Afbeelding
Foto: Pexels

Veilig klussen, waar moet je op letten?

20 juli 2021 om 12:11 Partnercontent

Klussen, je bent vast niet de enige die het leuk vindt om jouw woning te verbeteren of op te knappen. Als je klussen gaat uitvoeren is dat meestal rondom het huis. Zo wordt vaak net voor het begin van de zomer nog een aantal klussen uitgevoerd om daarna te kunnen genieten van een heerlijke tuin of een opgeruimd en schoon huis. Bij het klussen is veiligheid één van de meest belangrijke factoren. In de meeste gevallen gaat het uitvoeren van kluswerkzaamheden altijd goed, maar het kan ook voorkomen dat er ongevallen gebeuren. Dit kan van een blauwe duim zijn tot een ernstiger ongeval. Vaak heeft het te maken met het verkeerd omgaan met gereedschap of onzorgvuldig (of te snel) werken. Waar moet je op letten bij klussen? Wij geven je een aantal veiligheidstips.

Licht en ventilatie

Eén van de eerste dingen waar je op kunt letten bij het uitvoeren van kluswerkzaamheden is de locatie. Het ligt natuurlijk aan het soort karweitje dat je gaat uitvoeren. Als je bijvoorbeeld het gras gaat maaien, schilderen of bestrating gaat leggen spreekt het bijna voor zich dat je buiten bezig bent. Wanneer je bijvoorbeeld iets gaat maken zoals een kapotte stoel of als je onderdelen in elkaar moet zetten doe je dit wellicht in een schuur. Het is dan belangrijk dat je voldoende licht hebt om je werkzaamheden uit te voeren. Zo zie je goed waar je mee bezig bent en voorkom je fouten. Ook is ventilatie belangrijk. Op het moment dat je bijvoorbeeld aan het verven bent in een afgesloten ruimte of iets aan het lijmen, komen er dampen vrij. Deze kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Door goede ventilatie zorg je ervoor dat deze stoffen niet in de ruimte blijven hangen.

Draag goede bescherming

Het dragen van goede kleding zorgt ervoor dat je goed beschermd bent tegen eventuele ongelukken. Zo zijn veiligheidsschoenen erg handig. Misschien trek je snel een oud paar schoenen aan als je thuis gaat klussen, maar dat is niet altijd handig. Wanneer er spijkers op de grond liggen of er valt iets zwaars op je voeten kun jij je lelijk bezeren. Veiligheidsschoenen met een stalen neus zijn dan ook heel handig. Daarnaast kan een veiligheidshelm ook ideaal zijn. Bijvoorbeeld als je bezig met de dakgoten te vervangen. Wanneer je een klus boven je hoofd uitvoert kan het zomaar gebeuren dat er een zwaar voorwerp op je hoofd valt. Een hersenschudding of ander letsel kun je met een veiligheidshelm voorkomen. Daarnaast zijn werkhandschoenen een onmisbaar item. Of je nu onkruid gaat wieden, planken gaat schaven of een andere klus uitvoert: je werkt altijd met je handen. Het risico dat jij je handen beschadigt tijdens klussen is daarom ook groot. Op het moment dat je gaat werken met gevaarlijke stoffen of gaat lassen is een veiligheidsbril en masker niet alleen veilig maar ook verplicht.

Maak gebruik van de juiste gereedschappen

Het is misschien een open deur, maar veel ongelukken gebeuren ook omdat mensen de verkeerde gereedschappen gebruiken of niet precies weten hoe ze het moeten gebruiken. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing. Weet je niet precies welk gereedschap je moet gebruiken voor een klus? Laat je dan adviseren door een vakman of door mensen in de bouwwinkel. Daarnaast is het ook van belang dat je kiest voor gereedschap waar op je kunt vertrouwen. Ga je kozijnen schilderen of een blokhut bouwen en moet je in de hoogte klussen? Pak dan geen stoel maar gebruik een stevige ladder. Een ladder is veel stabieler en zorgt ervoor dat je goed en veilig staat. Vaak heeft een klusladder bovenin ook nog ruimte om even wat gereedschap neer te leggen.

Berg je gereedschap veilig op

De laatste tip voor veilig klussen heeft te maken met het opbergen van gereedschap. Zoals in het begin al gezegd is het van belang dat je werkt in een veilige omgeving. Dan is de kans dat er ongelukken gebeuren een stuk kleiner. Het opruimen van gereedschap hoort hier ook bij. Berg al jouw gereedschap op in een kast of gereedschapswagen. Zo kun je niet per ongeluk struikelen over losliggende spijkers of ander gereedschap. Daarnaast heb je ook al het gereedschap bij elkaar en hoef je niet te zoeken waar je het gereedschap hebt gelaten. Zo kun jij veilig jouw kluswerkzaamheden rondom huis uitvoeren.

advertentie
advertentie
advertentie