Afbeelding
ANP/Sem van der Wal

Positieve coronatesten gemeente Barneveld blijven stijgen

10 november 2021 om 09:21 Corona

BARNEVELD Het aantal geregistreerde positieve coronatesten in de gemeente Barneveld blijft verder stijgen. De afgelopen veertien dagen waren dat er 968, bijna zeventig per dag. De twee weken daaraan voorafgaand ging het om 581 vastgestelde besmettingen, ruim veertig per dag. En de twee weken daarvoor om 312, ruim twintig per dag.

Dat blijkt uit cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdagmiddag heeft vrijgegeven. Het laatste tweewekelijkse overzicht loopt van dinsdag 27 oktober 10.00 uur tot en met dinsdag 9 november 10.00 uur. Volgens het RIVM zijn dinsdag in de gemeente Barneveld in totaal 101 nieuwe positieve testen geregistreerd, de drie dagen ervoor waren dat er 95, 83 en 92. Daarmee lijkt de stijgende lijn vooralsnog door te zetten.

ZIEKENHUIS Ondanks het relatief hoge aantal coronabesmettingen - Barneveld zit gerekend met het aantal tests per 100.000 inwoners landelijk in de top-10 - zijn er weinig ziekenhuisopnames. De afgelopen zes weken waren dat er acht: drie in de periode 27 oktober-9 november, vier tussen 13 en 26 oktober en één tussen 29 september en 12 oktober. In deze zes weken is één inwoner met corona overleden. 

Volgens het RIVM is 69 procent van de inwoners van 18 jaar en ouder volledig gevaccineerd (landelijk 84 procent). Voor 12 jaar en ouder is dat percentage 66 (landelijk 82 procent). De gegevens over de vaccinatiegraad zijn het laatst bijgewerkt op zondag 31 oktober. De gemeente Barneveld telt bijna 60.000 inwoners.

REGIO Bij omliggende gemeenten heeft alleen Renswoude relatief gezien (per 100.000 inwoners) de afgelopen veertien dagen meer positieve coronatesten dan Barneveld. Dat zijn er absoluut 126 (op ruim 5.500 inwoners). De twee weken daarvoor waren dat er 89. In de afgelopen veertien dagen werd geen enkele inwoner van Renswoude met corona opgenomen in het ziekenhuis en overleed er ook niemand met corona.

Ook in de gemeente Ede (ruim 119.000 inwoners) is een forse toename te zien: van 792 naar 1.475 positieve testen. In de afgelopen twee weken waren er drie ziekenhuisopnames en overleed één Edenaar met corona. Opvallend is dat deze cijfers in de veertien dagen daarvoor (13-26 oktober) veel hoger lagen: dertien ziekenhuisopnames en vijf inwoners met corona die zijn overleden.

DALING In Scherpenzeel (ruim 10.000 inwoners) en Woudenberg (ruim 13.500) daalde het aantal geregistreerde coronabesmettingen. In Scherpenzeel van 238 naar 157 en in Woudenberg van 200 naar 123. In Scherpenzeel werd afgelopen twee weken één inwoner met corona in het ziekenhuis opgenomen, in Woudenberg nul. In beide gemeenten overleed geen enkele inwoner met corona.

In Nijkerk (44.000 inwoners) en Putten (ruim 24.000 inwoners) is wel weer een stijging te zien: in Nijkerk van 225 naar 361 positieve besmettingen en in Putten van 128 naar 241. Zowel in Nijkerk als Putten waren er afgelopen twee weken geen ziekenhuisopnames van inwoners met corona. In beide gemeente overleed wel één inwoner met corona.

LANDELIJK (ANP) Het RIVM maakte dinsdagmiddag bekend dat er landelijk in de afgelopen zeven dagen (2 tot 9 november) 76.790 positieve coronatests geregistreerd. Voor de vijfde week op rij stijgt het aantal nieuwe gevallen daarmee met ongeveer 40 procent.

In ruim anderhalf jaar tijd meldde het RIVM maar één keer een nog hoger aantal. Op 22 december vorig jaar bracht het instituut naar buiten dat in zeven dagen tijd 82.340 besmettingen waren vastgesteld. Als het aantal positieve tests nu in hetzelfde tempo blijft stijgen, sneuvelt dat record volgende week. Vorige week meldde het RIVM bijna 54.000 nieuwe gevallen, de week ervoor bijna 39.000.

OPNAMES Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijft ook snel stijgen. Vorige week waren de coronaklachten van 1.137 mensen zo ernstig dat ze in een ziekenhuis belandden. Dat is het hoogste aantal sinds mei. Een week eerder waren er (na correctie) 960 opnames, de week daarvoor 672, nog een week eerder 467 en de voorgaande week 338. In ongeveer een maand is de instroom dus verdrievoudigd. Van de 1.137 opgenomen patiënten kwamen er 204 op een intensive care terecht. Ook dat is het hoogste aantal sinds mei.

OVERLEDEN Het RIVM kreeg in de afgelopen week 172 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Dat is het hoogste aantal sinds april, bijna zeven maanden geleden. Verreweg de meeste overleden mensen waren al op hoge leeftijd. Ze zijn allemaal in de afgelopen twee weken gestorven.

TESTEN Door het stijgend aantal coronagevallen hebben de teststraten het ook veel drukker dan voorheen. De GGD’s testten vorige week bijna 418.000 mensen, het hoogste aantal sinds half juli, en dat bracht bijna 72.000 besmettingen aan het licht. Het betekent dat ruim 17 procent positief testte, het hoogste percentage sinds oktober vorig jaar.

Meer dan 400.000 mensen lieten zich vorige week testen zodat ze naar een restaurant, café, bioscoop of theater konden gaan. Dat is een record. Van hen had 0,72 procent het coronavirus onder de leden, het hoogste percentage sinds juli.

TEMPO Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is redelijk stabiel. Het staat dinsdag op 1,19. Dat cijfer schommelt de laatste paar weken rond de 1,2. Dat betekent niet dat het aantal positieve tests gelijk blijft, maar dat het ongeveer in hetzelfde tempo blijft toenemen. Het gaat wel over de situatie van zo’n twee weken geleden. Nieuwere cijfers zijn namelijk nog niet betrouwbaar genoeg.

JONGEREN Het aantal coronagevallen stijgt vooral onder jongeren. In de afgelopen week testten bijna 6300 kinderen van 10 tot en met 14 jaar positief. Dat is 60 procent meer dan de week ervoor. Onder 5- tot en met 9-jarigen nam het aantal gevallen met 56 procent toe en onder 15- tot 19-jarigen met bijna 43 procent.

De besmettingen gebeuren relatief vaak op school of op de kinderopvang. Als het lukt om de bron van een besmetting te vinden, gaat het in bijna 10 procent van de gevallen om een school of kinderdagverblijf.

HUISGENOOT Meer dan de helft van de mensen werd aangestoken door een gezinslid of huisgenoot. De thuissituatie blijft de belangrijkste setting van besmetting. Daarnaast raken relatief veel mensen besmet doordat ze bezoek over de vloer krijgen of doordat ze zelf bij iemand op bezoek gaan.

Bij de besmettingen op scholen en kinderdagverblijven gaat het niet alleen om kinderen, maar ook om medewerkers. In de afgelopen week testten iets meer dan 2700 leerkrachten en pedagogisch medewerkers positief. Dat is het hoogste aantal sinds april.

BRON Door het hoge aantal positieve tests wordt het wel steeds moeilijker om de bron te achterhalen. In drie op de tien gevallen lukt het om een setting te ontdekken, het laagste percentage sinds de vierde golf in juli.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie