Bas Verhoek en Wendy Schouwenaar van BASkapel.
Bas Verhoek en Wendy Schouwenaar van BASkapel. Pauw Media

‘Niet de gemeente, maar wel een BASkapel op je dak’

3 april 2021 om 08:24 Wonen

BARNEVELD De kapellen van BASkapel, gemaakt op basis van dakvensters, zijn de oplossing voor wie geen dakkapel wil. Alles is mogelijk, van basis tot luxe modellen en bijna alles kan vergunningsvrij geplaatst worden, vertelt eigenaar Bas Verhoek. ,,Dat is een verschil met de dakkapel, waarvoor andere regelgeving geldt.”

Bij BASkapel maken ze BASkapellen op basis van dakvensters van hun partner Velux. Niet te verwarren met de dakkapellen. ,,Er zit een verschil in de wetgeving voor een dakraam en een dakkapel. Alles wat niet meer dan 60 centimeter haaks gemeten uitsteekt, wordt gezien als een dakraam of een daglichtsysteem. Alles daarboven is een dakkapel.” En dat heeft als voordeel dat de kapellen van BASkapel vergunningsvrij te plaatsen zijn.

WELSTANDSCOMMISSIE Alleen in sommige gevallen moet er een welstandscommissie aan te pas komen die oordeelt of de kapel in de vergunning goedgekeurd wordt of niet. ,,Voor het vergunningsvrije verhaal gaat het om de achterkant en het zijvlak van een huis.” Alleen voor de voorkant van een woning is het soms aan de welstandscommissie om te bepalen of het plaatsen van een dakkapel kan. Verhoek vertelt dat de welstandscommissie per gemeente een partij is, die simpelweg bepaalt wat mag of niet mag. Zij komen eraan te pas wanneer er in een buurt bepaalde welstandsregels gelden. ,,Bijvoorbeeld wanneer er in een straat een bepaalde uitstraling gelijk moet blijven. Als de buurman een traditionele dakkapel heeft, dan kan daar geen BASkapel model naast.”

Dit soort situaties zijn vrij uitzonderlijk. Normaalgesproken kan er zonder vergunning een BASkapel geplaatst worden. De BASkapel past in principe op elk schuin dak. De populairste standaardoplossing is het dakraam met het platte dak. ,,Je krijgt er dan extra ruimte bij die vergelijkbaar is met die van een dakkapel. Alleen is een dakkapel vaak een grote witte bak op je dak. Wij krijgen vaak de complimenten dat een Baskapel subtieler oogt aan de buitenkant.”

Ook plaatst BASkapel Serres op het dak. Bij een BASkapel Serre gaat het om een dubbele rij aan dakramen, boven en onder geplaatst. ,,Dat is wel een stuk duurder, door het dubbele aantal ramen dat erbij komt. Het enthousiasme is er vaak wel, maar soms is de prijs dan nog wel een dingetje.”

SLIMME SYSTEMEN Gelukkig valt er genoeg te kiezen, vertelt Verhoek. ,,Het gaat van een standaard dakvenster naar een volledig geautomatiseerd model met luxe gordijnen of zonweringen.”

Dat het zo uitgebreid kan, is ook dankzij het partnerschap met leverancier Velux. ,,Er is veel mogelijk en nu kan het zelfs Smart. Via je telefoon kun je alles zo instellen dat het geautomatiseerd werkt, maar het product heeft ook zelfmetende systemen, CO2- en temperatuurmeting. Aan de hand daarvan kan het product zelf bedenken of het tijd wordt om de ramen open te doen. Maar ook bijvoorbeeld of de kinderen naar bed moeten en de gordijnen dichtmoeten.”

WATERDICHT IN EEN DAG Hoe geavanceerd het systeem ook wordt, Verhoek denkt graag mee. ,,Misschien wil je in de toekomst een kamerverdeling doen. Dan is de vraag hoe kun je dat optimaal verdelen en hoe passen de BASkapellen van ons daar nu in. We gaan altijd eerst na wat de minimale en de maximale wensen van een klant zijn.” Ook wordt alles in één dag wind- en waterdicht geplaatst. Dat doen ze graag snel, want volgens de eigenaar willen de mensen zo kort mogelijk de rommel en de mensen in huis hebben. ,,Ze vinden ons aardig maar het liefst willen ze ons ook zo snel mogelijk weer weg hebben. En dat begrijp ik ook.”

Aangeboden door BASkapel

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie