Afbeelding
Photo by john xiao on Unsplash

Dit is waarom je je schoorsteen regelmatig moet laten vegen

27 december 2021 om 07:37 Partnercontent

Er zijn jaarlijks gemiddeld 2000 schoorsteenbranden in Nederland. De oorzaak is in de meeste gevallen slecht onderhoud van de schoorsteen. Dit is makkelijk te voorkomen! Door regelmatig de schoorsteen te laten vegen en controleren door een specialist, heb je dit al voorkomen. Zo kun jij ook zorgeloos genieten van jouw kachel!

Waarom moet ik mijn schoorsteen regelmatig vegen?

Rookgassen trekken veel sneller weg bij een schone schoorsteen. Onverbrande deeltjes kunnen tijdens het stoken in het rookkanaal komen. Deze deeltjes zullen uiteindelijk een teerlaag aan de wand van het rookkanaal vormen. Deze laag wordt creosoot genoemd. Het is erg brandbaar en kan elk moment plotseling ontbranden met een schoorsteenbrand als gevolg. De teerlaag kun je beperken door veilig te stoken. Wat hierbij hoort is dus ook regelmatig je schoorsteen schoonmaken.

Hoe vaak is het nodig?

Het advies is om minimaal 1 keer per jaar je schoorsteen te laten vegen. Als je heel veel stookt en de kachel als hoofdverwarming gebruikt in huis, is het aangeraden om het vaker dan 1 keer per jaar te laten doen.

Er worden geen specifieke eisen aan schoosteenvegen gesteld door brandverzekeringen. Wel kunnen verzekeringen in bepaalde gevallen wel eisen stellen. Je kunt bijvoorbeeld een vonkenvanger aanbrengen op de schoorsteen bij een rieten dak.

Verzekeringen gaan er verder standaard vanuit dat je verantwoordelijk met je schoorsteen om gaat en het regelmatig laat schoonmaken. Bewaar dan ook voor de zekerheid altijd het bewijs als je schoorsteen is geveegd!

Een schoorsteenveger inschakelen

We hebben nu wel vastgesteld dat het belangrijk is om je schoorsteen goed te onderhouden. Neem contact op met een schoorsteenveger als je dat nog niet hebt gedaan. Zorg ervoor dat je veilig kan stoken in de koude maanden. Het is belangrijk om zeker te weten dat je geen kans hebt op een schoorsteenbrand, voor jezelf is dat ook een fijn idee. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie