Afbeelding
Roeland de Bruyn

‘Prachtig uitzicht op de sterrenhemel’

12 april 2021 om 09:04 Wonen

BARNEVELD Bart Kelderman heeft zijn huis uit de jaren zeventig volledig verbouwd. ,,Alleen de buitenmuren bleven staan.” Bovenop het huis zat een puntkap, waar ze een zeven meter lange serre hebben laten plaatsen. ,,Nu kijken we recht omhoog de sterrenhemel in.”

Het was de bouwkundige van Kelderman die hem op het Barneveldse bedrijf BASkapel wees. De Muiderberger dacht eerder nog dat hij niet aan de dakkapellen zou ontkomen, maar toen kwam de bouwkundige met dit systeem. ,,Het was een letterlijke eyeopener.” Vanwege het puntdak zaten de huiseigenaren flink te stoeien met hoe ze drie slaapkamers en twee badkamers in de bovenverdieping moesten verwerken. Aan twee kanten een dakkapel wilden ze liever niet. ,,Het huis krijgt dan van die flaporen, dat vinden we gewoon niet mooi.”

SERRE In plaats daarvan hebben ze nu een hele grote serre met veertien ramen. Twee rijen van zeven onder elkaar, met daaronder de trap en de twee badkamers. Bij de slaapkamers zijn in totaal zes ramen gezet, twee rijen van drie stuks naast elkaar. ,,Dat geeft een enorm ruimtelijk effect. Terwijl het misschien qua kubieke centimeters iets minder ruimte is, maar voor je gevoel geeft het veel meer ruimte. En we hadden geen vergunning nodig.”

Qua uitstraling vond Kelderman het ook een stuk moderner ogen. ,,Maar dat is smaakgevoelig”, zegt hij. Hij is niet de enige die het mooi vindt, ook andere mensen valt het op. ,,Diverse mensen liepen langs die aan ons vroegen: hoe komen jullie hieraan en mogen we het eens van binnen zien? Echt spontaan. We wonen in een klein dorp, dus dat is misschien makkelijk. De mensen die het zien, die zijn onder de indruk.”

SAMEN Volgens Bas Verhoek, de eigenaar van BASkapel, had Kelderman de verbouwing heel goed doordacht met zijn vrouw. Met Verhoek heeft Kelderman gekeken op welke hoogte de dakvensters moesten komen. Er bleken nog wel een paar uitdagingen te zijn. Verhoek: ,,Er was nog een oude dakkapel waar de trap van het huis omhoog kwam. Dat stond nog niet in de tekening. We hebben toen de oude dakkapel verwijderd en de serre teruggeplaatst, maar zodanig dat hij zijn badkamers aan weerszijden kon creëren en de trapopgang daar tussenin zat. Het inmeten en de kapel hebben we echt samen gedaan. Nu hoef je niet meer met gebogen rug naar boven, maar kan je gewoon rechtop de trap op en heb je ook nog eens mooi lichtinval in de hal.” De huiseigenaar is ook erg blij met het resultaat en met BASkapel. Kelderman: ,,Alles ging soepel en efficiënt. Het lijkt misschien alsof we betaald worden, maar dat is niet zo. We zijn gewoon heel tevreden.”

VELUX Alle ramen komen van Velux, de leverancier van BASkapel, vandaan. Alles wat Velux heeft, past erop, vertelt Kelderman. Ook alle accessoires hebben de huiseigenaren via Velux, zoals raambekleding voor de verduistering en zonwering. Een deel kunnen ze aansturen met een elektrische afstandsbediening. ,,Maar we hebben het niet overal gedaan, want dan loopt het te veel in de papieren.”

Kelderman is nog elke dag gelukkig dat hij vanuit de slaap- en de badkamer rechtstreeks de sterrenhemel inkijkt. ,,Als ik vanuit mijn bad de vogels zie overvliegen, geeft dat een gevoel van vrijheid. Het ruimtelijke effect is echt schitterend. Het is nog elke dag een droom om zo wakker te worden.”

Aangeboden door BASkapel

Afbeelding
Bart Kelderman: ,,Het is nog elke dag een droom om zo wakker te worden."
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie