Afbeelding
Foto door energepic.com via Pexels

Hoe zit het met bedrijfshypotheken?

10 november 2021 om 11:32 Partnercontent

Je wilt de juiste hypotheekverstrekker voor jouw bedrijf vinden. Dat is ook belangrijk, want op de lange termijn kan dat een hoop schelen. We begrijpen dat de situatie van iedere ondernemer uniek is. Daarom helpen wij je met alles wat je moet weten over zakelijke hypotheken.

Het is belangrijk te weten wat wel en niet kan

Bij een zakelijke hypotheek is het in het bijzonder belangrijk om je mogelijkheden kennen, zegt ook retailtrends.nl. Het is belangrijk om te weten welke opties er voor jou wel en niet open staan, wees daar ook realistisch in. Een zakelijke hypotheek aanvragen is namelijk allesbehalve makkelijk. Wees op de hoogte van welke opties er voor jou zijn uitgesloten. Wanneer je een beginnende, kleinere ondernemer bent dan kan dat soms nog wel eens lastig zijn.

Zakelijke hypotheek berekenen

Je wilt de maandlasten berekenen van je zakelijke hypotheek? Rentetarieven zijn sterk afhankelijk van hoe het bedrijf ervoor staat. Iedereen is wel bekend met de particuliere hypotheek, maar de zakelijke hypotheek brengt weer andere soorten rentetarieven met zich mee.

Het berekenen van een zakelijke hypotheek is simpelweg ongelooflijk ingewikkeld. Exacte tarieven kun je niet zomaar even met de rekenmachine uitrekenen. Iedere onderneming krijgt te maken met een basisrente, maar de meeste hypotheekverstrekkers werken daarnaast nog met een risico opslag. Deze is dan weer afhankelijk van de categorie waar jouw bedrijf onder valt. 

Basisrente en risico

De rente voor een bedrijfshypotheek bestaat uit zowel basisrente als ook uit risico-opslag. De risico-opslag is een aanvullende rente die je bovenop de standaard hypotheekrente betaald. De hoogte van die opslag is sterk afhankelijk van de financiële situatie van je bedrijf, maar daarnaast spelen andere elementen ook nog een rol.

Zo zijn je kennis en ervaring als ondernemer belangrijk, het aantal jaren dat je bedrijf al bestaat en de branche waarin je bedrijf opereert.

Maak kenbaar aan wie ze geld lenen

Dat er een rente verbonden is aan een zakelijke hypotheek is vrij logisch. Echter, het is wel belangrijk ook kenbaar te maken aan de hypotheekverstrekker aan wie ze precies geld leent. De risico-rente kan namelijk worden verlaagd wanneer je jezelf echt goed weet te verkopen als bedrijf tegenover de hypotheekverstrekker. Een winstgevend bedrijf dat al even meegaat zal makkelijker meer kunnen lenen en een lagere risico-rente krijgen dan een startende ondernemer. Laat de hypotheekverstrekker duidelijk weten hoe het bedrijf in elkaar zit, waar het voor staat, en geef zo veel mogelijk relevante financiële inzichten.

Wat zijn de extra kosten?

Naast dat je als hypotheekvorm kunt kiezen voor een lineaire- en annuïteitenhypotheek en je een risico-rente krijgt zijn er ook nog aanvullende kosten waar rekening mee moet worden gehouden. Wil je de zakelijke hypotheek berekenen? Houdt dan rekening met de berekening van de taxatie van het pand (gemiddeld rond de €750), een overdrachtsbelasting van 6% van de verkoopprijs, notariskosten en advieskosten.

Ook zul je te maken krijgen met een opstalverzekering, een onroerende zaak belasting en onderhoudskosten. Dit zijn jaarlijkse kostenposten waar je rekening mee moet houden voor je een bedrijfshypotheek afsluit. Er komt veel meer bij kijken dan enkel de aflossing en de rente. Dit moet je als bedrijf financieel ook kunnen dekken.

Hoe lang loopt de hypotheek?

Er worden veel vragen gesteld over de looptijd van de hypotheek. Dit verschilt in iedere situatie. Wel weten we dat de maximale looptijd 20 jaar is, maar de definitieve lengte is per ondernemer verschillend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie