Wilfred van den Brand (links) van BDUmedia met Heleen Kleijer en Joop van Veelen van Barneveld Tomorrow.
Wilfred van den Brand (links) van BDUmedia met Heleen Kleijer en Joop van Veelen van Barneveld Tomorrow. Pauw Media

‘De regio biedt genoeg kansen voor hoogopgeleiden’

4 februari 2022 om 13:25 Zakelijk

BARNEVELD Met 6,5 duizend bedrijven en zo’n 35 duizend banen is Barneveld een van de meest ondernemende gemeentes van Nederland. Als projectmanager van Barneveld Tomorrow slaat Heleen Kleijer een brug tussen die bedrijven en jong talent. ,,Van de 35 duizend banen zijn er tienduizend voor hoogopgeleiden. Studenten en afgestudeerden hoeven dus niet naar de Randstad; de regio heeft het allemaal.”

Veel jongeren kiezen ervoor om na het behalen van hun HBO- of WO-diploma Barneveld te verlaten en hun heil te zoeken in de grote stad. ,,Zonde”, vindt Heleen Kleijer van Barneveld Tomorrow, dat jong talent matcht met startups en andere lokale, vaak internationaal opererende bedrijven. ,,De regio biedt ontzettend veel kansen.”

Heleen kent inmiddels genoeg voorbeelden van jongeren die al bijna op zoek gingen naar een stage- of werkplek buiten Barneveld, totdat ze erachter kwamen hoeveel interessante bedrijven er in deze regio zijn: . ,,Zoals een student Bedrijfskunde die zich aanmeldde voor een stageopdracht bij Barneveld Tomorrow en inmiddels werkt bij onze partner en logistiek specialist Jonker & Schut”, zo vertelt de projectmanager in het gezellig ingerichte kantoor van Barneveld Tomorrow aan het Torenplein. ,,Het is goed dat we zulke hoogopgeleide jongeren hier kunnen houden - om meerdere redenen.” 

,, Barneveld is een van de meest ondernemende gemeentes van Nederland

Zo is het gemiddelde opleidingsniveau in de gemeente Barneveld op dit moment lager dan het Nederlands gemiddelde. ,,Praktisch opgeleide jongeren zijn minstens zo belangrijk - laat ik dat voorop stellen - maar hoogopgeleiden brengen ook hun eigen kennis mee. Uit studies is gebleken dat zij over het algemeen iets meer te besteden hebben en dat ze relatief vaak meer organisatorisch en bestuurlijk vrijwilligerswerk doen, bijvoorbeeld bij verenigingen en kerken. Meer hoogopgeleiden betekent dus niet alleen meer kennis en een betere economie, maar ook een hoger welzijn in de gemeente. Studies bevestigen dit.” 

MATCHINGSPLATFORM Daarom zet Barneveld Tomorrow zich sinds twee jaar in voor het behoud van hoogopgeleide jongeren in de regio. Barneveld Tomorrow helpt studenten en starters onder meer bij het vinden van bijbanen, stages, afstudeeropdrachten of startersfuncties bij bedrijven in Barneveld. Daarnaast begeleidt Barneveld Tomorrow startups en biedt het studie- en flexplekken aan op de locatie boven de Rabobank aan het Torenplein.

,,Onlangs hebben we een nieuw matchingsplatform gelanceerd dat Barneveldse bedrijven helpt met het vinden van talent”, vertelt Heleen. Zowel studenten en starters als bedrijven kunnen via het platform aangeven welke van de twintig genoemde kernwaarden zij het belangrijkst vinden. ,,Het gaat dan om waarden zoals collegialiteit, flexibiliteit en religie. Door een aantal punten te verdelen over deze waarden wordt duidelijk wat een bedrijf kenmerkt en welke student of starter hier goed op aansluit.” Zo heeft Barneveld Tomorrow inmiddels 150 studenten geholpen aan een duurzame match en hebben zo’n zeventig bedrijven zich aangesloten als partner.

KRAPPE ARBEIDSMARKT Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt merkt Heleen dat de hulp van Barneveld Tomorrow extra welkom is; ook in Barneveld daalde het aantal werklozen het afgelopen jaar fors. Wilfred van den Brand van BDUmedia, partner van Barneveld Tomorrow, kan hierover meepraten. ,,Het is op dit moment heel lastig om genoeg goede mensen te vinden, op alle verschillende terreinen”, vertelt hij. ,,Zeker voor een lokaal bedrijf als de BDU. Bedrijven uit de Randstad weten zich vaak op een andere manier te profileren.”

,, Het is op dit moment lastig om goede mensen te vinden, op alle terreinen

Dat terwijl er voor jongeren uit de regio genoeg kansen zijn bij de uitgever van lokale nieuwsmedia. ,,Voor ons is het juist een pluspunt als iemand deze regio goed kent. Daarom zijn we ook zo blij met de samenwerking met Barneveld Tomorrow. Studenten weten ons nog beter te vinden.” Zoals Alysha Verkuijl (20), student Commerciële Economie, die stage loopt op de marketingafdeling. Wilfred: ,,Zij heeft al besloten om na haar stage een aantal uren in de week voor de BDU te blijven werken.” 

SCHAFFELAARTHEATER Naast BDUmedia is onder meer het Schaffelaartheater ‘vriend’ van Barneveld Tomorrow. Een logische samenwerking, vindt directeur Ronald de Wilde. ,,Barneveld Tomorrow staat voor het creëren van kansen voor hoogopgeleide jongeren en doet fantastisch werk als spin in het web. Vanuit het Schaffelaartheater vinden wij het op onze beurt belangrijk om meer jongeren te bereiken en onze programmering beter aan te laten sluiten op hun wensen en interesses.” 

En dat is precies wat de samenwerking het theater oplevert, legt de directeur uit. ,,Wij faciliteren bijeenkomsten in ons theater waar zowel bedrijven als studenten van de  Christelijke Hogeschool Ede aan deelnemen, zodat zij bijvoorbeeld hun afstudeeropdracht kunnen pitchen bij lokale ondernemers. Daardoor staan wij beter in contact met die groep.” 

,,Daarnaast weten afstudeerders en stagiairs ons via Barneveld Tomorrow goed te vinden”, vervolgt hij. ,,En dankzij het matchingsplatform weten we ook dat ze goed bij ons passen.” Zo deed een aantal studenten onlangs onderzoek naar Customer Relationship Management (CRM), oftewel klantrelatiebeheer, bij het Schaffelaartheater. ,,Die uitkomsten kunnen we goed gebruiken in onze vervolgkeuzes.”

INSPIRATIE Tot slot sluit de samenwerking volgens De Wilde goed aan op de cultureel-maatschappelijke functie van het theater. ,,Cultuur verbindt mensen en we vinden het belangrijk om jongeren hier kennis mee te laten maken, bijvoorbeeld door die bijeenkomsten in ons theater. Die zorgen naast verbinding ook voor inspiratie. Zowel het Schaffelaartheater als de BDU, onze hoofdsponsor, vervullen een belangrijke functie in de gemeente en het is mooi dat Barneveld Tomorrow ons daar op allerlei manieren in ondersteunt.”

Aangeboden door Barneveld Tomorrow

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie