Anne-Ruth (links) en Marleen in de stoel bij Orthodontiepraktijk Binda.
Anne-Ruth (links) en Marleen in de stoel bij Orthodontiepraktijk Binda. Pauw Media

‘Eten met sliertjes vinden we vreselijk’

11 maart 2022 om 13:31 Zorg

BARNEVELD Spaghetti of ander voedsel ‘met sliertjes’: als Anne-Ruth (17) en Marleen (13) Trouwborst zoiets ‘s avonds voorgeschoteld krijgen, geven ze elkaar een veelbetekenende blik. De Barneveldse zusjes hebben beiden een slotjesbeugel, wat zorgt voor de nodige herkenning. 

,,Eten met sliertjes vinden we allebei vreselijk”, vertelt Anne-Ruth lachend. Op hun beugel na heeft ze naar eigen zeggen niet heel veel gemeen met haar zusje, behalve het feit dat ze beiden een muziekinstrument bespelen. ,,Ik speel piano en Anne-Ruth panfluit”, vult Marleen aan, die samen met haar zus plaatsneemt in de wachtkamer van Orthodontiepraktijk Binda. 

KLEINE MOEITE Anne-Ruth: ,,Onze moeder heeft deze praktijk uitgezocht en het bevalt hier goed; de orthodontisten leggen elke keer goed uit wat ze doen. En het is een mooie locatie, hier bij landgoed Schaffelaar.” 

Anne-Ruth kreeg in eerste instantie een gehemeltestangetje om meer ruimte te krijgen in haar bovenkaak. Daarna volgde de slotjesbeugel. Haar jongere zus kreeg eerst een verbredingsbeugel voor haar bovenkaak, in combinatie met een scharnierbeugel. ,,Die mocht er gelukkig eerder uit dan gepland”, zegt Marleen. ,,Sinds zes maanden heb ik een slotjesbeugel om mijn voortanden recht te krijgen.” 

Veel last hebben ze niet van hun beugel, vertellen de meiden opgewekt. Anne-Ruth: ,,Na een controle en het aandraaien van de draad zijn mijn tanden soms wat gevoelig, maar dat gaat meestal snel weer over.” Alleen bepaald eten - zoals de eerder genoemde gehate sliertjes - levert soms gedoe op. ,,Maar alles bij elkaar is het een kleine moeite voor rechte tanden.” 

VERGOED DOOR DE VERZEKERAAR Die rechte tanden hoopt Anne-Ruth over een paar maanden al in de spiegel te kunnen bewonderen. Vóór haar achttiende verjaardag, zodat de verzekeraar haar beugel nog vergoedt. 

,,Er zijn aanvullende verzekeringen die de kosten voor orthodontie deels of volledig vergoeden. Meestal is de vergoeding hoger voor jongeren onder de 18 jaar dan voor volwassenen”, licht orthodontist Saskia Binda toe. 

EINDRESULTAAT ,,Ik zie nu al veel verschil”, zegt Anne-Ruth, die naast school stage loopt bij verpleeghuis Neboplus. ,,Maar ik weet ook dat het eindresultaat nog tien keer beter gaat worden. Daar kijk ik erg naar uit.” Ook Marleen kijkt uit naar haar beugelloze mond. ,,Ik ben benieuwd hoe het gaat worden. Waarschijnlijk mag mijn beugel er na de zomervakantie uit.”

Het eerste dat Anne-Ruth gaat doen als al dat ijzer uit haar mond is? ,,Een appel uit de hand eten.” ,,En foto’s van vroeger bekijken, om te vergelijken”, vult haar zusje aan.

Dit artikel wordt u aangeboden door orthodontiepraktijk Binda

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie