Afbeelding
Pauw Media

Bereken met gratis 'tool’ hoeveel overheidssteun u kunt krijgen

18 april 2020 om 16:40 Advertorial_1

BARNEVELD In vele opzichten heeft de uitbraak van het coronavirus gevolgen voor onze samenleving. Naast de extra belasting van het gezondheidssysteem is de economische ‚impact’ ongekend. Voor ondernemers biedt de overheid mogelijkheden om de financiële gevolgen van de pandemie te compenseren. Zo is er sinds 6 april de NOW-regeling, de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid.

Met deze regeling wil de overheid werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet komen. Met deze financiële steun moeten zij werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. Ontslag op bedrijfseconomische gronden is in deze periode niet toegestaan. Tijdelijke contracten die aflopen vallen niet onder deze bepaling.

LOONKOSTENSUBSIDIE Stel dat een ondernemer vrijwel alle omzet is kwijtgeraakt sinds de overheidsmaatregelen van kracht zijn geworden. Dat is bijvoorbeeld gebeurd bij kappers, sportscholen, horecabedrijven en zwembaden. In dat geval kan maximaal 90 procent van de loonkosten worden vergoed. Daarbij gaat het om de brutoloonsom plus 30 procent. Is het omzetverlies minder, dan zal ook de compensatie waar aanspraak op kan worden gemaakt lager zijn.

OMZETVERLIES Voorwaarde voor de tegemoetkoming is dat gedurende drie aaneengesloten maanden sprake is van een omzetverlies van minimaal 20 procent. Voor ondernemers kan het lastig zijn om het beste ijkpunt te bepalen dat gebruikt wordt om dit verlies vast te stellen. Zo is het mogelijk dat in maart nog een flinke omzet werd gedraaid, terwijl die in april volledig is stilgevallen. Voor seizoensbedrijven, die bijvoorbeeld in de eerste maanden van dit jaar minder personeel in dienst hebben gehad, is dat nog ingewikkelder.

Inzicht in de financiële situatie van de onderneming, met name in de omzetontwikkeling, is essentieel als een beroep wordt gedaan op de NOW-regeling. Op onze website staat een speciale 'tool’ om ondernemers daarbij te helpen. Deze is gratis te downloaden. Daarnaast staat ons team van deskundigen klaar om te helpen.

LIQUIDITEIT Inmiddels heeft het UWV de eerste voorschotten uitgekeerd. Voor veel ondernemers is het een uitkomst dat de overheid zo snel met een noodmaatregel is gekomen. Bedenk wel dat de aanvraag onderbouwd moet zijn. Controle vindt achteraf plaats. Bovendien dekt de NOW niet alle (loon)kosten. Zoals we al stelden in onze vorige bijdrage, blijft het belangrijk een strak liquiditeitsbeheer toe te passen.

Aangeboden door JonkerFieret adviseurs & accountants

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie