Afbeelding
Foto door Ella Olsson via Pexels

Het effect van een gezonde levensstijl op je mentale gezondheid

6 maart 2023 om 09:03 Partnercontent

Je mentale gezondheid is net zo belangrijk als je fysieke gezondheid. Het heeft een grote invloed op je welzijn en levenskwaliteit. Helaas wordt mentale gezondheid nog vaak verwaarloosd en als minder belangrijk beschouwd dan fysieke gezondheid. Maar er is steeds meer bewijs dat het zorgen voor je mentale gezondheid net zo belangrijk is als het zorgen voor je lichaam. Gezonde voeding kan daarbij een belangrijke rol spelen. Op de website van Jouw LijfStijl lees je niet alleen hoe je gezond kunt eten, maar ook welke effecten heeft. Omdat de effecten enorm kunnen zijn, hebben wij er een aantal voor je op een rijtje gezet, waardoor zowel je lichamelijke, als je mentale gezondheid flink bevordert.

Je bloedsuikerspiegel

Een stabiele bloedsuikerspiegel is essentieel voor een goede mentale gezondheid. Wanneer je bloedsuikerspiegel schommelt, kan dit leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Het eten van voeding die langzaam worden verteerd en de bloedsuikerspiegel stabiel houden, kunnen helpen om je humeur en energieniveau stabiel te houden. Uiteraard is dit bij iedereen verschillend, maar je zult zien dat wanneer je een enorme piek krijgt in je suikerspiegel, je na enkele minuten ineens een stuk minder vrolijk bent. Niet voor niets wordt suiker ook wel verslavend genoemd. Op het moment dat je het weer aanvult tot een bepaald niveau, ervaar je vaak weer hetzelfde euforische gevoel.

Gezonde darmflora

Er is steeds meer bewijs dat de darmflora een belangrijke rol speelt bij de mentale gezondheid. Een gezonde darmflora kan helpen om angst en depressie te verminderen en de algehele stemming te verbeteren. Het eten van vezelrijk voedsel, zoals groenten en fruit, kan bijdragen aan een gezonde darmflora. Er is namelijk niets zo vervelend als een opgeblazen gevoel of iedere keer last hebben van vervelende oprispingen. Door goed op je voeding te letten, voel je je niet alleen fysiek een stuk fitter, maar ben je ook mentaal veel krachtiger.

Sporten zorgt voor de aanmaak van endorfine

Endorfine is een neurotransmitter die door ons lichaam wordt geproduceerd en die een pijnstillend en euforisch effect heeft. Het is bekend dat endorfine wordt vrijgegeven tijdens lichaamsbeweging, waardoor sporten een geweldige manier is om ons goed te voelen en stress te verminderen. Heb je nu nog geen abonnement op de sportschool? Bekijk dan hier de beste abonnementen voor een sportschool bij jouw in de buurt. Endorfine heeft een vergelijkbaar effect als morfine, maar dan zonder de schadelijke bijwerkingen. Endorfine kan helpen om pijn te verminderen, stress te verminderen en het humeur te verbeteren. Wanneer we sporten, stimuleren we de productie van endorfine in ons lichaam, waardoor we ons na afloop van de training beter voelen.

Tot slot

Alleen gezonde voeding is natuurlijk niet voldoende om ervoor te zorgen dat je fit wordt en ook blijft. Het is een combinatie van gezonde voeding, voldoende beweging en ook vooral voldoende rust. Helemaal wanneer je intensief sport, heeft je lichaam wel de tijd nodig om hier goed van te kunnen herstellen. Je zult merken dat wanneer je te snel achter elkaar dezelfde spiergroepen traint, je last kunt krijgen van overbelasting, met alle gevolgen van dien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie