Afbeelding
Foto: Unsplash

Hoe richt je een kantoorwerkplek ‘gezond’ in?

8 juni 2022 om 09:51 Partnercontent

Werk is een groot deel van ons leven. Vele uren van onze tijd gaan op aan werk, en daarmee heeft ons werk ook een significante invloed op onze gezondheid. Het is niet voor niets dat de Arbowet dicteert dat werkgevers een zorgplicht hebben ten opzichte van hun medewerkers: ze moeten voor een veilige en gezonde werkplek zorgen. Nu heb je op een kantoor weinig te lijden, zou je denken. Maar dat valt tegen, want achter de computer kunnen juist veel klachten ontstaan. Daarom bespreken we in dit artikel hoe je een kantoorwerkplek zo gezond mogelijk kunt inrichten.

Ergonomische bureaustoel

Alles begint bij de bureaustoel waar we vele uren per dag op zitten. Deze is cruciaal voor het aanhouden van de juiste lichaamshouding om de kans op lichamelijke kleine zo veel mogelijk te verminderen. De ideale werkhouding is met een rechte rug, de voeten plat op de grond en de knieën op een hoek van 90 graden. Dit kan bereikt worden met behulp van een ergonomische bureaustoel die voldoende rugsteun biedt en verstelbaar is, zodat hij aangepast kan worden aan de lichaamslengte.

Verstelbaar bureaublad

Het tweede onmisbare element, is het bureau. Als de bureaustoel op de ideale manier is ingesteld, kan bepaald worden hoe hoog het bureaublad moet staan om comfortabel te kunnen werken. Lichaamslengte speelt daarbij een rol, dus is het prettig als het werkblad van het bureau in hoogte verstelbaar is, zodat voor iedereen de ideale hoogte bereikt kan worden. Nog beter is het als het bureaublad in dusdanige mate verstelbaar is dat men er ook staand aan kan werken. De hele dat zitten is immers niet gezond. De hele dag staan is dan ook weer niet ideaal voor de voeten en de doorbloeding in de benen, dus het beste is om staand en zittend werk af te wisselen.

Beeldscherm op de juiste hoogte

Ook met de bureaustoel en het bureau op de juiste hoogte, kun je je lichaam geweld aandoen door een verkeerde houding. Bijvoorbeeld wanneer de monitor niet op de juiste plek staat en men de nek in een onnatuurlijke houding moet houden om te kunnen werken. De monitor (waarop het meest gewerkt wordt in het geval van twee schermen) moet recht voor de werknemer staan met de bovenrand op ooghoogte. Is het niet mogelijk om dit te bereiken met verstelmogelijkheden van de voet van het beeldscherm, gebruik dan een monitorverhoger om de juiste hoogte te bereiken. In het geval van een laptop kan een laptopstandaard uitkomst bieden.

Verticale muis en polssteun voor toetsenbord

De traditionele computermuis draagt bij aan de kans om RSI-klachten, oftewel een muisarm, te ontwikkelen. Dit komt omdat je hand naar achteren gedrukt wordt, waardoor de pols in een onnatuurlijke positie komt en de arm gespannen is. Daarom is een ergonomische ‘verticale’ muis een beter keuze. Een verticale muis is een hoge computer die je op een andere manier vasthoudt. Je zet dan minder spanning op je pols en je arm neemt een meer ontspannen houding aanneemt. Voor het toetsenbord is het goed om een polssteun toe te voegen aan de voorkant. Niet alleen is dit comfortabel voor de armen, het voorkomt ook dat men onbewust het toetsenbord naar achter duwt en een gebogen houding gaat aannemen.

Met deze tips kun je een werkplek zo ergonomisch mogelijk maken. Wel is het verstandig om ook aandacht te besteden aan verlichting. Voorkom reflecties op beeldschermen, te veel licht en tegenlicht. De ogen hebben het immers al zwaar te verduren tijdens een werkdag op kantoor.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie