Afbeelding
Eiken vloer

Hogere maandlasten door thuiswerken zullen voorlopig blijven

5 juli 2021 om 08:13 Partnercontent

Het werken vanuit huis heeft verschillende gevolgen gehad op onze maandlasten. Onlangs nog berekende het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, dat een gemiddeld huishouden dagelijks zo’n twee euro meer kwijt was door het thuiswerken. Deze kosten zitten voornamelijk in het hogere verbruik van eten en drinken, een toename in het energieverbruik en bijvoorbeeld een groter verbruik van toiletpapier. Simpele punten, die wel degelijk van invloed zijn op de maandlasten! Niet alleen het verbruik neemt toe, ook de afschrijving van het interieur versnelt. Denk bijvoorbeeld aan eiken vloeren die sneller slijten, de bureaustoel die eerder vervangen moet worden, enzovoorts. In dit artikel lees je meer over de gevolgen van het thuiswerken op de maandlasten van huishoudens.

Vloeren slijten sneller, interieur eerder vervangen 

De toegenomen slijtage aan een houten- of bijvoorbeeld bamboe vloer is slechts een van de voorbeelden, van een versnelde afschrijving van deze elementen in het interieur. De vloer wordt intensiever belast. Niet alleen doordat je meer over de vloer loopt, maar bijvoorbeeld ook doordat er meer over de vloer wordt gereden met de bureaustoel. Het kan leiden tot krassen op de vloer. Het gebruik van een plastic mat doet wellicht af aan de uitstraling van de werkkamer in huis, maar biedt wel bescherming aan de vloer. Naast de vloer wordt ook de bureaustoel zelf en bijvoorbeeld het bureau intensiever gebruikt, waardoor deze eerder vervangen moet worden.

Niet iedereen heeft de beschikking over een kantoor aan huis 

Met name in woningen waar men geen kantoor aan huis heeft, neemt de afschrijving op de vloer en het meubilair toe. Men maakt hier gebruik van de eetkamerstoelen en de eettafel om te kunnen werken. In sommige gevallen heeft men de bureaustoel aangeschaft om deze vervolgens aan de eettafel te gebruiken. In zo’n situatie is het gebruik van een plastic mat onder de bureaustoel vaak geen optie. Het zou de woon- of eetkamer erg ongezellig maken!

Toename in andere vaste lasten 

Naast de versnelde slijtage aan het interieur en bijvoorbeeld de vloer thuis, zien we dat ook andere vaste lasten toegenomen zijn in de laatste anderhalf jaar. Een toename in het gebruik van toiletpapier lijkt wellicht onschuldig, maar kan al snel een paar euro extra kosten per maand. In het bijzonder wanneer jij en je partner voorheen altijd op kantoor zaten en momenteel met z’n tweeën vanuit huis werken. Datzelfde geldt voor de koffiebonen, welke bepaald niet goedkoop zijn. 

Verbruik van energie neemt toe 

Ook het toegenomen energieverbruik leidt tot een forse toename van de maandlasten. De computer staat de hele dag aan, telefoons liggen eerder aan de lader thuis, enzovoorts. Hoewel het verbruik van deze apparaten beperkt is, zal de toename in energieverbruik wel degelijk merkbaar zijn op langere termijn. Denk ook aan de verlichting, de koelkast die vaker geopend wordt. Het hoogste energieverbruik in een kantoor aan huis heeft de airco. Steeds meer mensen hebben een mobiele- of vaste airconditioning aangekocht toen zij vanuit huis begonnen te werken. Mede ook doordat de Nederlandse zomers steeds warmer zijn geworden. Het is sterk aan te raden om vooraf verschillende modellen airco’s te vergelijken om niet alleen verzekerd te zijn van een hoge kwaliteit, maar ook van een relatief laag energieverbruik. 

In de toekomst meer vanuit huis werken

De verwachting is dat we in de komende jaren meer vanuit huis zullen gaan werken, dan dat we dit voorheen deden. Hybride werken lijkt de nieuwe norm te worden. Vergaderingen vinden zoveel mogelijk plaats op kantoor, om de rest van de tijd als focustijd te gebruiken in je kantoor aan huis. Men kan zich thuis beter concentreren, daar er minder afleiding is van collega’s die aan je bureau komen staan of bijvoorbeeld de gesprekken bij de koffiemachine. Helemaal vanuit huis gaan werken is voor veel mensen geen optie. Het contact met collega’s wordt gemist en niet voor alle soorten gesprekken is een online meeting de beste optie. Denk bijvoorbeeld aan een sollicitatiegesprek, een functioneringsgesprek, enzovoorts.

Mogelijk vergoeding vanuit de werkgever

Wat deze nieuwe vorm van werken betekent in relatie tot de toegenomen maandlasten is nog onduidelijk. Verschillende werkgevers hebben al aangegeven te overwegen om met een vergoeding te komen voor het thuiswerken. Zo worden de hogere maandlasten van medewerkers gecompenseerd. Doordat er straks gedeeltelijk op kantoor gewerkt zal worden, is de toename in de maandlasten aanzienlijk minder hoog dan nu het geval is. Daarbij kan het ook voordelen bieden op financieel vlak. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om je kinderen wat vaker thuis in de gaten te houden, in plaats van deze bij een oppas te brengen. Het kan je geld besparen! Naast een vergoeding voor het werken vanuit huis wordt ook nagedacht over vergoedingen voor de aanschaf van een beter bureau of een nieuwe bureaustoel. Het is belangrijk dat dergelijke meubels van een goede kwaliteit zijn, om gewrichtsklachten tegen te kunnen gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie