Afbeelding
ANP

Ook celstraf voor Belgische leverancier fipronil

4 juni 2021 om 17:09 Rechtbank

BARNEVELD/ANTWERPEN (ANP) Een Belg die wordt gezien als de spil van de zogenoemde fipronilcrisis van vier jaar geleden in Nederland en België moet een jaar de gevangenis in. Hij moet bovendien miljoenen euro’s aan schadevergoeding betalen, oordeelt de rechtbank in Antwerpen. 

De 49-jarige Belg was de leverancier van een bestrijdingsmiddel met de verboden en schadelijke stof fipronil. Dit werd onder meer gebruikt door het Barneveldse bedrijf Chickfriend, dat hiermee met succes bloedluis bestreed, een hardnekkige plaag onder legkippen. De fipronil kwam daardoor ook in eieren terecht. Dat is schadelijk voor mensen. Talrijke boerderijen gingen op slot en miljoenen eieren en kippen moesten worden vernietigd.

De Belgische leverancier kreeg drie jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Twee van zijn kompanen werden veroordeeld tot lagere gevangenisstraffen en boetes, waarvan ook het grootste deel voorwaardelijk. Het drietal moet minstens 14,8 miljoen euro schadevergoeding betalen aan gedupeerden en aan de Belgische toezichthouder. Het wordt moeilijk om die op te brengen. Het bedrijf Poultry-Vision is namelijk failliet.

Maandag 12 april kregen de twee eigenaren van de Barneveldse bedrijven Chickfriend (bloedluisbestrijding) en Chickclean (stalreiniging) al een jaar gevangenisstraf, met aftrek van voorarrest. Het gaat om een 35-jarige Barnevelder en een 28-jarige inwoner van Nederhemert. De bedrijven zijn sinds het voedselschandaal, dat Nederland de hele zomer van 2017 bezighield, niet meer operationeel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie