Afbeelding
Foto door form PxHere

Zweetvoeten, wat doe je er tegen?

30 augustus 2021 om 10:17 Partnercontent

We zien steeds vaker de voordelen in van wandelen. Even lekker een frisse neus halen, flink bewegen en je gedachten op nul zetten. Wandelen is populair onder de Nederlanders. Toch kan een wandeling ook nadelen hebben. Zo heeft een deel van de mensen in ons land last van zweetvoeten. Zweetvoeten krijg je wanneer je voeten vochtig worden en bacteriën vrij spel hebben - iets wat bij wandelen goed kan gebeuren. Gelukkig is er een aantal tips dat je op kunt volgen om zweetvoeten tegen te gaan. In dit artikel lees je er meer over.

Wat is de oorzaak van zweetvoeten?

Zweetvoeten, wat doe je er tegen? Om nare luchtjes bij je voeten tegen te gaan is het aan te raden om naar de oorzaak van zweetvoeten te kijken. Op die manier kom je er direct achter dat de één meer of sneller last heeft van zweetvoeten dan de ander. Feit is dat je zweet op een manier het lichaam moet verlaten. Dat gebeurt onder andere via je oksels, maar ook via de poriën in je voeten. Wanneer je gaat wandelen wordt dit proces in gang gezet. ‘Normaal’ zweet ruik je niet, maar bepaalde omstandigheden zorgen ervoor dat je het wel kan gaan ruiken.

Denk bijvoorbeeld aan een vochtige of klamme omgeving, waarin bacteriën ontstaan. Die bacteriën zorgen ervoor dat er geurtjes vrijkomen. Zo’n klamme omgeving kan ontstaan in wandelschoenen die niet goed kunnen ademen of die aan de binnenkant nat zijn. Of wanneer je besluit te wandelen zonder (goede) sokken. Zitten de bacteriën eenmaal in de schoen? Dan is het soms lastig om ze eruit te krijgen. Wat je wel kunt doen, is zweetvoeten voorkomen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Zorg voor ademende schoenen 

Waar je in ieder geval op moet letten, is welke schoenen je draagt tijdens het wandelen. Wandelschoenen die gemaakt zijn van goedkoop materiaal zullen sneller een lekker plekje zijn voor bacteriën dan schoenen die gemaakt zijn van bijvoorbeeld leer. Leer is bijvoorbeeld enorm absorberend, waardoor bacteriën geen kans krijgen. Dat geldt ook voor open schoenen, zoals speciale wandelsandalen. Let hierbij altijd goed op het materiaal, de pasvorm en het comfort zodat je goed kunt wandelen.

Sokken van het juiste materiaal

Het is ook verstandig om te kijken naar wat voor een sokken je draagt. Sokken van synthetisch materiaal zorgen sneller voor zweetvoeten. Katoenen sokken zijn bijvoorbeeld ideaal wanneer je zweetvoeten wilt voorkomen. Zorg er wel voor dat je niet met natte katoenen sokken in de schoen gaat, aangezien katoen niet snel droogt. Wollen sokken of sokken die gemaakt zijn van bamboe zijn ook een goede keuze. Dit soort materialen zorgen er in ieder geval niet voor dat het geheel gaat broeien; iets wat bij synthetische stoffen wel snel het geval is.

Was iedere dag je voeten

Ook wat betreft hygiëne kun je het één en ander doen om zweetvoeten te voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om dagelijks je voeten te wassen wanneer je bacteriën op je voeten wilt voorkomen. Gebruik hier een milde zeep voor met lauwwarm water; op die manier worden je voeten schoon zonder dat je last krijgt van bepaalde schoonmaakproducten. De huid op je voeten is vaak best gevoelig, dus let hier goed op. Wat je ook kunt doen, is wekelijks een voetenbad nemen. Dit kan met speciale bruisballen, maar ook met natuurlijke producten zoals zwarte thee of mondwater.

Koop een middel tegen zweetvoeten

Vertrouw je je voeten nog niet helemaal wanneer het om zweetvoeten gaat? In dat geval kun je ervoor kiezen om een speciaal middeltje te kopen om stinkvoeten tegen te gaan. Er bestaan diverse producten in de vorm van crème, poeder en sprays die de bacteriën op je voeten doden. Op die manier krijgen bacteriën sowieso geen kans. Wanneer je thuis al over talkpoeder beschikt, is dat ook een goed product om mee aan de slag te gaan. Talkpoeder neemt namelijk vocht op en zorgt er dus voor dat je voeten vrij blijven van vocht.

Geniet van je wandeling

Tot slot is het goed om te weten dat je vooral moet genieten van een wandeling. Voor sommige mensen kunnen zweetvoeten een reden zijn om überhaupt niet meer te gaan wandelen en dat terwijl je in Barneveld en omgeving zulke mooie wandelingen kunt maken. Wanneer je over de juiste voorbereiding beschikt om zweetvoeten te bestrijden, kun je niets anders doen dan ervoor gaan. Laat voeten die gaan ruiken je in ieder geval niet tegenhouden om zo’n activiteit te ondernemen. Wandelen is te leuk om binnen te blijven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie