Archieffoto.
Archieffoto. Pauw Media

Gemeenteraad steekt hart onder de riem: 'Houd vol en houd moed!'

9 april 2020 om 11:33 Politiek

BARNEVELD De coronacrisis raakt iedereen in de gemeente Barneveld in zijn of haar dagelijks leven. We weten nog niet hoe lang deze bijzondere situatie blijft voortduren, maar één ding is zeker: we hebben elkaar nodig om het vol te houden. De gemeenteraad steekt alle inwoners van de gemeente Barneveld een hart onder de riem. De fractievoorzitters doen dat ieder in hun eigen woorden, maar vanuit dezelfde gedachte: alleen samen krijgen we corona onder controle.

Aangeboden door de gemeente Barneveld


Koos van der Tang, SGP.

Stilgezet

Toen in 1527 de Duitse stad Wittenberg getroffen werd door een besmettelijke plaag schreef Luther onder andere: ,,Mijd andere mensen als het niet nodig is om ze te ontmoeten; en handel als iemand die de brand in zijn woonplaats wil blussen". Ook over sociale distantie had Luther zijn mening: ,,Ik zal God bidden dat Hij ons genadig wil bewaren en beschermen. Dan wil ik ook helpen met plaats en persoon te mijden waar men mij niet nodig heeft, opdat ik mijzelf niet zal verwaarlozen en bovendien ook anderen zou aansteken en besmetten en dat ik zó door mijn nalatigheid de oorzaak van andermans dood zou zijn". Lessen van de reformator om ter harte te nemen!

OMZIEN NAAR ELKAAR Wat is het belangrijk dat we zeker nú omzien naar elkaar, naar onze ouderen, ook in de praktische zin van het woord: doe eens een boodschap voor iemand in de buurt die dat niet kan, blijf vriendelijk ondanks alle beperkingen die er noodgedwongen zijn. We willen ook speciale aandacht vragen voor de gezinnen met schoolgaande kinderen: hun leven ziet er opeens heel anders uit, taken waar ze eerder niet aan gedacht hebben moeten ze nu doen. We vragen iedereen: blijf gedisciplineerd, ook nu de warmere en vrije dagen komen. Verslap niet in het voldoende afstand houden van elkaar.

Onze bewondering gaat uit naar iedereen in de zorg: in de thuiszorg, in de verzorgings- en verpleeghuizen, in de ziekenhuizen. Degenen die de openbare orde moeten bewaken en allen die het beleid moeten bepalen. Hoe moeilijk en verantwoordelijk! We steken hen een hart onder de riem!

VOORSCHRIFTEN Wij roepen alle burgers van Barneveld op om de voorschriften van onze overheid strikt na te leven, oog te hebben voor onze naasten die het moeilijk hebben en tijd te nemen om ons te bezinnen op wat er echt belangrijk is in het leven. Wij denken alles zelf te kunnen, maar zijn nu opeens met onzekerheden omgeven. Dat we onze noden in gebed neer mogen leggen voor de Heere. Hij kan uitkomst geven!

De SGP is ervan overtuigd dat de Heere in deze crisis tot ons wil spreken, ons wil oproepen tot bekering: persoonlijk, als land en als wereldbevolking. Het is bijna Goede Vrijdag en Pasen. Door het virus zijn er doden te betreuren in gezinnen, families, in dorpen en in steden. Maar de Heere Jezus heeft de dood overwonnen! Hij leeft en die in Hem gelooft zal leven mét Hem.


Lukas Scheijgrond, ChristenUnie.

Naast elkaar staan, nu en na de coronacrisis

Rond 11 uur stopte een auto bij ons in de straat. Een stralende bruid in een prachtige jurk, die de bewondering van de buren kreeg, stond daar samen met een trotse man in een stijlvol pak. Deze mensen, ik kende ze nog niet, kwamen in onze straat wonen. Terwijl ze werden toegezwaaid door buren en op afstand begroet door hun ouders liepen ze door hun nieuwe voordeur naar de achtertuin waar ze trouwden. Natuurlijk was dit zo niet hun bedoeling geweest. Ze hadden het grootser bedacht, met meer gasten. Ze waren vast teleurgesteld. Maar daar was niets van te merken. Ze waren in opperbeste feeststemming.

De coronacrisis raakt ons allemaal. Hoe we het ervaren, verschilt. De één vindt nieuwe manieren om het werk vorm te geven. De ander heeft financiële zorgen over z'n bedrijf. De één geeft thuisonderwijs en vindt dat best lastig. De ander is verpleegkundige en moet veel lange hectische diensten draaien op de Intensive Care. Deze ziekte raakt mensen. Het raakt ons allemaal.

SCHUILEN BIJ GOD Veel mensen ervaren gevoelens van onzekerheid. Wat is het mooi dat we dan moed kunnen putten uit het feit dat we kunnen schuilen bij de Here God. Zoals David zei: 'Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad want Gij zijt bij mij.' Er is geen belofte dat moeite en verdriet ons bespaard blijven, maar we hebben wel de zekerheid dat we bij God mogen schuilen.

Fysiek houden we ons afzijdig van elkaar. Toch is het juist in deze tijd belangrijk om elkaar in het oog te houden; om elkaar te bellen, of even op een raam te kloppen. Mensen kunnen zomaar in een isolement raken. Of alleenstaanden zijn ziek zonder dat anderen het merken. We houden elkaar in het oog.

SAMEN STERK Dat moeten we blijven doen, ook als de corona luwt. Als de druk in de ziekenhuizen afneemt en als de scholen, kerken en restaurants weer open gaan, moeten we om elkaar heen blijven staan. Dan moeten we accepteren dat die uitgestelde operatie niet op korte termijn kan worden ingepland. Want na de hectiek moet het ziekenhuispersoneel ook op adem komen. Dan moeten we het accepteren als de lasten zwaarder worden, want het overeind houden van de ondernemers en het toegenomen aantal werkloosheidsuitkeringen kost wat. Juist na de corona komt het er op aan dat we samen sterk staan.


Arjen Korevaar, Pro'98.

Geef elkaar de ruimte en geef om elkaar

Onze 'ruimte voor elkaar' slogan heeft nu wel een bijzondere lading gekregen. Waar we wat onwennig begonnen, vinden we als samenleving langzaam maar zeker een nieuwe vorm om met elkaar 'samen te leven'. Op straat en in de super geven we elkaar alle ruimte. Helaas moeten we accepteren dat deze situatie voorlopig nog wel even zal duren. Dat is niet makkelijk. Zeker niet voor mensen die alleen of kwetsbaar zijn, of van dichtbij geconfronteerd worden met het coronavirus. Aandacht hebben voor elkaar, al is het op gepaste afstand, lijkt belangrijker dan ooit.

ONDERSTEUNING Wat ook zichtbaarder wordt; wie in deze crisis in de hoek zitten waar de economische klappen vallen. Hopelijk krijgt de toegezegde ondersteuning voor bedrijven en zelfstandigen vanuit Den Haag snel concreet vorm, zodat de taken waarvoor de gemeente verantwoordelijk is zo snel mogelijk kunnen worden uitgevoerd.

Als fractie spreken we iedere maandagavond via een videogesprek met elkaar de huidige stand van zaken door. Hoe het met de fractieleden en hun families is, de situatie in onze gemeente en welke informatie en signalen we uit de samenleving ophalen. We bellen rond om te kijken hoe het mensen, organisaties en bedrijven vergaat en geven kansen en ideeën door aan het College en het gemeentehuis.

De gemeenteraad zal in deze situatie op een nieuwe manier haar controlerende rol moeten vervullen. Het werkt staat niet stil en vergaderen op afstand wordt tijdelijk het nieuwe 'gewoon'. Wij denken als fractie na over de huidige situatie, maar zeker ook die na de crisis. Voor nu willen we vooral alle mensen die keihard werken om het coronavirus de kop in te drukken danken en alle goeds wensen. Van artsen, verpleegkundigen en verzorgenden tot het winkelpersoneel. Allemaal lopen ze extra hard, om de meest essentiële zaken overeind te houden.

ONTMOETEN Prijs uzelf gelukkig als u en uw naasten gezond zijn! Spreek het wat vaker uit, want het ongrijpbare van een virus doet ons ook beseffen wat een samenleving nu eigenlijk zo mooi maakt. De leegte die ontstaat als onze sociale contacten tot stilstand komen, kunnen we gedeeltelijk met digitale middelen compenseren, maar wat is het een rijkdom om elkaar straks weer gewoon te mogen ontmoeten!


Daan de Vries, CDA.

'Als mens niet geroepen om te duiden, maar om te doen'

De coronacrisis geeft onzekerheid. Onzekerheid over de gezondheid van onszelf en onze naasten. Het werk dat misschien wel stil is komen te liggen en de economie die de nodige klappen krijgt te verduren.

BALANS VINDEN Naast zorgen over onder andere gezondheid en werk betekent het ook veel voor onze thuissituatie. Thuisonderwijs vraagt veel van gezinnen en bezoek aan onze ouderen is niet meer mogelijk of moet tot een minimum worden beperkt. De afgelopen weken hebben we als CDA verschillende ondernemers gesproken die hun werk deels of zo goed als volledig zagen stilvallen. Ook zijn er ouders die thuis veel in het werk moeten stellen om een balans te vinden tussen thuiswerken, thuisonderwijs en het beperken van verder persoonlijk contact.

GEEF WARMTE Deze tijd maakt ons allemaal bewust van grote en kleine beslissingen. Aan de ene kant de kleine beslissingen die we zelf kunnen nemen om dingen te doen (of te laten) en aan de andere kant onze afhankelijkheid richting de grote beslissingen van onder meer bestuurders, instituties en zorgverleners. Dit laatste vraagt om vertrouwen. We krijgen via de media, of in onze eigen kring te maken met ziekte en nare berichten, die ons doen schrikken en ons mogelijk de moed laten verliezen. Verschillende mensen hebben ons dan ook opgeroepen om ons bewust te zijn van de ernst en bovenal vol te houden. Ook werd hier de oproep gedaan om naar elkaar om te zien. Een kaartje, een belletje of bloemetje geeft in deze tijd de warmte die we nodig hebben.

We leven in een hele andere situatie dan dat we gewend zijn. Het levert bij ons ook vragen op in de trant van: waarom gebeurt dit en wat heeft het ons te zeggen? Dominee Paul Visser (PKN) reageerde hier afgelopen zondag wat mij betreft treffend op: 'Onzekerheid is voor ons het lastigste wat er is, maar als mens zijn we vandaag niet allereerst geroepen om te duiden, maar om te doen.' Hij werkte dit vervolgens uit met de volgende vraag: 'Wat vermenigvuldigt zich bij u in deze dagen? De liefde en het omzien naar elkaar? Of het eigenbelang en het egoïsme?' Een vraag om mee aan de slag te gaan: hoe kunnen we ook in deze crisis van waarde zijn voor de mensen om ons heen. Laten we omzien naar elkaar en volhouden!

Als CDA willen we tenslotte iedereen, die dit in zijn of haar specifieke situatie nodig heeft, sterkte en wijsheid wensen.


Mijntje Pluimers, Lokaal Belang.

De lokale kracht van onze sámen-leving

Allereerst hopen wij van Lokaal Belang dat het met u, uw familie, vrienden en collega's goed gaat en bovenal dat u gezond bent in deze bijzondere tijd.

VEERKRACHT Het gebeurt zelden dat de veerkracht van onze samenleving zo op de proef wordt gesteld. Niet alleen de veerkracht van onze gemeente Barneveld, maar die van heel het land en heel de wereld. Met elkaar staan wij voor een enorme opgave en uitdaging om het coronavirus te bedwingen. Er zijn noodzakelijke en ingrijpende maatregelen door onze regering en ons gemeentebestuur genomen. En iedereen voelt deze maatregelen als wij de indringende berichten op sociale media zien; wanneer we ons zorgen maken om ons bedrijf of onze baan. Wanneer een handdruk, een schouderklopje of een knuffel eventjes niet mogelijk zijn. Ook op de meest aangrijpende momenten van het leven en de dood.

De maatregelen zijn heftig, maar Lokaal Belang is ervan overtuigd dat deze maatregelen nodig zijn om het virus te bestrijden en uiteindelijk te bedwingen. Ontroerd zijn wij ook door tal van acties die onze SAMEN-leving even een beetje mooier maken. Bedankt!

RESPECT De prioriteiten van Lokaal Belang liggen voor de komende tijd bij de gezondheid en het welzijn van onze inwoners en het ondersteunen van onze ondernemers. Vanuit het kabinet zijn er belangrijke maatregelen genomen. Op lokaal niveau zal Lokaal Belang de gemeente zoveel mogelijk ondersteunen om onze samenleving te beschermen en te helpen. Ons respect gaat uit naar iedereen in onze gemeente die ervoor zorgt dat, terwijl de wereld bijna stil staat, onze samenleving blijft draaien. Agenten, BOA's, winkelpersoneel, iedereen in de zorg & het onderwijs, OV-medewerkers, hulpverleners, vuilnismannen, ondernemers, vrijwilligers en vele anderen. Maar ook onze eigen burgemeester die in deze zware tijden een stevige verantwoordelijkheid op zijn schouders heeft rusten.

ZORG GOED VOOR ELKAAR Lokaal Belang wenst u het allerbeste en vooral een goede gezondheid. Let goed op en zorg goed voor elkaar. Laten wij hopen dat deze crisis snel voorbij is en dat wij elkaar daarna in goede gezondheid mogen ontmoeten. En mocht er in de tussentijd iets zijn wat Lokaal Belang voor u kan betekenen? Ga naar onze website www.lokaal-belang.com


Theo Bos, VVD.

Groot applaus voor jezelf!

Na het terechte applaus voor alle mensen in de zorg vinden we nu dat iedereen een applaus heeft verdiend. Deze crisis bestrijden vraagt immers enorm veel van ons allemaal. Naast het inleveren van vrijheid is er de angst voor het nu en de toekomst. Het is bijzonder hoe een ieder doordrongen is van de ernst van de situatie en de maatregelen naleeft! Iedereen heeft zijn eigen zorgen, angsten en verdriet. Maar we komen er niet door in een hoekje te gaan zitten grienen.

- Laten we kijken en leren van de positieve dingen die in deze periode gebeuren.
- Het onderwijs maakt enorme stappen in digitalisering. Een groot compliment aan de leerkrachten die in een paar dagen tijd zo'n enorme omslag hebben gemaakt.
- Misschien leren we wel het onderwijs zo in te richten dat we het lerarentekort het hoofd kunnen bieden zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit?

OOG VOOR ELKAAR Veel ondernemers komen met creatieve, maar veilige initiatieven om door te gaan. Nieuwe initiatieven die noodzakelijk zijn om er economisch weer bovenop te komen. Mensen helpen elkaar. De prachtigste warme initiatieven worden ontwikkeld! Laten we dat vasthouden en ook na deze crisis oog voor elkaar houden.

U denkt wellicht: ,,Dat is makkelijk gezegd! Ik zit thuis met mijn gezin, vrees voor mijn baan of bedrijf, en ik heb opgroeiende kinderen die op dit moment erg lastig zijn en de muren komen op ons af." Dit is helaas de situatie van velen op dit moment! Wij maken ons dan ook zorgen over wat er in gezinnen gebeurt. Het valt niet mee om ineens zo op elkaar te zijn aangewezen. Zonder werk, clubjes, vrienden, sport, horeca etc. Wij kunnen alleen maar zeggen ,,mensen houd moed en het hoofd koel". Probeer er met elkaar het beste van te maken! En… mocht u toch bang zijn voor onveilige situaties thuis, zoek dan tijdig hulp!

BEL JE OPA OF OMA Wij willen, tot slot, speciaal het woord richten tot onze jongeren. Jongeren die zich vanzelfsprekend stierlijk vervelen. Eindelijk mooi weer maar geen voetbal, geen terrasje pakken, geen gezelligheid op Zeumeren, geen koningsdag. Het is fantastisch hoe ook deze groep zich aan de maatregelen houdt. Voor deze groep hebben wij nog een afsluitende tip: Met de meeste mobieltjes kun je naast appen ook bellen! Bel eens wat vaker je oma en/of opa, oude tante etc. Ze zullen het echt op prijs stellen.


Judith van den Wildenberg, Burger Initiatief.

'We shall overcome….one day!!'

'We shall overcome….' Volkomen onverwachts hoor ik dit lied op de radio. Het raakt me van top tot teen en ik ben opeens in tranen. Tegelijk voel ik de troost. Het is soms zo moeilijk in deze tijd om optimistisch te blijven. En dat mag iedereen ook best toegeven. Er is groot verdriet, daar horen we ook veel over. Er is ook klein verdriet: mijn buurmeisje uit groep acht die zegt dat haar eindmusical niet doorgaat. Het liefst zou ik mijn armen even om haar heen slaan en dat mag nu net weer niet. Maar ik ga niet zeggen dat er nog zoveel ergere dingen zijn, want dat weet zij ook wel.

BLOEMETJE 'We shall overcome….', een lied van hoop, van troost. En naast de wanhoop, het onpeilbare verdriet en angst, zijn hoop en troost er nog volop. De manier waarop mensen elkaar willen helpen. Dat Barnevelds bloemetje bijvoorbeeld, ik vind het een super eersteklas idee. De telefoontjes en de aandacht voor elkaar nu. De creativiteit van jong en oud om ons heen om iets te doen voor die ander. De wil ook om iets te doen voor die ander. Dat haalt de verlammende angst voor het virus niet weg, maar dat er zoveel warmte is voor elkaar in deze tijd, dat kleurt het geheel net even anders.

'We shall overcome….', dat zullen we. Maar elke dag moet ik bewust zoeken naar de lichtpuntjes. Ze zijn er, alleen al in de natuur om me heen, de talloze vogels in mijn tuin, de bloesem die gewoon weer uitkomt en de zon waar we van mogen genieten. Nu, na de drie eerste weken, is er toch weer dat praatje op straat, in de winkel. Een begrijpende lach naar elkaar als iemand even wacht in de supermarkt tot jij er langs kunt zodat je alletwee anderhalve meter afstand kunt houden. De pot viooltjes van een vriendin die me elke dag ontroert. Allerlei vormen van contact, anders dan voor Corona, maar niet minder waardevol.

SAMEN We shall overcome….', ook in een wereld die drastisch is veranderd. "Oh, deep in my heart, i do believe, we shall overcome, some day." En op die dag zullen we ook weer hand in hand lopen en elkaar kunnen omhelzen. Het valt niet mee om tot zolang te wachten, maar het kan niet anders en we doen het met elkaar. Want alleen samen krijgen we dit virus onder controle. Alleen met oog en oor voor de ander, zodat we elkaar kunnen helpen als we er even doorheen zitten, bij groot en bij klein verdriet. En ook op anderhalve meter kun je luisteren naar elkaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie