Afbeelding
...

42,5 procent Barnevelders doneert organen na overlijden

30 oktober 2020 om 08:52 Maatschappelijk

BARNEVELD Bijna de helft van alle inwoners van de gemeente Barneveld (48,7 procent) heeft een keuze ingevuld in het Donorregister. Van hen zijn er iets meer die géén toestemming voor orgaandonatie na overlijden geven, dan die dat wel doen.

Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Zij kunnen zelf via www.donorregister.nl hun keuze invullen of zij wel of niet hun organen of weefsels willen doneren na overlijden. Het ministerie stuurt de aankomende week zo’n 22.900 brieven naar Barneveldse huishoudens om de groep mensen die nog geen keuze heeft geregistreerd, te bewegen dit alsnog te doen.

PARTNER OF FAMILIE Van de Barnevelders die het register invulden, gaf 42,5 procent toestemming voor donatie, 42,9 procent wil geen orgaandonor worden en 14,6 procent laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders. In Nederland zijn er maar weinig gemeenten waarbij er vaker is gekozen voor niet, dan voor wél doneren. Over het hele land gerekend, koos 52 procent van de mensen die hun keuze registreerden ervoor om toestemming te geven voor orgaandonatie, 37 procent wilde dit niet en 11 procent laat de keuze over aan de familie. In de regio is alleen in de gemeenten Renswoude en Veenendaal het vakje ‘niet doneren’ vaker aangevinkt dan wel doneren.

Het percentage personen dat zich al heeft laten registreren in het donorregister, blijft in Barneveld - met 48,7 procent - iets achter ten opzichte van de regio en de rest van Nederland. Landelijk heeft 53,1 procent een keuze gemaakt. In de regio vallen de hogere cijfers in Amersfoort (57,8 procent) en Leusden (57,2 procent) op.

GEEN BEZWAAR Wie geen keuze maakt, komt in het register ‘geen bezwaar tegen donatie’, wat inhoudt dat zijn of haar organen en weefsels na overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Wie na de eerste brief van het ministerie, volgende week, geen keuze maakt, krijgt een tweede brief. Wordt dan weer geen actie ondernomen, dan komt die persoon in het register ‘geen bezwaar’. 

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie