Afbeelding
Foto door form PxHere

Bloedprikken? Dit moet je weten en zo kun je het voorkomen

17 november 2020 om 16:27 Partnercontent

Ben je ziek of krijg je onderzoeken, dan is het heel waarschijnlijk dat een bloedonderzoek er één van is. Het is voor jou dan niet alleen fijn, maar ook belangrijk om te weten of je daarvoor wel of niet mag eten. Een fout hierin make, kan enorme gevolgen hebben voor de uitslag van je bloedsuikerwaarden.

Maar ook roken kan invloed hebben, net als het slikken van medicijnen en het kauwen van de verkeerde kauwgom. Wat mag of moet je wel doen en wat niet. En wat kun je doen om de kans op blauwe plekken te verkleinen?

Nuchter blijven

Het liefst willen we natuurlijk allemaal een ziektevrijleven. Toch moet je soms bij je huisarts of in het ziekenhuis bloed moet laten prikken. Soms (zoals bij Diabetes type 2) moet je nuchter bloedprikken. Je arts geeft dit aan. Nuchter betekent niet (alleen) dat je geen alcohol mag hebben. Bij nuchter blijven mag je minimaal 8 uur lang niets gegeten of gedronken hebt. Dat klinkt lang maar meestal moet je in de ochtend je bloed laten testen. Reken uit vanaf hoe laat in de avond je niets meer mag nuttigen en sla uiteraard je ontbijt over.

Waarom? 

Eten en drinken geeft een niet zuiver beeld van je bloedsuikerwaarde. Door 8 uur of langer niets te eten, weet je zeker dat je bloedsuikerspiegel op dat moment stabiel is. Niet drinken betekent ook geen thee en koffie omdat cafeïne het lichaam stimuleert en er voor zorgt dat je bloeddruk en hartfrequentie hoger worden. Daarnaast verhoogd cafeïne kortdurend bloedsuiker- en insulinespiegel. Hierdoor kan je bloedsuikerwaarde hoger uitvallen dan het daadwerkelijk is. Water kan geen kwaad maar je kan natuurlijk ook het zeker voor het onzekere nemen. Na het bloedprikken mag je wel weer eten. Een broodje meenemen is dus verstandig.

Roken

Of je wel of niet mag roken, is misschien verwarrend. Je denkt waarschijnlijk dat sigaretten geen suiker bevatten. Dat is dus niet waar. Door de tabak wordt suiker gemengd om roken extra verslavend te maken. Hoewel het effect te verwaarlozen is, werkt de nicotine wel stimulerend op je lichaam. Eigenlijk net zo als bij de cafeïne in koffie en thee. Niet doen dus, is het advies.

Medicijnen; uitzondering op de regel

Naast water drinken is ook het slikken van medicijnen wel toegestaan. Niet zo vreemd ook, want die medicijnen slik je niet voor niets. Zelf stoppen is dus nooit verstandig. Ook niet voor bloedprikken.

Kauwgom zonder suiker zal ook geen invloed hebben omdat je kauwgom niet doorslikt. Maar voor een frissere adem kun je beter gewoon je tanden poetsen.

Blauwe plekken voorkomen

Heb je snel last van blauwe plekken? Wacht dan tot het laatste buisje is gevuld en vraag om een watje. Houd je arm volkomen gestrekt  en druk gedurende 5 minuten met het watje op de prikplek. Maar ook zorgen dat je gezond eet en voldoende beweegt helpt. Wist je dat je daarmee bijvoorbeeld diabetes 2 weer kunt omdraaien en je je bloedwaarden weer terug naar normale waarde kunt brengen? Maak na elke maaltijd een ommetje en vermijd slechte koolhydraten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie