Afbeelding
Foto door form PxHere

Slim besparen op je energierekening: overstappen loont!

27 augustus 2021 om 15:32 Partnercontent

Wisselen van energieleverancier kan een flinke kostenbesparing opleveren: van een paar tientjes tot wel vierhonderd euro per jaar! Maar wie niet goed oplet, is onder de streep meer kwijt. Steek energie in een goede, eerlijke, onafhankelijke en actuele prijsvergelijking en ontdek hoeveel jij kunt besparen.

Energieprijzen vergelijken loont, omdat er veel concurrentie is tussen de verschillende energieleveranciers. Graag willen ze jou als klant en komen ze met scherpe acties. Wat voor jou de beste deal is, is niet 1-2-3 te beantwoorden en hangt af van je persoonlijke situatie. Eén ding is zeker: ga je prijzen vergelijken, zorg dan dat je appels met appels vergelijkt en niet met peren. Match bijvoorbeeld groene elektriciteit met groene en niet met grijze elektriciteit. Kijk ook naar de zekerheid en vrijheid van de aanbieding. Bij sommige aanbiedingen is de prijs gekoppeld aan een lange looptijd. Je kunt er ook voor kiezen om elk jaar opnieuw energieprijzen te vergelijken en niet te gaan voor een vast tarief, maar een variabel energiecontract. Of het rendabel is om voor langere tijd voor vast te kiezen, hangt af van de ontwikkeling van de energieprijzen.

De prijs zelf kan ook een valkuil zijn. Is de prijs inclusief netbeheer, btw en energiebelasting 2021? Dat zijn vaste kosten, die voor alle energieleveranciers hetzelfde zijn en bij elkaar ongeveer de helft van de prijs bepalen: netwerk zo’n 18%, btw en energiebelasting ongeveer een derde deel. Hieraan kunnen energieleveranciers niet stunten. Dat kan alleen met het leveringstarief, dat is opgebouwd uit variabele kosten (de prijs per kilowattuur elektriciteit of kubieke meter gas) en vaste kosten (vastrecht). Er zijn leveranciers die tegenover een verlaging van de variabele kosten een verhoging doorvoeren van het vastrecht. De aanbieding lijkt dan goedkoper, maar is dat vaak niet. Let hier goed als je prijzen vergelijkt. Nog twee tips: lees de voorwaarden. Zo voorkom je eventuele bijkomende kosten. Én vergeet niet de welkomstpremie die veel leveranciers voor jou in petto hebben als je switcht. Deze kan oplopen tot vele honderden euro’s.
1,4 miljoen Nederlandse gezinnen gingen jou voor in 2020. Ben jij de volgende spekkoper die overstapt van energieleverancier?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie