Afbeelding
EeStairs

Gouden handjes maken artistieke trappen EeStairs

27 mei 2014 om 16:49 Zakelijk

BARNEVELD Massaproductie of specifiek maatwerk? Functioneel of origineel? Die keuzes zijn voor Cornelis van Vlastuin niet zo ingewikkeld. Samen met zijn compagnon Dick Cluistra begon hij in 2000 met de verkoop van designtrappen. Daar is origineel maatwerk onlosmakelijk mee verbonden. ,,We hechten bij EeStairs waarde aan details. Die maken de trap uiteindelijk tot een hoogstandje", vertelt Van Vlastuin.

Veertien jaar geleden wist Van Vlastuin niets van wenteltrappen, zwevende trappen of balustrades. ,,We hadden een idee en wilden het gewoon proberen. Daarom begon ik met het maken van een website. Daar waren we volgens mij redelijk vroeg mee, want we stonden direct bovenaan in de Ilse-zoekmachine. Google was destijds helemaal nog niet zo groot." Het resulteerde direct in een telefoontje van een potentiële klant. ,,Die vroeg mij wat een roestvrijstalen trap zou kosten. Ik had werkelijk geen idee en noemde een prijs van 6000 gulden. Ik kreeg meteen als reactie dat dat wel erg goedkoop was." Die bevestiging kwam toen Van Vlastuin Dick Cluistra belde. ,,Dat bedrag had zeker verdrievoudigd moeten worden."

Tot zijn geluk resulteerde het telefoontje niet in een onrendabele eerste klus. ,,Ik denk dat die beller zo verrast was van die onrealistische prijs, dat ze ons zaakje niet vertrouwde. Gelukkig maar!" Op die manier was de opstart van het huidige EeStairs een snelle leerschool. ,,Dick en ik vullen elkaar mooi aan. Ik ben meer de creatieve en commerciële jongen, terwijl hij de bouwer en ontzorger van het bedrijf is. Dat matcht mooi." De eerste telefonische interesse dankzij de website was het begin van een succesvolle periode. ,,Hoewel we inmiddels al veel geld hebben geïnvesteerd in de online presentatie, is internet de goedkoopste showroom die er bestaat", stelt Van Vlastuin. ,,De meeste klanten halen we ook via de site binnen."

De artistieke trappen van EeStairs worden voornamelijk geplaatst in winkels, overheidsgebouwen, kantoorpanden en bij particulieren. ,,Je kunt bij ons terecht voor een eenvoudige trap van 3.000 euro of voor de meest luxueuze uitvoering: dan ben je 300.000 euro kwijt. Je kunt je voorstellen dat we die grote projecten in Rusland en het Midden-Oosten hebben. Daar zit veel geld, maar weinig kunde. Daar kunnen wij ons vakmanschap laten zien."

Van Vlastuin betrekt bewust het volledige team bij het succes. ,,We hebben hier verschillende mensen die in de nacht van zondag op maandag hier verzamelen, de hele week in het buitenland hard werken en dan zaterdagochtend weer terugkeren op Nederlandse bodem. Voor die jonge gasten zijn dat natuurlijk mooie ervaringen, maar het vraagt ook opofferingen voor je privéleven." Ook de ontwerpers en engineers die in Barneveld de binnengekomen opdrachten ontwerpen en uitwerken worden niet vergeten. ,,Het zijn allemaal gouden handjes die ervoor zorgen dat die beloofde artistieke trappen ook daadwerkelijk gemaakt worden."

EeStairs staat er volgens Van Vlastuin 'weer goed voor'. ,,Maar ik moet ook eerlijk toegeven dat we lastige jaren achter de rug hebben. Door de crisis en de stilgevallen bouw hadden we in december 2012 een groot probleem: de omzet was maar liefst 80 procent teruggevallen. Toen hebben Dick en ik elkaar diep in de ogen gekeken." Besloten werd om eventuele bezuinigingen in het bedrijf uit te stellen. ,,Toen in die daaropvolgende maanden duidelijk werd dat de omzet niet direct weer omhoog zou gaan, hebben we moeten besluiten om kosten te besparen."

Die bezuinigingen zorgden bij de in Renswoude opgegroeide Van Vlastuin voor de nodige twijfels. ,,Je moet snijden in je bedrijf, omdat het voortbestaan anders serieus in gevaar komt. Dat wil je het liefst maar één keer doen, niet vaker. Je ziet dat veel ondernemingen beginnen met bezuinigen, maar dan van de regen in de drup komen. Na drie maanden volgt dan een tweede bezuinigingsronde, waardoor de onzekerheid in het hele bedrijf groot is. Dat wilden wij koste wat kost voorkomen. Maar dat is heel lastig, want je weet niet hoe diep je moet snijden. Zelf waren we bang dat we te voorzichtig zouden zijn." 

EeStairs nam uiteindelijk afscheid van tien werknemers. Die snoeioperatie bleek voldoende. ,,Sindsdien zitten we weer in de plus, we hebben zelfs al weer zeven nieuwe mensen aangenomen."

Belangrijke reden daarvoor was de strategische koerswijziging. EeStairs focust meer en meer op de internationale markt. ,,Inmiddels komt de helft van onze omzet uit het buitenland. Dat is de groeimarkt, zeker nu de bouw in Nederland nog steeds maar mondjesmaat op gang komt." De internationale expansie heeft er inmiddels toe geleid dat EeStairs naast het hoofdkantoor in Barneveld in acht andere landen is gevestigd, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Saudi-Arabië. 

Met name in het Midden-Oosten proeft Van Vlastuin de belangstelling voor de unieke EeStairs-trappen. ,,We zijn minimaal twaalf weken bezig met een project, maar vaak duurt dat veel langer, omdat we bij projecten ook afhankelijk zijn van andere partijen", legt Van Vlastuin uit. Hij merkt dat Nederlandse bedrijven gewaardeerd worden om hun vakmanschap, die gekoppeld wordt aan efficiency. ,,In Nederland werken we razendsnel, daar kom je pas achter als je over de grens zaken doet. Soms duurt het zo lang dat we zo vijf jaar verder zijn voordat we de trap uiteindelijk kunnen opleveren." Erg is dat overigens niet. ,,Als er dan maar vooraf betaald wordt. Uiteindelijk moet ons bedrijf ook blijven bestaan."

Toch is geld niet de belangrijkste drijfveer. Het gaat uiteindelijk om de trappen en balustrades die afgeleverd worden in markante gebouwen en luxe villa's. ,,Een trend is dat er veel glas verwerkt wordt in de trappen", weet Van Vlastuin. Ongeacht de gebruikte materialen vindt de creatief directeur een draaiende trap uiteindelijk het summum. ,,Als ik puur vanuit ons vakmanschap kijk, dan hoort een trap te draaien, liefst met een royale cirkel om de as. Dat heeft altijd als effect dat de trap in een ruimte minder confronterend is en vriendelijker oogt. Dat vind ik het allermooiste." 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie