Een zolder die is voorzien van een BASkapel. Binnen is een lichte ruimte ontstaan.
Een zolder die is voorzien van een BASkapel. Binnen is een lichte ruimte ontstaan. Hans Kouwenhoven

Thuiswerken vraagt om eigen plekje onder de zon

14 mei 2021 om 10:44 Wonen

BARNEVELD Veel Barnevelders werken al meer dan een jaar thuis. Dat merkt ook Bas Verhoek van BASkapel. Vaak wordt de zolder als opslag gebruikt, maar steeds meer bewoners zien in deze ruimte een potentieel plekje voor zichzelf. ,,Het thuiswerken achter de keukentafel worden mensen een beetje zat. We merken dat ze een eigen ruimte willen creëren.”

De zolder is vaak het ondergeschoven kindje van een huis, terwijl de zolder in potentie een zee aan ruimte biedt. ,,Een leuk feitje is dat de standaard woning uit drie lagen bestaat: begane grond, de eerste etage en de zolder. Dat is dus een derde van de hypotheek.” Volgens Verhoek zijn dat veel vierkante meters die onbenut blijven, waar de bewoners een hele mooie ruimte van kunnen maken. De zolder wordt vaak alleen voor de opslag gebruikt, terwijl het zich ook perfect leent als werkruimte, slaapkamer of als hobbyruimte. ,,Dan kan de laptop mee naar boven in plaats van dat je aan de keukentafel zit.”

LICHT De zolder is doorgaans zo’n drie tot vijf meter breed en meestal is het vrij donker in deze ruimte doordat er weinig tot geen ramen in zitten. Als oplossing kiezen veel mensen voor een dakraam of een dakkapel voor extra licht. Maar waar een dakraam geen extra ruimte geeft en een dakkapel meestal een vergunning vergt, is de BASkapel een tussenoplossing. ,,Alles wat niet meer dan 60 centimeter haaks gemeten uitsteekt, wordt gezien als een dakraam of een daksysteem. Alles daarboven is een dakkapel.” De BASkapel blijft onder de 60 centimeter en dat heeft als voordeel dat de kapellen van Bas vergunningsvrij te plaatsen zijn.

Het gaat vooral om de stand van het raam, vertelt Verhoek. ,,Licht gaat niet de bocht om. Dat denken we wel. Ten opzichte van een dakkapel hebben wij de ramen schuin liggen, waardoor meer lichtinval binnen komt. Een dakkapel heeft een rechtstaand raam en dat geeft minder licht.’’ Het doet vooral wat met de beleving van mensen. ,,Soms denken mensen wat moet je met zo’n klein ding op het dak, maar dan zien ze het van binnen en dan denken ze: wat een ruimte en licht ten opzichte van een dakkapel. Die verwachting hebben mensen niet. Nou dat noem ik nou complimenten voor mijn werk.”

KOSTEN Als mensen dat eenmaal weten, komen ze graag langs en dan is de eerste vraag die de meeste mensen stellen: ,,Wat zijn de kosten? Maar dan vraag ik: ‘Wat kost een brood bij de bakker?’ Je moet wel weten wat voor brood je wilt.” Daarom gaat de ondernemer eerst om de tafel met de mensen en bespreekt hij de mogelijkheden, wensen en technische zaken als de dakhelling en dakconstructie. ,,Soms hebben mensen heel veel ideeën. Dan probeer je te luisteren naar wat ze willen. Maar mijn taak is vooral het trechteren van de wensen en mogelijkheden.”

Wat de Barnevelder vooral opvalt, is dat mensen zich in deze tijd meer verdiepen in hun eigen woning en toch iets van die zolder willen maken. Verhoek: ,,Met BASkapel creëer je echt die extra ruimte waardoor je wel om je bed heen kan lopen. Ten opzichte van het plaatsen van een dakkapel met een vensterbank, levert een BASkapel net zoveel staruimte op. Terwijl het van buiten een stuk subtieler is en het ook nog meer daglicht oplevert.”

Aangeboden door BASkapel.

Afbeelding
Binnen is een lichte ruimte ontstaan.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie