Vakvrouw Berdien Brons.
Vakvrouw Berdien Brons. Nander de Wijk
Vakvrouwen

Berdien Brons: ‘Niet alleen een leuk plaatje, maar een sterk merk’

26 september 2022 om 16:00 Zakelijk Vakvrouwen

BARNEVELD Ze is grafisch vormgever met een plus. Misschien zou je haar ook merkstylist kunnen noemen. Berdien Brons voelt namelijk heel goed aan hoe een onderneming zich aan de buitenwereld moet presenteren, op een manier die ook echt bij ze past. De meeste klanten zijn al vanaf het begin bij haar: een goed teken.

De liefde voor vorm en kleur is er met de paplepel ingegoten. Haar vader was namelijk ook grafisch vormgever bij de BDU. Hierdoor heeft Berdien al op jonge leeftijd een visie op beeld ontwikkeld. ,,Ik weet nog goed dat mijn vader thuis op de computer in Photoshop iets veranderde aan een foto van mijn broertje: van één knakworst in zijn hand had hij er vijf gemaakt. Dat vond ik zo gaaf, dat wilde ik ook leren! Helaas leeft mijn vader niet meer, maar hij was altijd een belangrijk klankbord voor mij. Het is grappig om te zien dat de creativiteit blijkbaar blijft doorstromen in de generaties, want mijn zoontje van 3,5 begint al een heus kleurgevoel te krijgen!”

VRIJHEID VAN ONDERNEMEN Berdien heeft haar eigen ontwerpbureau alweer 10 jaar. Daarvoor heeft ze bij diverse reclamebureaus gewerkt. Ze heeft het vak geleerd op de opleiding Grafische Vormgeving en bij Artemis in Amsterdam. ,,Ik wilde mezelf verder verdiepen in de manier waarop je een merk stijl geeft, vandaar de keuze om ook nog Artemis te doen.” Uiteindelijk is ze zelfstandig gaan werken om alle facetten van het vak zelf te kunnen blijven doen, zowel print als online. En zo zag Buro Beeldend het levenslicht. ,,De vrijheid van het eigen ondernemen past erg goed bij me. Ik heb die vrijheid ook echt nodig om creatief te kunnen zijn.”

MEER DAN EEN LEUK PLAATJE ,,In de basis ben ik grafisch ontwerper, maar ik doe eigenlijk veel meer dan dat. Ik kijk naar wat een bedrijf nodig heeft om zich aan de wereld te laten zien. Wie zijn je klanten? Hoe spreek je ze aan? Wat hebben ze aan jouw product of dienst? Ik vraag altijd door, om zo achter de kern van een bedrijf te komen. Alleen dan kan ik een goede visie ontwikkelen en ervoor zorgen dat een merk goed overkomt. Vervolgens maak ik het bedrijf zichtbaar via diverse on- en offline uitingen, zoals een logo, huisstijl, advertenties, een website en/of webshop. Ik zorg ervoor dat alles goed op elkaar aansluit en dat het verhaal van het bedrijf in iedere uiting klopt. Zo creëer ik niet alleen een leuk plaatje, maar echt een sterk en herkenbaar merk.”

De vrijheid van het eigen ondernemen past erg goed bij me. Ik heb die vrijheid ook echt nodig om creatief te kunnen zijn

GEVOELSMENS Berdien omschrijft zichzelf als een nuchter persoon, die niet van ‘bla-bla’ houdt. De meeste klanten komen via-via bij haar; ze weten wat ze kan of hebben van haar gehoord. ,,Vaak gaat het om wat je kan of doet in plaats van wie je bent. Maar ik denk juist dat mijn persoonlijke eigenschappen mij goed maken in mijn vak. Zo ben ik best sensitief en empatisch en voel daardoor snel aan welke kant iemand op wil. Ik kan goed sparren met diverse klanten in diverse branches en weet snel de juiste sfeer te vangen, in vorm en kleur. Juist daarom past dit werk zo goed bij mij!”

WEBSHOPS: EEN VAK APART ,,Ik vind mijn werk superleuk. Meedenken met de meest uiteenlopende klanten en ze vervolgens zien groeien, dat is toch geweldig? De meeste klanten zijn al bij mij sinds de start van Buro Beeldend. Een paar voorbeelden: De Espeterhoeve, FVR-trading en Greengiving. Wat denk ik ook wel bijzonder is, is dat ik maatwerk webshops ontwerp. Hier is specialistische kennis voor nodig. Ik vind het dan ook een uitdaging om mooie en goed lopende webshops te ontwerpen. Voor veel bedrijven is een webshop tegenwoordig immers hun winkel, waar de beleving van de klant centraal staat. Van homepage tot productpagina en van winkelwagen tot klantportaal: alles moet kloppen!”

JUISTE BALANS Een eigen onderneming, een gezin en leuke dingen doen in haar vrije tijd. Hoe combineert Berdien dat allemaal? ,,Inmiddels heb ik een goede balans gevonden, onder andere door meer samen te werken. Ik geniet ervan om samen te zijn met mijn partner en zoontje, maar doe ook nog graag mijn eigen dingen zoals werken, sporten of afspreken met vriendinnen. Op woensdagavond heb ik altijd zwemtraining. Al neem ik hier tegenwoordig wel genoegen met wat minder kilometers”, lacht Berdien.

Kijk voor meer informatie en voorbeelden van Berdiens werk op www.burobeeldend.nl

Door Marja Stienstra

Dit artikel is onderdeel van de bijlage Vakvrouwen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie