Afbeelding
PVC vloer

Afschrijving interieur verloopt sneller door thuiswerken

5 juli 2021 om 08:10 Partnercontent

Langzaamaan keert Nederland terug naar het oude normaal. De restaurants zijn weer open, een mondkapje hoeft niet langer verplicht gedragen te worden bij het winkelen, we kunnen weer op vakantie, enzovoorts. Een ding zal naar alle waarschijnlijk nooit meer helemaal zoals voorheen worden: de manier waarop we werken. De kans is groot dat we de komende jaren gedeeltelijk thuis blijven werken. Hiermee is de tijd van volledig op kantoor werken voorlopig voorbij. De een vindt het hartstikke prettig. De ander heeft er weinig mee. Deze hybride vorm van werken heeft verschillende consequenties. Denk bijvoorbeeld aan een snellere afschrijving van je mooie visgraat PVC vloer, een hoger energieverbruik, hogere maandlasten doordat er meer koffie gedronken wordt thuis, enzovoorts. In dit artikel lees je er meer over.

Maandlasten nemen toe door werken vanuit huis

Onderhoud aan PVC vloer uitvoeren is belangrijker geworden, evenals dat steeds meer huishoudens kiezen voor meubels met een hele duurzame bekleding. Op deze manier hoeven de meubels of de vloer minder snel vervangen te worden. Voorheen zal een bureaustoel voornamelijk in de avond en wellicht soms in het weekend gebruikt zijn. Daar waar je hier nu dagelijks op zit. Het maakt dat de bekleding van de stoel sneller slijt. Het bewegen van de stoel over de PVC vloer in je woning maakt dat deze sneller zal gaan krassen. Het herstel van een PVC vloer is lastig, daar het hier om kunststof gaat. Bij een houten vloer zou je deze op kunnen schuren en vervolgens opnieuw kunnen lakken. Het gebruik van een plastic mat onder de bureaustoel zou een optie kunnen zijn, om de slijtage aan de vloer en daarmee hogere maandlasten tegen te gaan.

Niet iedereen heeft een werkkamer thuis 

Het gebruik van zo’n plastic mat onder de bureaustoel is niet altijd een goede optie. Verschillende huishoudens werken nog altijd achter de eettafel, in plaats van achter een degelijk bureau. Zeker in kleinere appartementen is er vaak onvoldoende ruimte om een werkkamer in te richten. De kamers die er zijn, worden gebruikt als slaapkamer voor jezelf of de kinderen. Een plastic mat in de woon- of eetkamer gebruiken ziet er vaak bepaald niet mooi uit.

Nibud berekent toename maandlasten van tientallen euro’s

Het is lastig te bepalen in welke mate de maandlasten toenemen als gevolg van het thuiswerken in de afgelopen anderhalf jaar. Nibud maakte onlangs bekend, dat zij berekend hebben dat de maandlasten gemiddeld met enkele tientallen euro’s stijgen. Zo zou het thuiswerken dagelijks circa twee euro kosten. Binnen de kosten vallen verschillende posten, denk aan het toiletpapier, de koffiebonen, de afschrijving op het interieur, enzovoorts. Bereken ook eens voor jezelf, hoeveel geld je maandelijks extra kwijt bent tijdens het werken vanuit huis.

Maandlasten zullen komende jaren minder hard stijgen

De berekening die het Nibud maakte zal niet helemaal representatief zijn voor de komende periode. Immers, we werken straks in hybride vorm. De dagen dat we op kantoor zitten, nemen de kosten thuis af. In die zin, dat ze niet hoger liggen dan de kosten die je altijd al maakte. De dagen waarop je vanuit huis werkt nemen de kosten logischerwijs toe. Dit betekent dat je maandelijks zeker tien tot twintig euro duurder uit zal zijn, afhankelijk van het aantal dagen dat je op kantoor zit.

Verschillende ideeën over hybride werken 

Niet iedere werknemer is tevreden met het idee om de komende jaren voornamelijk hybride te werken. Zij hebben het contact met collega’s nodig om hun werk goed te kunnen blijven doen, waarbij digitaal vergaderen mogelijk niet de voorkeur krijgt. Ook vinden veel mensen het lastig om lange dagen op hun werkkamer te zitten. In die zin, dat je de deur niet achter je dichttrekt aan het eind van de werkdag. Het is hierdoor verleidelijk om langer door te blijven werken, wat andere problemen met zich mee kan brengen. Denk aan stress, lang blijven piekeren in de avond, enzovoorts. De vraag is hierdoor of het hybride werken zal bevallen en daarmee een blijvertje is op de werkvloer. Voor de komende tijd is dit wel de verwachting, mede ook door het feit dat medewerkers nog anderhalve meter afstand tot elkaar moeten houden. Iets wat het onmogelijk maakt om met het volledige team terug te keren naar kantoor.

Mogelijk vergoeding vanuit de werkgever

Sommige werkgevers proberen het werken vanuit huis te stimuleren, door werknemers hier een vergoeding voor aan te bieden. Deze vergoeding moet de kosten die werknemers maken compenseren. Immers, het thuiswerken biedt ook werkgevers voordelen. In die zin, dat de kosten voor de werkgever afnemen. Er wordt op kantoor minder koffie gedronken, het toilet wordt minder gebruikt, enzovoorts. Onduidelijk is nog wel, in welke mate de kosten voor een werknemer gecompenseerd worden. Kiest men bijvoorbeeld voor een eenmalige jaarlijkse uitkering om ter compensatie, of gaat men voor een verhoging van het loon? 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie