Afbeelding
anp / Koen van Weel

Waterschap: ‘Ongekend droog in Gelderse Vallei’

19 juli 2022 om 06:44 Natuur en milieu

BARNEVELD/REGIO Door de extreem hoge temperaturen van dit moment, in combinatie met weinig regen in de afgelopen periode, is het ongekend droog in de regio Gelderse Vallei. ,,Water is op dit moment schaars, het is overal kurkdroog. Wees daarom zuinig met waterverbruik.’’

Die dringende oproep doet dijkgraaf Marijn Ornstein van Waterschap Vallei en Veluwe. In deze regio geldt voor boeren al sinds half mei het sproeiverbod - officieel onttrekkingsverbod - waardoor er geen oppervlaktewater mag worden gebruikt voor beregening van gronden.

CONTROLE Sinds april ligt het neerslagtekort rond het niveau van de vijf procent droogste jaren. Door de droogte zijn de waterstanden van rivieren, kanalen, beken en sloten momenteel laag. ,,Vooral onder de huidige extreme weersomstandigheden is het van groot belang dat het onttrekkingsverbod wordt nageleefd. Handhavers van het waterschap zullen hier in de komende periode extra op toezien’’, meldt Ornstein.

Om zoveel mogelijk water vast te houden, heeft het waterschap naar eigen zeggen al vroeg in het voorjaar de peilen zo hoog mogelijk gezet. Zo werd, na een natte februari, geanticipeerd op drogere maanden. 

KORT DOUCHEN Ook waterbedrijf Vitens maakt zich zorgen over het waterverbruik. ,,Onze drinkwaterreservoirs zijn groot en worden continu bijgevuld, maar wanneer de vraag zo enorm toeneemt, kan het zijn dat ze sneller leeglopen dan we ze kunnen aanvullen’’, stelt het waterbedrijf. Daarom is het volgens Vitens zaak dat consumenten wijs met drinkwater omgaan. Dat kan volgens Vitens onder meer door zo kort mogelijk te douchen, het water in een buitenbadje in de tuin zo schoon mogelijk houden zodat het minder vaak ververst hoeft te worden en je tuin alleen te sproeien als het echt nodig is en dan het liefst vóór 7.00 uur of na 22.00 uur. 

Wouter van Dijk

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie