Op de fraai gelegen 'greens', 'tees' en 'fairways' van golfcourt Edda Huzid in Voorthuizen wordt inmiddels 2,5 jaar niet meer gespeeld.
Op de fraai gelegen 'greens', 'tees' en 'fairways' van golfcourt Edda Huzid in Voorthuizen wordt inmiddels 2,5 jaar niet meer gespeeld. Diederick Huizinga

‘Wil heel graag iets nalaten voor onze kinderen’

17 oktober 2020 om 07:49 Mensen

VOORTHUIZEN Een uitslaande brand in een van de gebouwen van het congres- en evenementencentrum De Voortse Vallei, eind augustus, doorkruiste het plan van Restaurant ‘t Zuiderbosch in Voorthuizen om hier naartoe te verhuizen. Eigenaar Muriel Visser van het Edda Huzid-golfterrein, waartoe het centrum behoort, doet haar best om de verhuizing nog eind dit jaar rond te krijgen. Tegelijk lijkt ze een nieuwe bestemming voor het 43 hectare grote terrein te hebben gevonden, dat al zo’n 2,5 jaar niet meer als golfbaan wordt gebruikt.

Op 1 mei 2018 ging er een slot op de fraai gelegen Golf & Countryclub Edda Huzid aan de Hunnenweg in Voorthuizen. Abonnementen kwamen plotseling te vervallen, boekingen werden geannuleerd en golfers konden niet meer terecht op de door hen zo geliefde ‘greens’ en ‘tees’. Anno oktober 2020 is het terrein nog wel herkenbaar als locatie waar nog niet zo lang geleden een balletje werd geslagen, maar vooral ook als een plek van vergane glorie. De voormalige greens gaan iets meer ‘mee met de seizoenen’ en worden periodiek gemaaid. Maar dat dit minder vaak gebeurt dan in de gloriedagen van het golfcourt, dat is wel zichtbaar.

Nadat ze alles had afgehandeld, trok eigenaar Muriel Visser zich enige tijd terug. Ze wilde zich bezinnen op haar toekomst en die van het golfterrein, aan de noordoostkant van Voorthuizen. Media hield ze lange tijd buiten de deur, tot nu. De brand, en de gevolgen die deze heeft voor restauranteigenaar Hans Miedema, brengen haar er nu toe om met deze krant om tafel te gaan. Ook haar adviseur en vriend Hans de Nooy, eigenaar van het schildersbedrijf uit Voorthuizen dat zijn familienaam draagt, schuift aan.

ZWARTGEBLAKERD Twee maanden na de brand is er nog altijd een gapend gat te zien in het oude, rietbedekte deel van De Oude Stee, het getroffen gebouw. De muren en het interieur zijn nog volkomen zwartgeblakerd. De vlammen uit het dak staan Visser op het netvlies gebrand, vertelt ze. ,,Je wordt middenin de nacht gebeld. Je vliegt er natuurlijk gelijk naartoe. En dan zie je het dak helemaal wegbranden. Vervolgens word je helemaal opgezogen in alles wat er om je heen gebeurt: de brandweer, de verzekering, alles. Het hakte er aardig in. Pas na drie à vier dagen daalt het in wat er is gebeurd.”

TECHNISCH MANKEMENT Ze had enorm te doen met Hans Miedema en zijn medewerkers van ‘t Zuiderbosch. Hij stond op het punt om hier de nieuwe locatie te gaan openen. Er werd met man en macht gewerkt om het pand, dat jarenlang slechts sporadisch werkt gebruikt, restaurantklaar te maken. ,,De chloorlucht kwam ons nog tegemoet toen we aankwamen bij de brand. Hij had, bij wijze van spreken, de voegen helemaal schoon geschrobd met een nagelborsteltje. De broodjes stonden nog op tafel. Ze hadden de avond ervoor doorgewerkt, je weet hoe dat gaat.”

Gelukkig voor Miedema bleek de brand waarschijnlijk te zijn veroorzaakt door een technisch mankement. ,,Wat het precies is geweest, weten we nog niet. Maar hij kon er in ieder geval niets aan doen”, zegt De Nooy. ,,Dat was dus een hele opluchting. Dan heb je geen ingewikkelde discussies.”

BARBECUEFEESTJES Het is echter nog steeds onzeker of het pand behouden kan blijven. Experts van de verzekering kijken hier nu naar. ,,Dat willen we natuurlijk heel graag met z’n allen. We zetten er met z’n allen de schouders onder en hopelijk kan hij met de kerst starten”, zegt De Nooy. ,,Als er roetaanslag in het riet zit, krijg je die brandgeur er nooit uit”, om er vervolgens gekscherend aan toe te voegen: ,,Er alleen maar barbecuefeestjes houden, willen we natuurlijk ook niet. ”

De afgelopen 2,5 jaar hield Visser zich bewust buiten de publiciteit. Ze is van zichzelf erg gesteld op haar privacy; op de foto voor dit artikel gaat ze liever niet. Terugblikken op de hectische periode van de sluiting van Edda Huzid wil ze wel, maar ze kiest haar woorden zorgvuldig. ,,Het leek van buiten misschien hectisch, en het was een emotionele periode. Maar voor mij en ook voor het personeel was het minder abrupt, omdat er ook al een intern proces aan vooraf ging. Het was niet zo dat ik er van de ene op de andere dag een streep onder zette.”

OPZEGGINGEN Veel golfbanen in Nederland kregen in de jaren ervoor te maken met tegenwind. De branche veranderde en Edda Huzid bleek niet voldoende in staat daarin mee te bewegen. ,,Het werd de jaren ervoor duidelijk dat het verdienmodel van de vaste golfvereniging, met daarnaast vrije golfers, niet meer houdbaar was”, legt Visser uit. ,,Golfers willen veel meer op verschillende banen golfen en niet meer gebonden zijn aan een vereniging.” De vaste club die bij Edda Huzid speelde, kreeg te maken met veel opzeggingen. Uiteindelijk werd de vereniging ontbonden. ,,Ik heb er echt alles aan gedaan om mee te gaan met de tijd, ook investeringen gedaan, maar het is helaas niet gelukt. Dat was voor iedereen een teleurstelling, voor zowel de spelers als natuurlijk onze medewerkers en mijzelf.”

BOOSHEID De periode die volgde was moeilijk voor haar, erkent ze. ,,Er werd bij de sluiting bijvoorbeeld gezegd dat wij failliet waren. Dat was helemaal niet zo; de activiteiten zijn gestaakt. Maar er kwam een hele hoop boosheid achter vandaan. Tot op zekere hoogte begrijp ik de emotie; veel Voorthuizenaren zijn natuurlijk erg betrokken bij het terrein. Maar voor mij was het geen prettige tijd.” Inmiddels is alles met betrekking tot de golfbaan afgerond. ,,Tot op de laatste tien cent van het kastegoed is alles afgehandeld, allemaal keurig netjes.” Adviseur en vriend De Nooy wil Vissers woorden kracht bijzetten: ,,Ze heeft de nasleep van de sluiting bovengemiddeld netjes afgehandeld. Ook met mensen die hier járen werkten. Ze zal dit over zichzelf niet zo snel zeggen, dat doe ik dan maar. Er zullen misschien personen zijn die hier andere gevoelens bij hebben. Maar zo zie ik het.”

De storm van de sluiting is nu enige tijd gaan liggen, en inmiddels is Visser zover om serieus na te denken over de toekomst van het terrein aan de Hunnenweg. Vlak nadat het terrein op slot ging, stond haar telefoon roodgloeiend: veel partijen toonden interesse, voor bijvoorbeeld woningbouw. ,,Op zich was het logisch dat ik veel werd gebeld, het gaat tenslotte om een flink stuk grond en mensen zijn nieuwsgierig van aard. Zelf heb ik daar minder last van; ik heb me daar in die periode dan ook geregeld over verbaasd.”

NATUURVERBINDINGSZONE Visser nam echter ruim de tijd om zich te bezinnen op wat zij zelf écht wil met het gebied. Op enig moment kwamen zij en De Nooy in gesprek met Voorthuizenaar Diederick Huizinga. Hij heeft ambitieuze plannen om het hele gebied van zo’n 300 hectare rond het buurtschap Veenhuizerveld - waaronder Edda Huzid - te transformeren in een combinatie van natuur en natuurvriendelijke landbouw. Het doel hiervan is het creëren van een natuurverbindingszone richting de Oostvaardersplassen en de Utrechtse Heuvelrug. Op hun weg naar deze gebieden stuiten wilde dieren in Veenhuizerveld vaak op hekken, boeren opstallen, landweggetjes, een provinciale weg of, inderdaad, een voormalige golfbaan.

De provincie Gelderland en de gemeente Barneveld zijn geïnteresseerd in Huizinga’s plannen. Visser deelt diens enthousiasme volledig. ,,Ik zie hier heel veel in. Dit past volledig in onze visie, als het gaat om denken aan je omgeving en iets nalaten voor je kinderen. Wat er in de toekomst met het terrein gaat gebeuren moet haalbaar zijn, maar zeker niet alleen in financiële zin. We onderzoeken hoe we het terrein een mooie natuurontwikkeling kunnen geven en rendabel kunnen maken.”

BEWOGEN MET OMGEVING De Nooy vult aan: ,,Muriel is geen projectontwikkelaar en wil dat ook niet worden. Ze heeft even een paar jaartjes rustig nagedacht en zich afgevraagd: wat ga ik doen en wat vind ik belangrijk? Ze is erg bewogen met haar omgeving. En als je dan aan tafel zit met de provincie, dan is het wel heel leuk als daar van die oude landkaarten op tafel komen, met gegevens over wat hier in het verleden aan flora en fauna te vinden was, welke ondergrondse beekjes er stromen. En hoe de natuur terug kan worden gehaald als dit terrein erbij wordt getrokken.” Bij Huizinga’s plan zijn meerdere grondeigenaren betrokken, zoals de aanwezige agrariërs in het gebied. Ook wordt gesproken met de eigenaar van het voormalige azc-terrein ten noorden van Edda Huzid aan de Hunnenweg. Daar liggen plannen voor de bouw van Landgoed Prinsenbosch: 39 woningen op zeven hectare grond. In Huizinga’s visie worden deze woningen niet daar, maar aan de zuidkant van het Edda Huzid-terrein gebouwd, tegen de Apeldoornseweg aan. ,,De provincie Gelderland en de gemeente Barneveld zijn daar enthousiast over”, weet De Mooy. ,,De gesprekken met alle partijen zijn nog gaande. Maar iedereen heeft de intentie om eruit te komen en het ziet er goed uit.”

Juist ook de combinatie van natuurontwikkeling en biologische landbouw spreekt Visser aan. ,,We zitten hier in een omgeving met biologische boeren. Thuis eet ik ook het liefst biologisch voedsel. Wie weet is er een combi te maken met het restaurant Zuiderbosch. Een kortere voedselketen kun je bijna niet bedenken. Het zou prachtig zijn als alles op deze manier zou samenvallen.”

Jannes Bijlsma

De brandschade aan het gebouw van partycentrum De Voortse Vallei is enorm.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie