Vaak kunnen mensen er zelf niet goed meer bij. Als ze in de stoel zitten vraag ik wat hun voetklachten zijn en daar pas ik de behandeling op aan. De medisch pedicure heeft een belangrijke rol om te voorkomen dat er ernstige complicaties optreden. Wij maken deel uit van de ketenzorg en werken o.a. samen met podotherapeuten en praktijkondersteuners van de huisarts, zoals de diabetes verpleegkundige, en het ziekenhuis.”

BIJSCHOLEN Na twee jaar opleidingen en cursussen heeft Wilma geprobeerd in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk ervaring op te doen. „Ik lees veel vakliteratuur, als ik tegen problemen aanloop, zoek ik het uit. De medisch pedicure is vermeld in het kwaliteitsregister voor pedicures (KRP), je moet je continu bijscholen.”
Voor haar is de switch een heel goede keuze geweest. „Ik wilde graag dienstbaar zijn aan mensen en werken in de gezondheidszorg. Mensen zitten tegenover mij en terwijl ik goed voor hun voeten zorg, kijk ik ze af en toe aan. Het is voor hen een rustmoment en ze vertellen veel. Iedereen heeft een mooi verhaal, wat ik interessant vind. Na afloop gaan ze pijnloos en goed verzorgd weer de deur uit. Ook vind ik het fijn om mensen een verwenmoment te geven met voetverzorging of een korte voetmassage.”

ACHTDUIZEND STAPPEN Salon Uniek is een jong bedrijf in Barneveld met meer dan dertig medewerkers, opgebouwd door de ambitieuze eigenaresse Wilma van Delen. Het bestaat uit een kapsalon, schoonheidssalon, permanente make-up, zonnestudio en (medisch) pedicuresalon. „We zijn nu met vier pedicures. De richtlijn is dat je achtduizend stappen per dag loopt en dan hebben je voeten best wat te verduren. Op je voeten sta je je leven lang en het is belangrijk om daar goed voor te zorgen. Dat kan bij Salon Uniek.”

Dit artikel is ook te lezen in de bijlage Vakvrouwen


advertentie
advertentie