Archieffoto wolven op de Veluwe.
Archieffoto wolven op de Veluwe. BDUmedia

Gelderse coalitiepartijen niet eensgezind over wolvenbeleid

10 april 2024 om 17:26 Dieren Wolf Barneveld Veluwe

ARNHEM (ANP) De Gelderse coalitiepartijen zijn het niet helemaal eens over de richting die het wolvenbeleid op zou moeten. Een motie die oproept om te pleiten voor een zogenoemde ‘nulstand’ werd door twee van de vijf coalitiepartijen niet gesteund.

In de motie - die werd aangenomen met 28 stemmen voor en 26 tegen - vragen coalitiegenoten BBB, VVD en SGP samen met oppositiepartijen PVV, JA21, FVD en 50PLUS het college om onder meer te lobbyen voor zo’n nulstand. Dat wil zeggen: in een gebied helemaal geen wolven toestaan. Zoiets kan volgens internationale regels niet, omdat landen de wolf juist moeten beschermen.

ONHAALBAAR Dat is ook de reden dat coalitiepartijen CDA en ChristenUnie de motie niet steunen. Wolfvrije gebieden blijken volgens CDA-Statenlid Arjan Tolkamp juridisch ,,volstrekt onhaalbaar”. Hij vindt dat de motie doet alsof een nulstand wel degelijk kan. “Dat is nog nergens van toepassing in landen waar de wolf is.” Fractievoorzitter Freek Rebel van de ChristenUnie noemt een nulstand “op dit moment helemaal niet relevant. We kunnen nu niet eens beheren. Laten we nu eerst maar eens de plannen die er nu zijn uitvoeren.”

‘PROBLEEMWOLF’ Het Gelderse college pleit al in Den Haag en Brussel voor het beheren - oftewel afschieten - van de wolf. Ook heeft de provincie zelf beleid ontwikkeld voor het aanpakken van de zogenoemde ‘probleemwolf’. Dat is in de ogen van het Gelderse college een wolf die meer dan twee keer in één week goed beschermd vee aanvalt. Die wolf mag volgens het Gelderse beleid, waar overigens wel alle coalitiepartijen voorstander van zijn, worden afgeschoten. De provincie zei eerder al te verwachten dat dit beleid juridisch zal worden aangevochten.

Lees meer verhalen in ons wolvendossier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie