Afbeelding
Bouwstaalmatten

Veilig bouwen

Partnercontent

Of je nu een flatgebouw moet bouwen, of een aanbouw aan je woning. Beiden hebben gemeen dat je er beton voor nodig hebt, het ene bouwwerk wat meer als het andere maar je kunt er niet onderuit. Bouwstaalmatten worden over het algemeen voor wanden en vloeren gebruikt, beton is wel in staat om drukkrachten op te nemen maar geen trekkrachten. Betonijzer heeft de mooie eigenschap dat dit wel trekkrachten op kan nemen, dit voorkomt dat het beton zal scheuren of nog erger de constructie in zal storten. Je kunt de staalmatten in verschillende formaten en diktes krijgen in de webshop van betonstaal.nl. 

Welke diameter heb je nodig?

Naarmate de belasting van de vloer zal er bepaald worden hoe dik de diameter moet zijn van de bouwstaalmatten, een vloer in een fabriek waar machines op komen te staan wordt zwaarder belast als een vloer in een winkel. Over het algemeen kun je er vanuit gaan hoe zwaarder de vloer wordt belast, hoe dikker de diameter van het ijzer moet zijn om alle krachten op te vangen. Natuurlijk moet een constructeur dit berekenen om er zeker van te zijn, dat je de goede diameter betonijzer gebruikt. Bij sparingen en gaten in de vloer moet ook extra wapening worden aangebracht, dit om de sterkte te kunnen garanderen.

Dekking van betonijzer

Maak je gebruik van bouwstaalmatten in een betonvloer, dien je ervoor te zorgen dat er voldoende dekking wordt gehanteerd. Met andere woorden het betonijzer moet een minimale maat in het ijzer zitten, bijvoorbeeld een dekking van 25mm. Vaak komt er voor er beton gestort wordt nog een opzichter kijken, of er aan de eisen is voldaan. Om de goede dekking te hanteren, kan er gebruik worden gemaakt van afstandhouders. Door de kunststof afstandhouders aan het betonijzer te bevestigen, garandeer je dat de goede dekking gehandhaafd blijft tijdens het storten van beton. Aan de onderzijde geldt hetzelfde, alleen moeten de betonnetten op betonnen blokjes komen te staan, deze kun je vastzetten met binddraad aan de wapening.

Matten voor een afwerkvloer

De afwerkvloer is ook een essentieel punt van bijvoorbeeld een woning of een uitbouw aan de woning, hierin moeten ook betonnetten in worden verwerkt. Wel moet er rekening gehouden worden met de afwerking van de vloer, werk je de vloer af met bijvoorbeeld marmer dan moeten er gegalvaniseerde netten worden gebruikt. De roestige vorm kan namelijk door de zand en cementlaag heen slaan, waardoor er vlekken ontstaan op de marmeren vloer. De gegalvaniseerde geven niet af, waardoor er geen vlekken kunnen ontstaan op de vloer. De netten worden in de tuin ook vaak gebruikt als erfafscheiding, het is erg decoratief om er bijvoorbeeld mooie planten doorheen te laten groeien. De roestige vorm is hiervoor niet geschikt, komt hier regenwater op dan zal er bruin water op je beplanting komen.

advertentie
advertentie