Afbeelding
Photo by Petter Lagson on Unsplash

Zo Optimaliseer Je Je Bedrijf op het Gebied van Digitale Veiligheid en Productiviteit

25 augustus 2021 om 10:27 Partnercontent

Door de pandemie moesten veel werknemers noodgedwongen vanuit huis gaan werken. Deze situatie is niet alleen veiliger voor onze algemene gezondheid, maar biedt nog meer voordelen. De tijd die werknemers normaal besteden aan het reizen naar hun werk is tot een minimum beperkt. En mensen met gezinnen hebben, na de nodige gewenning, vaak een betere balans tussen werk en privé gevonden. Thuiswerken kan ook specifieke risico’s met zich meebrengen. In dit artikel bespreken we hoe je ervoor kunt zorgen dat je thuiswerkende personeel productief blijft en zich kan beschermen tegen cybercriminaliteit.

Veilig internetten

De eerste stap die je moet nemen is ervoor zorgen dat je werknemers een veilige internetverbinding hebben. Met VPN Nederland kunnen thuiswerkers een veilige verbinding tot stand brengen, zodat gevoelige werkgerelateerde informatie beschermd blijft tegen hackers en malware. Als werknemers gebruik maken van het netwerk en de computers op de werkplek, heb je de digitale veiligheid zelf in handen. Dit ligt anders bij thuiswerken, waar je werknemers afhankelijk zijn van hun eigen thuisnetwerk. Het wordt nog riskanter als je thuiswerkende personeel internetten via een openbaar netwerk. 

Als je werknemers hun eigen laptop of pc onvoldoende beveiligd hebben, kan dat grote gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Met een VPN wordt al het internetverkeer via een versleutelde tunnel geleid en gecodeerd. Mochten de gegevens toch onderschept worden, dan zijn de gegevens onleesbaar en niet meer te herleiden naar de oorspronkelijke verzender.

Productiviteit

Lange files en reistijden behoren door het thuiswerken tot het verleden. Daar staat tegenover dat er thuis veel afleiding kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die ook nog eens thuisonderwijs van hun (werkende) ouders moeten krijgen, omdat de school gesloten is. Maar ook huishoudelijke taken en social media kunnen de aandacht opeisen. Veel werkgevers vreesden dat werknemers minder productief worden als ze niet meer onder het toeziend oog van hun werkgever werken. 

Toch blijkt het met die verminderde productiviteit wel mee te vallen. Uit een onderzoek van een Amerikaans adviesbureau kwam naar voren dat de productiviteit van werknemers met slechts één procent is afgenomen. Een percentage dat bijna verwaarloosbaar is. De volgende situaties kunnen invloed hebben op de productiviteit van thuiswerkers:

Technologie

De werkdag van een thuiswerker duurt gemiddeld 9.75 uur. Daarbij zijn thuiswerkers gemiddeld 3% van hun werktijd kwijt aan het oplossen van technische werkgerelateerde problemen. Denk bijvoorbeeld aan het uitvallen van een internetverbinding, webpagina’s die niet willen laden of updates die uitgevoerd moeten worden. 

Afleiding

Social media wordt als de grootste boosdoener beschouwd als het gaat om afleiding. Liefst 32% van de thuiswerkers geeft toe dat sociale media een groot beslag leggen op hun tijd. Zowel in hun privétijd als tijdens werktijd.

Op de tweede plaats volgen de kinderen. Ouders met kinderen vormen een bijzondere groep. Zij hebben vaak geen andere keuze dan om de zorg voor hun kinderen te combineren met werk. Dit is nog meer het geval als de kinderopvang en de scholen zijn gesloten vanwege de coronamaatregelen. Bij deze groep is de productiviteit met 2% in plaats van 1% afgenomen door het thuiswerken.

Veiligheid en productiviteit

Het ziet er niet naar uit dat de situatie op korte termijn gaat veranderen. We zullen ons dus vertrouwd moeten maken met het nieuwe thuiswerken. Dat betekent dat we de nodige maatregelen moeten treffen om het thuiswerken zo veilig en productief mogelijk te maken. Veilig, zodat de vertrouwelijkheid van bedrijfsgegevens gewaarborgd blijft. En productief, omdat de winst van een bedrijf afhankelijk is van de productiviteit van de werknemers. 

Veel managers denken dat het nemen van meer veiligheidsmaatregelen ten koste gaat van de productiviteit. Maar niets is minder waar. Als je je bedrijf wil optimaliseren op het gebied van digitale veiligheid en productiviteit kun je de volgende adviezen volgen:

  • Beperk het aantal mensen dat toegang heeft tot bepaalde informatie tot alleen die mensen die deze informatie ook daadwerkelijk nodig hebben.
  • Zorg voor een vangnet of een Plan B, zodat het bedrijf ook offline kan blijven functioneren. Maak een back-up voor het geval je bedrijf getroffen wordt door ransomware.
  • Hou het simpel: hoe meer opties, plug-ins en andere functionaliteiten, hoe groter de kans dat ergens iets misgaat.
  • Zorg voor verschillende beschermingslagen: Implementeer minimaal twee mitigatiestrategieën om de risico’s te beperken.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie