Afbeelding
..
Culinair

Anne (17) is een avocado-fan: ‘Het liefst eet ik er twee per dag’

22 februari 2021 om 06:00 Eten & drinken

BARNEVELD De avocado is populairder dan ooit. Alleen al bij Jumbo Buru in Barneveld gaan er wekelijks honderden over de toonbank. Wat maakt deze exotische vrucht zo geliefd?

,,Ik vind ze heerlijk'', zegt Anne Weststrate (17), één van de grootste avocado-fans van de regio Barneveld . ,,Ze zijn lekker smeuïg in je mond en je kunt ze in allerlei gerechten verwerken. Ik voeg er wel altijd kruiden aan toe, want zonder vind ik ze een beetje melig smaken.'' Voor een pittige guacamole mogen ze Anne 's nachts wakker maken, maar ze combineert avocado ook graag met toastjes, brood en nacho's. ,,Een avocado-tosti met rookvlees en mayonaise is ook super lekker!''

De oorsprong van de populaire avocado ligt in Mexico, waar de vrucht al jarenlang wordt verwerkt in tal van gerechten. Na andere Zuid-Amerikaanse landen maakte ook Europa kennis met de avocado. ,,In sneltreinvaart is deze vrucht ook in Nederland uitgegroeid tot een gangbaar artikel'', zegt Barthold Groenendijk, ondernemer van Jumbo Buru in Barneveld. ,,Je kunt het vergelijken met de opmars die de kiwi jaren geleden maakte. Ook dat was ooit een exotische vrucht, maar is inmiddels niet meer weg te denken.'' Het assortiment avocado's is de laatste jaren flink uitgebreid. ,,Ze zijn bij ons zowel los verkrijgbaar als in grotere verpakkingen en we verkopen ook de kleinere baby avocado's. De meeste avocado's zijn eetrijp, dus meteen te consumeren.''

Groenendijk verklaart de enorme populariteit van de avocado door de gestegen aandacht voor gezond en lekker eten. ,,Tijdschriften staan er vol mee en er zijn dagelijks kookprogramma's op televisie.'' Ook de coronacrisis heeft invloed. ,,Restaurants zijn gesloten en mensen nemen meer tijd om zelf uitgebreid te koken. Daar horen luxere ingrediënten bij uit alle delen van de wereld. Vooral jongeren koken graag internationaal.''

GEZOND Avocado is een gezonde 'vruchtgroente', die is opgenomen in de Schijf van Vijf. De vrucht is een bron van vezels, vitaminen en mineralen. Een avocado bevat veel onverzadigd vet en dat heeft volgens het Voedingscentrum een positieve invloed op het LDL-cholesterol in het bloed. ,,Met een avocado krijg je dus goede vetten binnen, net zoals met olie, zachte en vloeibare margarine, vette vis en noten.'' Doordat de avocado veel vet bevat, levert de vrucht veel calorieën. ,,Eén avocado levert zo’n 360 kcal en bevat 35 gram vet. In plaats van een hele avocado ineens op te eten, kun je ook een halve of een kwart avocado gebruiken en de rest bewaren.''

Anne Weststrate eet avocado's ook met mate. ,,Het liefst eet ik er twee per dag, maar dat is niet zo gezond. En ik moet natuurlijk ook aan m'n ouders en zusjes denken. Die vinden avocado ook lekker in een gerecht, maar vinden één keer per week wel genoeg.'' Anne begint te lachen: ,,Mijn moeder neemt mij ook een beetje in bescherming door er niet te veel te kopen, want als we ze in huis hebben eet ik ze meteen op.''

Avocado's vallen in de smaak bij inwoners van de regio Barneveld.
Avocado's vallen in de smaak bij inwoners van de regio Barneveld.
Avocado's vallen in de smaak bij inwoners van de regio Barneveld.
Avocado's vallen in de smaak bij inwoners van de regio Barneveld.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie