Anne Vlot (rechts) krijgt elke zes weken nieuwe aligners van orthodontist Saskia Binda.
Anne Vlot (rechts) krijgt elke zes weken nieuwe aligners van orthodontist Saskia Binda. Pauw Media

Anne (24): ‘Niemand ziet dat ik een beugel heb’

21 februari 2022 om 19:29 Zorg

BARNEVELD Ze wilde graag rechte tanden, maar ,,een stuk ijzer in haar mond” zag de 24-jarige Anne Vlot niet zitten. Daarom draagt ze sinds een jaar doorzichtige hoesjes van Invisalign. ,,Een investering waar ik de rest van mijn leven plezier van heb.”

,,Als tiener werd me verteld dat ik geen beugel nodig had”, zegt Anne, die in het dagelijks leven werkzaam is op de marketing- en communicatieafdeling van een ICT-bedrijf in Veenendaal. ,,Achteraf had dat wel gemoeten, denk ik.” 

Zo stonden haar voortanden wat naar binnen en schoof een van haar boventanden daar overheen. ,,Ik begon me er steeds meer aan te ergeren. Daarbij weet ik dat je tanden alleen maar schever gaan staan naarmate je ouder wordt, dus besloot ik een jaar geleden om er iets aan te doen. Liever nu dan als ik dertig of veertig ben.” 

SLOTJESBEUGEL OF INVISALIGN Anne ging voor een intakegesprek naar Orthodontiepraktijk Binda in Barneveld, waar ze te horen kreeg dat ze twee opties had: een slotjesbeugel - eventueel met witte in plaats van grijze slotjes - of de doorzichtige hoesjes van Invisalign. Die hoesjes (de ‘aligners’) worden op maat gemaakt op basis van een 3D-foto van het gebit en corrigeren de tanden geleidelijk. 

Anne: ,,Een slotjesbeugel zou ik twee à tweeënhalf jaar moeten dragen, terwijl ik met de Invisalign-beugel maar anderhalf jaar zoet zou zijn. Daarnaast blijken de doorzichtige aligners comfortabeler en zie je ze bijna niet. Ze zijn iets prijziger dan een slotjesbeugel, maar de voordelen wogen voor mij zwaarder.”
Een jaar later staat Anne nog vierkant achter haar keuze. ,,Ik heb weinig last van de hoesjes. Af en toe voel ik wat druk, maar ze zijn niet erg oncomfortabel.”

Elke zes weken gaat de Barneveldse voor controle naar de orthodontist in het koetshuis van kasteel De Schaffelaar en krijgt ze nieuwe aligners mee. ,,Ik kan me bijna niet meer voorstellen hoe mijn tanden er eerst uitzagen.” 

VERBAZING Omdat de hoesjes twintig uur per dag gedragen moeten worden, houdt Anne ze ook ‘s nachts in. ,,Daar was ik gelukkig snel aan gewend. Tijdens het eten kan ik ze uitdoen, alleen moet ik daarna zowel mijn tanden als de aligners goed poetsen voordat ik ze weer in doe.” Lachend: ,,Best praktisch voor mensen die op dieet zijn; je gaat niet al die moeite doen voor één chocolaatje.” En het mooiste? Bijna niemand ziet dat ze een beugel heeft. ,,Als ik de aligners uitdoe voor het eten, vragen mensen soms verbaasd: ‘huh, heb jij een beugel?’ Alleen als ik heel hard lach zien ze soms de elastieken aan mijn kiezen.” 

WOW-EFFECT Net als Anne gaan steeds meer volwassenen overstag - zelfs koningin Máxima werd een een paar jaar geleden met een ‘onzichtbare’ beugel gespot. Ook Saskia Binda van Orthodontiepraktijk Binda merkt dat de doorzichtige aligners aan een opmars bezig zijn.
,,De invisalign-beugel is populair omdat mensen geen zichtbare beugel willen en graag kiezen voor comfort”, legt ze uit. ,,Deze beugel zorgt echt voor het ‘wow-effect’: patiënten weten vaak niet wat ze meemaken.”

Daarnaast is het technisch gezien een beugel met veel mogelijkheden. ,,Vaak heb je voor een orthodontische behandeling meerdere en ongemakkelijke beugels nodig, terwijl je met Invisalign meerdere correcties tegelijk kunt toepassen.” Moeilijke behandelingen kun je met Invisalign ‘patiëntvriendelijk’ uitvoeren, aldus Binda. Al is er volgens haar wel een keerzijde. ,,Dat is in mijn ogen al dat plastic afval. Ik zou graag zien dat er actief gerecycled wordt, maar voor nu hoop ik dat iedereen de gebruikte aligners netjes bij het plastic afval doet.”

Aangeboden door Orthodontiepraktijk Binda

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie