Vandalen vernielen ook tweede kunstobject op N310 bij Stroe

4 april 2013 om 00:00 Nieuws

KOOTWIJKERBROEK/STROE - Vandalen hebben ook een tweede kunstobject op een rotonde op de provinciale weg N310 tussen Stroe en Harskamp vernield. Het gaat om een jonge berk die om een boogvormige ANWB-wegwijzer slingerde op de kruising van de N310 met de Heetweg en de Garderbroekerweg in het buitengebied van Kootwijkerbroek. De jonge berk is met kluit en al weggehaald. Verder zijn de paal en ANWB-borden uit hun verband gerukt.

Dat meldt de gemeente Barneveld. De vernieling kwam aan het licht tijdens een inspectieronde. In november vorig jaar werd op een rotonde op de N310 bij Stroe (kruising Wolweg) een grove doorgezaagd, die door een speciaal vervaardigde, kronkelige ANWB-wegwijzer was gestoken. De schade werd toen geschat op bijna 10.000 euro. Later werden op deze plek nog elektriciteitskabels kapot getrokken.

De provincie Gelderland plaatste de twee objecten van kunstenaar Reinier Lagendijk begin november vorig jaar. Het ontwerp verbeeldt de samenwerking tussen mens en de natuur en andersom. De kunstwerken zijn betaald en geschonken door de provincie en vielen onder de provinciale 1 procent -regeling ‘Kunst langs de weg’.

Wethouder Gerard van den Hengel is ,,geschokt’’ door de nieuwe actie van vandalen. ,,Het is niet te begrijpen dat er in onze samenleving mensen zijn die het noodzakelijk vinden om kunstobjecten in de openbare ruimte te slopen. Als gemeente waarderen we juist het aanbod van de provincie om via de kunstregeling kunst dichter bij onze inwoners te brengen. Dat dit moedwillig gesloopt wordt, is tenenkrommend. Het zet ons aan het denken of wij nog wel kunstobjecten in de openbare ruimte moeten willen plaatsen’’, aldus de wethouder.

De gemeente overlegt met de provincie en de kunstenaar wat er nu verder moet gebeuren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie