Afbeelding
Mariëlle Tukker

‘27 procent Barnevelders aangemeld als donor’

27 september 2022 om 10:10 Maatschappelijk

BARNEVELD Iets meer dan een kwart van de volwassen inwoners van de gemeente Barneveld had aan het begin van het jaar via het Donorregister toestemming gegeven voor orgaandonatie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Barneveld scoort lager dan bijna alle omliggende gemeenten.

De nieuwe donorwet regelt vanaf juli 2020 dat alle inwoners van 18 jaar of ouder in het Donorregister worden opgenomen. Ze kunnen al dan niet toestemming geven voor donatie, via de website Donorregister.nl. Aan het begin van dit jaar had 75 procent van de volwassen Nederlanders een eigen keuze ingevuld in het Donorregister. Orgaandonors kunnen aangeven bepaalde organen of weefsels niet te willen doneren of bijvoorbeeld doorgeven dat iemand anders over de orgaandonatie beslist. Wie geen keuze vastlegt, wordt automatisch geregistreerd als ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Deze Nederlanders worden niet gezien als mensen die toestemming hebben geven voor orgaandonatie.


REGIO BARNEVELD Net als in Barneveld heeft in Renswoude 27 procent van de volwassen bevolking toestemming voor donatie. Dat percentage ligt lager dan in Scherpenzeel (30 procent), Putten (30 procent), Woudenberg (31 procent), Ede (32 procent), Nijkerk (33 procent), Amersfoort (38 procent) en Leusden (40 procent).

URK Landelijk gezien ligt het percentage inwoners dat toestemming geeft voor orgaandonatie in de gemeenten Urk (15 procent), Neder-Betuwe (21 procent), Rotterdam (23 procent) en Den Haag (23 procent) het laagste. De Gelderse gemeenten Oost Gelre en Rozendaal scoren met 46 procent het hoogst.

Uit gegevens van het CBS blijkt dat vooral jongeren zich nog niet registreren. Veertig procent van de 18- tot 20-jarigen had op 1 januari 2022 nog geen keuze gemaakt en stond geregistreerd in het Donorregister met geen bezwaar tegen orgaandonatie. Van de 20- tot 30-jarigen was 34 procent met geen bezwaar geregistreerd. Van de zestigplussers stond 18 procent met geen bezwaar in het register.
Vrouwen hebben vaker dan mannen een keuze geregistreerd in het Donorregister (79 procent tegen 71 procent), en gaven ook vaker toestemming voor orgaandonatie (37 procent tegen 31 procent).

NIERPATÏËNTEN Vorig jaar zijn volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting 1240 orgaantransplantaties uitgevoerd. In 759 gevallen ging het om de organen van overleden personen. Begin dit jaar stonden er 1298 mensen op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie. De grootste groep wachtenden op een nieuw orgaan zijn de nierpatiënten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie