Afbeelding
Foto door form PxHere

Zo breng je structuur aan in je leven

19 mei 2021 om 13:34 Partnercontent

Als kind lijken de dagen eindeloos te duren. Van spelletjes spelen met je moeder, tot spelen in de speeltuin met vriendjes en vriendinnetjes, tot knikkeren met je buurjongetje. Elke dag bedacht je wel weer een nieuw spel wat je kon spelen. De mogelijkheden waren eindeloos. Huiswerk na school bestond nog niet, je was niet verantwoordelijk voor het huishouden en je ouders zorgden ervoor dat er eten voor je klaar stond en dat er schone kleren in de kast lagen. Je had nog geen verplichtingen en buiten school om, kon je doen met je tijd wat je wilde. Het was voor de meeste kinderen een zorgeloze tijd. Als volwassene komt er een eind aan dit zorgeloze leven.

Verplichtingen

Als volwassene heb je veel te maken met allerlei verplichtingen. Er wordt van je geacht dat je werk hebt. Je hebt immers een inkomen nodig. Het werk brengt bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee. Je dient op tijd te komen, en je bent verantwoordelijk voor het goed uitvoeren van je eigen werkzaamheden. Als de werkdag erop zit en je komt thuis, moet er eten gekookt worden. Ook al ben je moe, het binnenkrijgen van een voedzame maaltijd is erg belangrijk. Daarnaast wil je dat je huis schoon en opgeruimd blijft, je wil je familie met enige regelmaat blijven zien en je hebt een druk sociaal leven. Zoals je ziet zijn er veel meer verantwoordelijkheden bijgekomen als volwassene, waarbij soms de balans een beetje is zoekgeraakt. Waar als kind de dag eindeloos leek te duren, kom je als volwassene vaak tijd tekort voor alle dingen die je wil en moet doen. Hoe zorg je voor een duidelijke structuur in je leven?

Planning

Alles valt of staat met een goede planning. Het gebruiken van een weekplanner is hiervoor een goede tip. In deze weekplanner kun je al je taken en afspraken noteren. Per dag maak je een overzicht met je werktijden en overige afspraken. Ook je moment van ontspanning kan je erop noteren. In principe kan je alles erop kwijt wat je maar wil. Heb je er baat bij dat je een eetplanning maakt voor de hele week? Dan schrijf je per dag op wat je die dag gaat eten. Zo hoef je daar nooit meer over na te denken. Wanneer je aan het begin van de week de eetplanning maakt, kan je dat gelijk combineren met het maken van een boodschappenlijstje. Zo heb je direct inzichtelijk welke boodschappen je voor de hele week nodig hebt, en hoef je maar een ritje naar de supermarkt te maken. Weet je niet wanneer je de huishoudelijke taken moet gaan doen? Noteer dit dan ook in je weekplanner. Als je aan het begin van de week even de tijd neemt om deze planner zo gedetailleerd mogelijk in te vullen, scheelt dat de rest van de week heel veel stress. Je hoeft immers maar een blik op de planner te werpen om te weten wat je moet gaan doen die dag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie