Afbeelding
Zakelijk cv maken

Succesvol zakelijk CV: hoe stel je er een samen?

29 september 2021 om 20:00 Partnercontent

Bij het samenstellen van een CV komen we op het internet verschillende sjablonen tegen. Sommige sjablonen vragen ons te veel informatie te vermelden, andere vertellen ons dat de ideale informatie beknopter is. De waarheid is dat we twijfelen als het gaat om het schrijven van een goed CV.

Daarom presenteren wij je in dit artikel niet het ideale model, maar wat geschikter zou zijn om een succesvol cv op te bouwen.

Eerste punt: je hoeft je cv niet vol te proppen met allerlei persoonlijke gegevens. De toekomstige werkgever heeft noch jouw documentnummers, noch de naam van jouw ouders nodig om je in dienst te nemen. In plaats daarvan, zet alleen:

- Volledige naam;
- E-mail adres;
- Telefoonnummer contactpersoon;
- Adres van jouw profiel op professionele netwerken, zoals LinkedIn (als je er een hebt); 
- Vermijd het opnemen van persoonlijke sociale netwerkprofielen;
- Stad waar je woont;
- Leeftijd of geboortedatum.

Hier is een belangrijke opmerking: wees voorzichtig met de namen die je gebruikt in e-mails en sociale netwerkadressen.

Bijnamen of verwijzingen naar personages uit films, tekenfilms en videogames kunnen bij de beoordelaar een negatieve indruk wekken. Om professioneler over te komen, kunt je een adres aanmaken met alleen jouw echte naam en geen extra informatie.

Voor een succesvol zakelijk cv specificeer een gebied van expertise

Na de persoonsgegevens en vóór de beschrijving van jouw ervaringen en opleiding, is het interessant om met weinig woorden een duidelijk afgebakend gebied van deskundigheid te presenteren, dat goed uit de verf komt. Deze informatie moet op een snelle en algemene manier duidelijk maken waarmee je werkt. Voorbeeld:

- Sociale media en online reclame;
- Human Resources en People Management;
- Financiën en Controlling;
- Verpleging en Gezondheidszorg.

Dit is niet de ruimte om de gewenste functie (inkoopmanager, commercieel medewerker, social media analist) kenbaar te maken. Het is belangrijk te weten hoe je functies van praktijkgebieden kunt onderscheiden!

Het is belangrijk om altijd je opleiding te beschrijven

Beschrijf in het kort jouw bachelor- en doctorale cursussen. Gebruik de volgende gegevens en ga steeds in de volgorde van de meest recente naar de oudste. Kijk hoe je het moet doen:

- Modaliteit van de cursus;
- Titel van de cursus;
- Instelling;
- Cursus locatie;
- Periode van de cursus (indien reeds voltooid of nog in uitvoering)

Vat jouw kwalificaties samen

Vat in een paar woorden jouw belangrijkste kwalificaties samen en beschrijf de gebieden waarop je werkzaam bent en jouw rol in elk daarvan. Voorbeeld:

- Sociale media: productie van inhoud, interactie met het publiek op Twitter en Facebook, crisis beheer, verzoeken doorsturen;
- Digitale reclame: ervaring met Google-reclame, campagne bepaling, kosten planning.

Vermijd een zeer lange lijst van kwalificaties, ook al zijn ze belangrijk. Kies alleen die welke meer te maken hebben met het bedrijf waar je solliciteert.

Beroepservaring in de cv is essentieel

Dit is een van de belangrijkste onderdelen van je zakelijk cv, je moet het met speciale aandacht behandelen. Hier moet je jouw meest recente en relevante ervaringen vermelden. De volgorde van de ervaringen moet altijd van het meest recente naar het oudste zijn. De gegevens die moeten verschijnen zijn:

- Naam van het bedrijf waar je werkt of gewerkt hebt;
- Periode waarin je in dit bedrijf hebt gewerkt (of nog werkt);
- Korte beschrijving van het bedrijf;
- Laatst beklede functie of functie;
- Beschrijving van jouw activiteiten in dit bedrijf;

Nog een belangrijk gegeven: als je veel eerdere ervaringen hebt of buiten het gebied waarvoor je solliciteert, laat die dan weg. Je hoeft geen enorme lijst van bedrijven aan te leggen alleen maar om te bewijzen dat je ervaring hebt. Kies de vijf meest relevante, ook al zijn ze oud.

Vergeet niet je kwalificaties op je CV te vermelden

Als je technische cursussen hebt gevolgd, internationale ervaring hebt opgedaan of aan evenementen hebt deelgenomen die je kansen op de baan kunnen vergroten, vermeld die dan aan het eind van je cv.

Je hoeft niet veel details te vermelden of een lange lijst van gebeurtenissen te maken. Zet gewoon de titel, instelling, plaats en datum.

Eenvoud is de beste manier

Enorme cv’s, vol moeilijke woorden en onnodige details maken op niemand indruk, integendeel, ze gaan verloren in de stapel van andere cv’s.

Soms overdrijft men, in een poging de aandacht van de beoordelaar te trekken, de hoeveelheid informatie, met als gevolg dat het document uiteindelijk wordt vergeten.

Gebruik eenvoudige woorden, vermijd ingewikkelde termen in een poging om “intelligent over te komen”. Wees praktisch, objectief. Geef het idee van efficiëntie door. Een goede carrière begint altijd met een goede cv!  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie