Het advies van het Voedingscentrum luidt om (minimaal) één keer per week vis te eten.
Het advies van het Voedingscentrum luidt om (minimaal) één keer per week vis te eten. Pauw Media

‘Barnevelders eten te weinig vis’

12 oktober 2021 om 08:44 Culinair

BARNEVELD De meeste Nederlanders eten minder vis dan door het Voedingscentrum wordt aangeraden en lopen daarmee grote gezondheidsvoordelen mis. Ook in Barneveld valt nog winst te behalen, merkt Wim Koelewijn van Barneveld Fish. ,,Vis eten is gezond én lekker.”

Het advies van het Voedingscentrum luidt om (minimaal) één keer per week vis te eten, maar slechts 34 procent van de Nederlanders houdt zich daaraan. Een gemiste kans, vindt Koelewijn. Hij werkt al zo’n 35 jaar in de vissector en weet alles over de gezondheidseffecten van dit product. ,,Vis is een bron van eiwitten en gezonde vetten, zoals omega 3. Die visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten.” Zo zijn er volgens het Voedingscentrum sterke aanwijzingen dat het eten van vis samenhangt met een lager risico op hart- en vaatziekten.  

VITAMINE D ,,Daarnaast is vette vis van nature rijk aan vitamine D, wat zorgt voor stevige botten en tanden”, vervolgt de eigenaar van Barneveld Fish in zijn zaak aan de Nieuwstraat. Nu de zon zich weer minder laat zien, is het extra belangrijk om deze vitamine uit voeding of eventueel supplementen te halen. 

Koelewijn: ,,Het beste is om elke week één portie vette en één portie magere vis te eten.” Bij vette vis kun je denken aan zalm, haring, makreel en heilbot. Magere vissen die rijk zijn aan eiwitten zijn bijvoorbeeld kabeljauw, schelvis en wijting. ,,En vergeet ook schaal- en schelpdieren niet; die zijn al net zo goed voor je gezondheid.” 

LEKKER EN SNEL Volgens Koelewijn denken veel mensen ten onrechte dat vis lastig te bereiden is. ,,Dat geldt met name voor jonge mensen”, stelt hij. ,,Terwijl je een stukje vis net zo makkelijk kunt klaarmaken als een biefstukje. Denk bijvoorbeeld aan een ovenschotel, maar je kunt een visje natuurlijk ook in de pan koken, bakken of grillen.”

Barneveld Fish maakt het ook voor Barnevelders met een volle agenda mogelijk om regelmatig vis te eten, bijvoorbeeld door kant-en-klaar-maaltijden aan te bieden. ,,Maar je kunt ook langskomen om even snel een harinkje te scoren. Vis hoort thuis in een gezond eetpatroon - en dat hoeft helemaal niet veel tijd of moeite te kosten.”

Aangeboden door Barneveld Fish

Aanbieding
Laat je deze week verrassen door Barneveld Fish en probeer de kant-en-klare seizoensmaaltijd van zalm met zuurkool. Tot en met woensdag verkrijgbaar voor 7,95 euro per stuk, of 12,50 euro per twee stuks.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie