Afbeelding
Foto door Harry Dona

De gezondheidsvoordelen van kip

5 oktober 2022 om 11:41 Partnercontent

Barneveld en kip zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toen in 1911 de typische Gelderse Barnevelder kip werd gepresenteerd op een grote landbouwtentoonstelling, bleek deze razend populair. Maar de echte doorbraak was in 1928, toen burgemeester Joachim Westrik Barneveld met een grote voorlichtingscampagne internationaal op de kaart zette als kippendorp. Aan kip geen gebrek in Barneveld dus, en dat is maar goed ook! Kip heeft namelijk vele gezondheidsvoordelen. Welke? Wij zetten ze voor je op een rij.

Weinig vet

Het grote voordeel aan kip is, dat het een mager stukje vlees is. In vergelijking met rood vlees, zoals rund of varkensvlees, heeft kip een laag gehalte aan verzadigd vet. Hierdoor blijf je dus niet alleen mooi op gewicht, het is bovendien goed voor je cholesterolgehalte. 

Rijk aan eiwitten

Het vlees van de kip zit bomvol eiwitten. Dit zijn natuurlijk de bouwstenen van spieren. Kip draagt dan ook bij aan de groei en ontwikkeling van spieren en is daarom ideaal als je regelmatig sport. Maar ook helpt het bij afvallen en het behouden van een gezond lichaamsgewicht. Bovendien zorgt het aminozuur tryptofaan voor een verhoging van de serotoninespiegels. Dit heeft een geruststellend effect. Je voelt je dus niet voor niets beter na oma’s kippensoep.

Vitamines en mineralen

Naast eiwitten, bevat kip ook tal van vitamines en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A, B1, B2, B6 en B12 en vitamine D. Maar ook mineralen als fosfor, selenium en koper vind je terug in kip. Kip is dus goed voor je botten, energieniveau, immuunsysteem en nog veel meer.

Kip lijkt wel een wondermiddeltje en is dan ook de perfecte toevoeging aan een gezond dieet. Kies wel het liefst altijd voor biologische of scharrelkip. Ga bijvoorbeeld liever naar de vlees groothandel of slagerij voor kip van goede kwaliteit of vraag hiernaar bij de horeca groothandel. Want hoe beter het leven van de kip is geweest, hoe beter de kip weer is voor jou.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie