Afbeelding
Photo by Jeremy Bezanger on Unsplash

Hoe stijgt de waarde van Bitcoin?

21 april 2022 om 14:58 Partnercontent

Vraagt u zich af hoe Bitcoin aan waarde wint? Ontdek vervolgens de belangrijkste factoren die Bitcoin in staat stellen om in de loop der tijd een immense waarde aan te trekken. 

Bitcoin is momenteel de meest prominente crypto met toenemende wereldwijde adoptie. Het is echter ook een zeer volatiel actief waarvan de prijzen voortdurend schommelen. Het heeft in het verleden enorme klappen gehad, waarbij het in 2018 bijna 65% van zijn waarde verloor. Bitcoin heeft ook geen intrinsieke waarde, maar heeft in de loop der jaren wel een grotere koopkracht behouden. 

Dergelijke sentimenten hebben ertoe geleid dat de meeste mensen zich afvragen hoe Bitcoin aan waarde wint. Het volgende artikel gaat in op de belangrijkste factoren die de stijgende waarde van Bitcoin bevorderen. 

Vraag vs. aanbod

Vraag en aanbod zijn de voornaamste factoren die de waarde van een grondstof bepalen. De prijzen gaan gewoonlijk omhoog wanneer de vraag naar een grondstof groter is dan het aanbod. De waarde van een product zal waarschijnlijk stijgen als meer mensen bereid zijn het te kopen dan te verkopen. De prestaties van de cryptomarkt volgen een gelijkaardig principe: ze winnen aan waarde wanneer de vraag het aanbod overstijgt. 

De maximale voorraad van Bitcoin kan niet meer dan 21 miljoen tokens bedragen, terwijl er momenteel ongeveer 19 miljoen op de markt zijn. Het is ook onderhevig aan halving, waardoor de beloningen voor mijnwerkers elke vier jaar met de helft worden verminderd, waardoor Bitcoin na verloop van tijd schaarser wordt. De vraag naar Bitcoin neemt echter toe door het toenemende gebruik ervan door institutionele beleggers, traders en particuleren werekdwijd 

Toonaangevende crypto-uitwisselingsplatformen zoals bitcoins-era.nl melden toenemende dagelijkse handelsvolumes van Bitcoin, wat wijst op de stijgende vraag op de markt. Het afnemende aanbod en de stijgende vraag hebben de markt onder enorme druk gezet, waardoor Bitcoin enorm in waarde kon stijgen. 

Overheidsmaatregelen

Satoshi Nakamoto vond Bitcoin uit als gedecentraliseerd betaalmiddel en opslag van waarde. Misschien is dit de kracht van Bitcoin die het een enorm concurrentievoordeel geeft ten opzichte van traditionele activa. Elke overheidsmaatregel die het gedecentraliseerde systeem van Bitcoin bedreigt, kan dus paniek veroorzaken in de hele cryptosector. 

Overheidsmaatregelen die Bitcoin promoten of het gebruik ervan aanmoedigen, zullen de waarde ervan waarschijnlijk opdrijven. Bitcoin won bijvoorbeeld enorm aan waarde toen El Salvador het tot wettig betaalmiddel maakte. De Amerikaanse overheidsregulatoren hebben hun bezorgdheid geuit over het reguleren van de cryptosector zonder veel succes. 

Door de afwezigheid van Bitcoin-regelgeving lijkt het een gemakkelijker en autonomer investeringskanaal dan traditionele activa. Dat stimuleert beleggers om Bitcoin te kopen, waardoor de vraag en de waarde stijgen. Overheidsregels zouden dus snel paniek kunnen zaaien onder beleggers, met als gevolg een snelle uitverkoop en een dramatische daling van de waarde van Bitcoin. 

Invloeden van industrieleiders

In tegenstelling tot conventionele activa is Bitcoin niet onderhevig aan invloeden van de overheid of regelgeving. In plaats daarvan schommelt de waarde ervan op basis van het vertrouwen van het publiek in het gebruik ervan als betaalmiddel en als actief. Industrieleiders, waaronder bekende personen en mediaorganisaties, zijn de meest invloedrijke krachten achter de waarde van Bitcoin. 

Investeerders en traders kijken gewoonlijk op naar de verschillende leiders in de sector om te bepalen hoe zij moeten investeren en op welke potentieel winstgevende activa zij hun geld moeten zetten. Daarom zijn de meningen van de leiders in de sector ook van doorslaggevend belang voor de waarde van Bitcoin. Positieve commentaren schilderen Bitcoin af als een lucratieve investering, die veel investeerders aantrekt en de waarde omhoog stuwt. 

Bitcoin won bijvoorbeeld aanzienlijk aan waarde toen de CEO van Tesla, Elon Musk, aankondigde dat ze Bitcoin zouden accepteren voor hun auto’s. 

Invloeden van gebruikers

Bitcoin-gebruikers beïnvloeden de waarde ook op verschillende manieren. Zo konden vroege beleggers met grote Bitcoin-holdings, ook wel whales genoemd, de markten beïnvloeden door grote transacties te doen. Een klassieke beleggingsstrategie is laag inkopen en hoog verkopen om Bitcoin-gebruikers in staat te stellen winst te maken op hun transacties. Door Bitcoin te kopen en te bezitten neemt de vraag naar het product toe, terwijl het schaarser wordt, waardoor de prijs en waarde ervan in de loop der tijd kunnen stijgen. 

Bitcoin is een zeer volatiel actief met voortdurende opwaartse en neerwaartse prijsbewegingen. Het heeft echter unieke kenmerken waardoor het zich snel kan herstellen en in waarde kan toenemen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie