Afbeelding
Foto door mohamed hassan form PxHere

Zo maak je een CV voor een carrièreswitch!

15 april 2021 om 13:31 Partnercontent

Mogelijk heb jij het helemaal gehad met je huidige baan en wil je graag een switch maken. Deze verandering kun je dus vrijwillig maken, maar helaas is dit niet het geval. Elke dag vallen er ontslagen in ons land. Als jij hier ook het slachtoffer van geworden bent dan kun je er ook voor kiezen om een baan te gaan zoeken in een heel ander werkveld. Als dat het geval is dan is je CV natuurlijk van cruciaal belang. Met behulp van allerlei CV voorbeelden kun je jouw Curriculum Vitae verbeteren, maar dit zal tevens mogelijk zijn met behulp van de onderstaande tips. Door je CV te optimaliseren zal die carrièreswitch er zeker komen! 

Informatie

Zo is het van belang dat je alleen relevante informatie in je CV zet. Een selecteur moet namelijk weten wie de persoon achter het CV is, terwijl ook duidelijk moet worden hoe je bereikt kunt worden. Daarom is het verstandig om altijd te beginnen met je NAW gegevens. Hierbij kun je denken aan al je relevante contactgegevens, zoals je naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer. Zo weet de selecteur dus wie jij bent, maar ook hoe je bereikt kunt worden. Er is daarnaast tevens genoeg informatie die niet bepaald interessant is voor een selecteur. Denk aan bijvoorbeeld je geslacht en nationaliteit. Je bsn nummer hoort bovendien ook niet thuis op je CV.

Samenvatting

Als je weinig werkervaring hebt dan is het van belang dat je jouw passie voor de baan of industrie goed duidelijk weet te maken in je CV. De enige manier waarop je dit echt goed kunt doen is door een persoonlijke samenvatting te gaan schrijven, wat echt niet lang hoeft te zijn. Sterker nog, het is juist beter om in twee tot vier zinnen de aandacht van de selecteur te trekken. Dit doe je door je enthousiasme voor de functie door te laten schemeren. Die enthousiasme zul je natuurlijk wel hebben, je wilt immers niet voor niets een carrièreswitch maken. Benoem dan ook de reden achter deze grote verandering in je leven, wat je echt met overtuiging moet verwoorden.

Prestaties

Daarnaast is het ook goed om in je CV een stukje te schrijven over prestaties. Zorg er wel voor dat deze prestaties relevant zijn voor de selecteur, anders heeft het natuurlijk weinig nut. Het is daarom slim om een paar opmerkelijke prestaties erbij te pakken, ze hoeven dus echt niet heel groot te zijn. Mogelijk heb je in het verleden een bepaalde prestatie geleverd die op dat moment niet echt groot, uniek of belangrijk was, maar bij de beoogde baan wel heel goed past. Dit zorgt er dus voor dat het relevant is voor je potentiële nieuwe werkgever. Je kunt deze relevante prestaties krachtiger maken door concrete resultaten te vermelden. Als deze resultaten verifieerbaar zijn dan is het helemaal goed.

Vaardigheden

Het is bovendien verstandig om in je CV je vaardigheden te vermelden, waarbij je ook direct iets kunt schrijven over de competenties waarover je beschikt. Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk dat deze vaardigheden en competenties aansluiten op de beoogde functie. Dit is sowieso van belang, maar als je een carrièreswitch gaat maken dan is dit al helemaal het geval. Toch kan het beschrijven hiervan wel moeilijk zijn, vooral doordat je ze uit de oude context moet halen om ze vervolgens te vertalen naar de nieuwe context. Als de carrièreswitch echt extreem is dan zal dit dus nog lastiger zijn. Alsnog moet je proberen de relevante vaardigheden en competenties te beschrijven in je CV en onderbouw ze ook met voorbeelden.

Ervaring

Maak je een chronologisch CV? Je beschrijft je werkervaring dan met behulp van functietitels. Bij een carrièreswitch lijkt dit over het algemeen niet relevant, terwijl dit vaak wel het geval is. Het is daarom beter om je ervaring te beschrijven aan de hand van de rollen die je in het verleden hebt uitgevoerd. Vaak zijn je rollen namelijk een stuk relevanter voor je nieuwe beoogde baan dan je voorgaande functietitels. Dit zal er ook voor zorgen dat je vaardigheden en competenties beter naar voren zullen komen in je CV. Hierdoor is de kans groot dat je de aandacht van de selecteur of recruiter wel vast zult houden, wat natuurlijk extreem belangrijk is. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie