Afbeelding
Henk Woudenberg

Sterke twijfels raad over ‘tiende dorp’ nabij Voorthuizen

30 oktober 2020 om 11:18 Nieuwbouw

BARNEVELD Politiek Barneveld heeft grote twijfels bij de ontwikkeling van de locatie Prinsenbosch, in het buitengebied ten noordwesten van Voorthuizen. Hier wil een ontwikkelaar 39 woningen realiseren, maar de commissie Grondgebied zette hier donderdagavond grote vraagtekens bij.

Het gaat om het terrein van het voormalige asielzoekerscentrum aan de Hunnenweg in Voorthuizen, ten noorden van golfbaan Edda Huzid. Het plan vervangt een villaproject dat dateert van 2007. Hierin zouden 15 luxe woningen worden gerealiseerd op zeer ruime kavels, maar die werden niet verkocht.

In plaats hiervan worden 39 huizen gebouwd, bestaande uit vrijstaande woningen, twee-onder-een-kappers en een appartementencomplex. ,,Hier wordt een buurtschap ontwikkeld ter grootte van een dorp”, morde raadslid Henry Buitenhuis (CU), ,,vergelijkbaar met De Glind en groter dan Kootwijk. Wij hadden dit als raad nooit planologisch goedgekeurd.” Dat de grondeigenaar en ontwikkelaar hier al toestemming heeft om te bouwen, namelijk de vijftien woningen uit het vorige plan, bracht Buitenhuis niet op andere gedachten. ,,De raad heeft dit destijds toegestaan, maar we wilden hier geen grote hoeveelheden woningen. Deze ontwikkeling moet je niet willen.”

VRAAGTEKENS CDA’er Maarten Schipper zette vraagtekens bij het appartementencomplex, dat twee of drie lagen hoog wordt. ,,Geven we hiermee ruimte voor meer woontorens in het buitengebied?”, vroeg hij zich af. BI-commissielid Ruben Karrenbeld was ‘geschrokken’ van het plan en ook Pro’98-raadslid Hilhardt Brul wilde weten of deze ontwikkeling wel wenselijk is in dit deel van Voorthuizen, ,,waar nu agrarisch gebruik, natuur en recreatie samengaan.”. 

Wethouder Bennie Wijnne verdedigde het plan, door erop te wijzen dat het plan er wezenlijk anders uitziet dan het oorspronkelijke uit 2009. ,,Het bouwoppervlakte van die 39 woningen is 25 procent kleiner dan in het vorige plan. Het aandeel natuur en groen is vijftig procent groter.” Ook stelde hij erop dat de woningen die nu gebouwd gaan worden beter betaalbaar zijn voor Voorthuizenaren en Barnevelders dan die in het oude plan.”

EDDA HUZID Brul vroeg de wethouder naar de status van het plan op het terrein van Edda Huzid. Deze krant meldde twee weken geleden dat de ontwikkelaar van Prinsenbosch in gesprek is met de eigenaar van de voormalige golfbaan, over een totaalplan voor nieuwe natuur, in combinatie met agrarisch landschap in het hele gebied van 200 tot 300 hectare groot, tussen buurtschap Veenhuizerveld en de Apeldoornsestraat.  De woningen die nu nog gepland zijn op het voormalige AZC-terrein, zouden dan worden verplaatst naar de zuidkant van de golfbaan, waar inmiddels 2,5 jaar niet meer wordt gespeeld. De grondeigenaar zou hier wel oren naar hebben, en de provincie Gelderland is enthousiast over deze ontwikkeling.

De wethouder gaf aan dat hij anderhalve week geleden gesproken heeft met zowel de grondeigenaar van Edda Huzid als met de ontwikkelaar van het Prinsenbosch-plan, maar dat er geen concreet plan op tafel ligt. ,,Op hun verzoek heb ik hier met hen over gesproken”, gaf hij aan. ,,Dat partijen hierover filosoferen mag, en de krant mag erover schrijven. Maar ik heb te maken met de werkelijkheid, en nu ligt dit plan voor.”

ESVELDERBEEK Wijnne waarschuwde de raad dat als het plan Prinsenbosch niet tot ontwikkeling komt, dit de gemeente veel geld kan kosten. ,,Vóór het plan uit 2009 in procedure werd gebracht, konden op dit terrein 150 recreatiewoningen komen en een conferentieoord. Om dit omgezet te krijgen naar dat plan voor 15 woningen, moest de ontwikkelaar de gemeente 1.250.000 euro betalen ter compensatie. De helft hiervan is al geïncasseerd, de andere helft wordt betaald als de bouwvergunning wordt afgegeven. Inmiddels is het totaalbedrag al besteed aan natuurontwikkeling in de Esvelderbeekzone. Wordt hier niet gebouwd, dan gaat de gemeente er 625.000 euro bij inschieten. Daar kun je voor kiezen. Ik adviseer u om dit bestemmingsplan wel vast te stellen, ook met het oog hierop.”

De beslissing over het bestemmingsplan valt in de gemeenteraadsvergadering van november.

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie