,,Een oester die goed past bij een mooie witte wijn is de Fines de Claire."
,,Een oester die goed past bij een mooie witte wijn is de Fines de Claire." Bram van den Heuvel

‘Vis is ondergeschoven kindje bij het kerstmenu’

11 december 2021 om 15:22 Eten-en-drinken

BARNEVELD Voor veel Nederlanders bestaat het kerstmenu standaard voor een groot deel uit vlees. ,,Vis is vaak een ondergeschoven kindje”, merkt Wim Koelewijn van Barneveld Fish. Onterecht, vindt hij: ,,Met vis kun je ontzettend veel kanten op.” De ‘visman in hart en nieren’ deelt een aantal tips ter inspiratie.

OESTERS ,,Oesters mogen eigenlijk niet ontbreken in het kerstmenu”, steekt hij af. Er zijn verschillende soorten oesters verkrijgbaar, die je bijvoorbeeld als appetizer of voor- of tussengerecht kunt serveren. ,,Wij hebben vier soorten in ons assortiment. We zitten nu middenin het oesterseizoen en de kwaliteit is hoog.”

Met name de Franse oesters zijn dit jaar ,,heel mooi”, zegt Wim. ,,Zoals de Gillardeau, ‘de Rolls Royce onder de oesters’.” Dit is een van de populairste oesters, licht zilt en met een notige nasmaak. ,,Goed te combineren met een Tripel biertje.” Een oester die juist goed past bij een mooie witte wijn is de Fines de Claire. ,,Een mooie, kruidige en zilte oester.”

ZALM Naast oesters is ook zalm een favoriet tijdens de feestdagen. ,,Een zalmrollade is een goede vervanger voor een vleessrollade. Heerlijk met een notenmarinade”, tipt Wim. ,,Daarnaast is gerookte zalm een klassieker voor het voorgerecht, bijvoorbeeld als zalmcarpaccio.”

KREEFT Een andere klassiek gerecht tijdens de feestdagen is kreeft. ,,In zijn geheel of doormidden gesneden en daarna even onder de grill. Super eenvoudig.” Een kreeftensoep is volgens Wim ook een ‘smaakvolle variatie’. ,,We merken dat er steeds meer vraag is naar kant-en-klare soepen. Daarom hebben we voor soepliefhebbers deze dagen een ruime keus uit verschillende smaken.”

Tegelijkertijd merkt Wim dat Barnevelders ook vaker de tijd nemen om zelf vis klaar te maken. ,,Door corona kunnen we niet zo vaak meer uit eten en kiezen we ervoor om zelf in de keuken te gaan staan.” Zo heeft de verkoop van hele vissen volgens Wim een vlucht genomen. ,,Naast lekker, is het ook leuk om zelf een visje te grillen of kreeft te bereiden.”

COQUILLES ,,Nog een smaakvolle tip voor de feestdagen zijn coquilles. Die zijn in hun schelp leverbaar, maar ook alleen het vlees van de coquilles is eenvoudig te bereiden. Een lekkere risotto met verse coquilles is een echte aanrader.”

ACTIE In aanloop naar de feestdagen kunnen klanten van Barneveld Fish gebruikmaken van de decemberactie: de hele maand is een gerookt vistrio, bestaande uit zalm, forel en paling, verkrijgbaar voor slechts 12,95 in plaats van 15,95 euro.

Aangeboden door Barneveld Fish

Barneveld Fish
Een gerookt vistrio van zalm, paling en forel.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie