Silvia Davelaar: ,,Bakken is voor mij ontspanning, ik neem er echt de tijd voor.''
Silvia Davelaar: ,,Bakken is voor mij ontspanning, ik neem er echt de tijd voor.'' Pauw Media

‘Meedoen aan Heel Holland Bakt? Ik bak liever thuis’

26 maart 2021 om 08:09 Eten-en-drinken

BARNEVELD Haar kinderen zouden Silvia Davelaar (50) graag zien schitteren in het populaire tv-programma Heel Holland Bakt. Maar dat feest gaat niet door. De Barneveldse bakt liever buiten de landelijke schijnwerpers.

,,Een artikel in de Barneveldse Krant is al spannend genoeg’’, lacht Silvia, terwijl ze met veel precisie de laatste hand legt aan een feestelijke advocaatslof en een tulband. ,,Ik vind het erg belangrijk dat taarten er goed uitzien en dat de smaken kloppen.’’

De geboren en getogen Barneveldse was al op jonge leeftijd geregeld in de keuken te vinden. ,,Toen ik een jaar of vijftien was, mocht ik op zondag om de week thuis koken. Mijn zus en ik wisselden elkaar af. Ik weet nog dat we zó fanatiek waren dat we ervan baalden als de ander aan de beurt was.’’

Van het koken was de stap naar het bakken snel gemaakt. Een hobby die Silvia al jaren met plezier uitoefent. ,,Het blijft leuk om met eieren, boter, bloem en andere ingrediënten een feestje bij de koffie te verzorgen. Bakken is voor mij ontspanning, ik neem er echt de tijd voor.’’

RECEPTENMAP Vooral op zaterdag draait de oven overuren. ,,En doordeweeks speur ik op internet en in bladen graag naar lekkere recepten. Heel Holland Bakt is voor mij ook een grote inspiratiebron, naar dat programma kijk ik graag. Ik houd ervan om van alles te proberen, maar leg de lat hoog. Alleen de allerlekkerste taarten krijgen een plek in mijn receptenmap. Erg lekker vind ik sloffendeeg en taarten met karamel, maar ook van een ‘gewone’ Monchoutaart kan ik erg genieten..’’

JURY Silvia beoordeelt haar baksels zelf op smaak en uiterlijk en thuis proeft er net als bij Heel Holland Bakt een kritische ‘jury’ mee. ,,Ik heb thuis een aantal gretige afnemers’’, lacht de Barneveldse. Iedere zondag trakteert ze haar man Jaap, zoons Jaron, Gerran en dochter Claude op iets lekkers bij de koffie. ,,Ze vinden de taarten meestal heerlijk en het grappige is dat ze ook hun ‘bestellingen’ doorgeven. Dan vraagt mijn zoon bijvoorbeeld of ik weer eens een Arretjescake wil maken.’’ 

COLLEGA’S Silvia’s taarten vallen ook in de smaak bij haar collega’s van Van Ginkel Keukens, het bedrijf waar ze al 13,5 jaar de financiële administratie verzorgt. ,,Op mijn verjaardag trakteer ik altijd op zelfgebakken taart en de taarten die ik nu heb gebakken zullen vast ook niet lang blijven staan. Ze houden hier ook wel van een feestje bij de koffie.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie