Afbeelding
Energie besparen

Energie besparen is eenvoudig

2 juli 2020 om 15:41 Partnercontent

Als de eindafrekening van de energieleverancier toch weer hoger uit blijkt te vallen dan verwacht, dan is het wellicht verstandig om thuis een aantal concrete bespaaracties door te voeren. Wij geven een aantal suggesties, die individueel misschien niet zo’n grote besparing opleveren, maar gezamenlijk tot een interessante kostenreductie leiden. Om dat effect ook echt te kunnen bereiken is het natuurlijk wel zaak dat de hieronder genoemde bespaartips het hele jaar door worden opgevolgd.

Schakel apparaten uit

Het uitschakelen van apparaten om op die manier energie te besparen, lijkt op het eerste gezicht heel logisch. Toch blijkt in de praktijk dat zogenoemd sluipverbruik in het overgrote deel van de Barneveldse huishoudens nog steeds heel normaal is. De televisie het hele jaar door dag en nacht op stand-by laten staan, kost weliswaar maar een paar watt per uur, maar op jaarbasis betekent dat wel energieverspilling. Hetzelfde geldt voor het internetmodem. Is het echt noodzakelijk om dat apparaat ook ingeschakeld te houden als er niemand thuis is of als iedereen slaapt? Sommige moderne apparaten beschikken tegenwoordig niet meer over een knop waarmee ze ook echt resoluut uitgezet kunnen worden. Zoiets is op te lossen door er een stekkerdoos met een schakelaar tussen te plaatsen.

Meten is weten

Met de komst van slimme meters is het een stuk makkelijker geworden om een goed beeld van het stroomverbruik in de woning te krijgen. Zodat gedrag daar op aangepast kan worden. In plaats van wekelijks met een pen, notitieblok en zaklantaarn in de aanslag de juiste meterstanden op te nemen, zijn deze gegevens tegenwoordig gewoon op elk gewenst moment via de website of app van de energieleverancier in te zien. Naast dit globale verbruiksoverzicht, via het energiebedrijf, is het ook mogelijk om het stroomverbruik van individuele apparaten te meten. Op die manier kan worden ontdekt wat de echte stroomvreters in de woning zijn. Om van die laatstgenoemde optie gebruik te kunnen maken moet overigens wel eerst een apart meetapparaatje worden gekocht.

Kies voor goedkope nachtstroom

De prijs voor stroom is het hoogst op het moment dat de meeste mensen in Nederland er ook echt gebruik van maken. In Barneveld is dat van 7 uur ’s morgens tot 11 uur ’s avonds. De kans dat iemand overdag per se van bijvoorbeeld de vaatwasser, wasmachine of wasdroger gebruik wil maken, is in de regel behoorlijk klein. In de meeste gevallen kunnen dat soort apparaten prima zelfstandig hun werk in de nachtelijke uren doen, wanneer de stroomprijs een heel stuk lager ligt. Veel witgoedapparaten beschikken tegenwoordig over een ingebouwde timer, waardoor het verlate startmoment gemakkelijk ingesteld kan worden. Om van nachtstroom te kunnen profiteren is het overigens wel noodzakelijk dat er een dubbele meter in de woning aanwezig is die met aparte metingen voor dag- en nachtstroom overweg kan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie