Impressie stationsgebouw
Impressie stationsgebouw Pieter Stam

Herbouw station Barneveld

21 juni 2021 om 22:32 Lokaal Deel je nieuws

Als initiatiefnemers voor het onderzoek naar herbouw van station Barneveld zijn wij verheugd met de aangenomen motie door de gemeenteraad om herbouw van het oude stationsgebouw integraal te onderzoeken.

In 2008 deden wij, in het kader van ons afstuderen, uitputtend historisch en bouwkundig onderzoek naar herbouw van het in 1978 gesloopte stationsgebouw. Conclusie was dat herbouw mogelijk was. Ook bleek er politiek en maatschappij draagvlak te zijn.

De argumenten die wij destijds (en nog steeds) hadden zijn de volgende:

1.       Het was een prachtig gebouw, wat de moeite waard is voor onderzoek naar herbouw.

2.       Het stationsgebouw ‘leeft’ nog steeds bij veel Barnevelders

3.       Door herbouw van het stationsgebouw krijgt het gebied weer een wat dorpser aanzien

4.       Om een positieve impuls aan het stationsgebied te geven. De huidige beeldkwaliteit laat te wensen over.

5.       Er valt heel wat van het stationsgebouw te maken

In 2010 werd door onder andere Jan Aalders een stichting opgericht en kwam een ontwikkelaar in beeld. Voor hen ontwierpen wij daarna een grote fietsenkelder onder het station. Verschillende onderzoeken hebben reeds plaatsgevonden en hoeven daarom ook niet allemaal opnieuw uitgevoerd te worden.

Uiteindelijk gooide vooral de economische crisis en financiële risico’s roet in het eten waardoor het plan (nog) niet doorging.

Een integrale aanpak is nodig waarbij het herbouwde stationsgebouw in een fraaie en doelmatige omgeving tot zijn recht komt en beeldbepalend wordt. Met aantrekkelijke horeca en/of dienstverlenende functies erin. De fietsen worden dan netjes onder dit stationsgebouw geparkeerd.

De door ons destijds ver uitgewerkte bouwtekeningen inclusief fietsenkelder staan nog in onze computer. Barneveld verdient haar station.

Anton Fraanje en Pieter Stam

advertentie
advertentie
advertentie