Afbeelding
Zelf een blokhut bouwen

Zelf een blokhut bouwen? Hier moet je op letten

15 april 2021 om 13:31 Partnercontent

Niets mooier dan een blokhut in je tuin. Als je er de ruimte voor hebt is het een echte uitkomst. Je kunt hem gebruiken om je tuinmeubelen mooi en droog te houden op de momenten dat je ze niet gebruikt, om al je gereedschap in op te bergen of je fietsen in te parkeren. Je kunt van je blokhut ook een uitbreiding van je leefruimte maken. Het is de perfecte plaats om een thuiswerkkantoor in te plaatsen, of een kluskamer. Iedereen stelt andere eisen aan zijn of haar blokhut. Daardoor maak je een blokhut, als je een beetje handig bent, ook goed zelf.

Een blokhut op maat

Ga je zelf je blokhut bouwen, dan kun je precies bepalen wat erin komt en waar hij voor gaat dienen. Je kunt de afmetingen en indeling van de blokhut precies afstemmen op wat jij nodig hebt. Begin dus altijd met het in kaart brengen van jouw wensen. Wil je je blokhut vooral gebruiken voor opslag? Dan heb je aan drie bij twee meter ruimte vaak genoeg. Op die manier zorg je dat er in ieder geval je tuinmeubelen en een aantal stellingkasten in kwijt kan. Ga je je blokhut ergens anders voor gebruiken, dan heb je misschien meer of minder ruimte nodig.

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt zeker voor het bouwen van een blokhut. Dat begint natuurlijk met het ontwerp en de bestemming. Ook het materiaal dat je gaat gebruiken is van belang. Op internet zijn tegenwoordig veel ontwerpen te vinden, maar bij een goede houthandel kun je ook een blokhutbouwpakket kopen. In dit pakket zit de bouwtekening al bijgeleverd, evenals alle materialen die je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je de goede spullen in huis haalt en wordt je wat werk uit handen genomen.

Het belangrijkste: hout van goede kwaliteit

Je wilt natuurlijk dat jouw zelf in elkaar gezette blokhut lang mooi en stevig blijft. Bezuinig daardoor niet op goed hout. Een blokhut staat het hele jaar door buiten en heeft het daardoor zwaar te verduren. Het hout dat je gebruikt om hem te bouwen moet dus wel tegen een stootje kunnen. Een houtsoort die de laatste tijd steeds populairder wordt voor het bouwen van tuinmeubelen en blokhutten is Douglashout. Dit hout is één van de hardste houtsoorten die je in Europa vindt, en daardoor heeft het een lange levensduur. In de loop van de tijd kleurt het hout grijs, waar veel mensen voor vallen.

Zwart Zweeds rabat

Tegenwoordig koop je ook douglas Zweeds rabat zwart. Deze zwarte rabatdelen staan mooi in elke tuin. Het hout is geïmpregneerd en grondig behandeld, waardoor schimmel en bacteriën er geen grip op krijgen. Hierdoor gaan deze zwarte rabatdelen extra lang mee. Rabatdelen zijn daarnaast uitermate geschikt om een blokhut mee te bouwen. Zo zet je in een mum van tijd jouw eigen blokhut in de tuin. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie