Afbeelding
Foto door RODNAE Productions via Pexels

4 verzekeringen die je als startende ondernemer kunt overwegen

Partnercontent

Ga je starten met een bedrijf dan wil je alle zaken natuurlijk zo goed mogelijk geregeld hebben, zoals het afdekken van risico’s. Er zijn allerlei soorten verzekeringen voor bedrijven, maar het is niet zo dat je elk type verzekering nodig hebt voor je bedrijf. De vier belangrijkste verzekeringen die als startende ondernemer te overwegen zijn, komen hier onder aan bod. Zo is het onder meer belangrijk te overwegen om een aansprakelijkheidsverzekering bedrijven af te sluiten.

1. Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Je hebt waarschijnlijk als privé persoon een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren afgesloten. Nu je een bedrijf gaat starten, is het ook te overwegen om de zakelijke aansprakelijkheid te verzekeren. Dat is mogelijk met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Daarmee dek je risico’s af in de vorm van schadeclaims tegen je bedrijf door materiële schade en letselschade die jij als ondernemer of die een van je werknemers veroorzaakt. Start je een bedrijf met personeel dan vallen je werknemers namelijk eveneens onder de dekking van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Zo ben je onder meer financieel gedekt als je werknemer te maken krijgt met een bedrijfsongeluk.

2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering valt te overwegen als je een bedrijf start in de administratieve of juridische branche. Deze verzekering biedt dekking als je een beroepsfout maakt, waardoor je klant zich geconfronteerd ziet met vermogensschade. Geef je onbedoeld een volkomen onjuist advies dan kan dat bijvoorbeeld verstrekkende gevolgen hebben. Als jouw bedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor de beroepsfout dan dien je de vermogensschade te betalen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zorgt in dergelijke situaties voor een sluitende dekking.

3. Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering is de moeite van het overwegen waard als je het belangrijk vindt om bij juridische conflicten een beroep op bijstand te kunnen doen. Je hoeft dan geen dure advocaat in te schakelen, maar schakelt de verzekeraar in bij conflicten. Bovendien is er eveneens een dekking in de vorm van incassorechtsbijstand. Je krijgt als ondernemer vanzelf een keer te maken met een klant die de factuur niet betaalt. Het is dan fijn om met de dekking van incassorechtsbijstand meer zekerheid te krijgen dat de betaling alsnog wordt voldaan. Zo kan je de verzekeraar ook inschakelen als er bijvoorbeeld sprake is van een conflict met de gemeente als een vergunningsaanvraag is afgewezen.

4. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Bovengenoemde verzekeringen betreffen schadeverzekeringen, maar het is als startende ondernemer ook belangrijk om inkomensverzekeringen te overwegen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is daar een voorbeeld van en dekt het inkomen als je door arbeidsongeschiktheid tijdelijk of langdurig niet meer in staat bent om te werken. Je kan tot een bepaald percentage van je jaarinkomen verzekeren. Als je ondernemersinkomen wegvalt, krijg je veelal geen steun van de overheid. Bijstand van de gemeente is alleen van toepassing als je onder het sociaal bestaansminimum terechtkomt, maar het inkomen van je partner telt daarin eveneens mee. Verder geldt dat alle premies voor je zakelijke verzekeringen als zakelijke kosten zijn aan te merken, zodat je bedrijfswinst hierdoor daalt. Wil je niet direct als startende ondernemer een AOV afsluiten, overweeg het dan als je bedrijf een jaar bestaat.

advertentie