Barneveld zet in op stoptrein Amersfoort-Apeldoorn

7 februari 2011 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD - De gemeenten Barneveld, Nijkerk, Amersfoort en Apeldoorn zetten vol in op realisatie van een stoptreinverbinding tussen Amersfoort en Apeldoorn. Dat plan wordt realistischer geschat dan een intercitystop op station Barneveld Noord, waar eerder alle kaarten op werden gezet.

Afgelopen jaren uitte met name de gemeente Barneveld de wens voor een intercitystop bij Barneveld Noord, maar daarover zijn zowel de provincie Gelderland als NS nu minder enthousiast. ,,Volgens de NS is er sprake van onvoldoende reizigers voor een volwaardig intercitystation”, zegt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. ,,Daarvoor moeten per dag 10.000 reizigers in- en uitstappen. Dat zijn er nu zo’n 1200.”

Reden voor Barneveld om het accent te verleggen naar een stoptreinverbinding. Afgelopen maanden legde wethouder Hans van Daalen (ChristenUnie) contacten met de gemeenten Amersfoort, Apeldoorn en Nijkerk, met als resultaat dat de vier gemeenten nu samen optrekken. Via vragen van de provinciale VVD-fractie, die zich groot voorstander toont, komt dit initiatief nu naar buiten.

Een stoptreinverbinding op dit traject (met stations Hoevelaken, Barneveld Noord, Stroe en Apeldoorn West, zoals deze krant donderdag meldde, red.) heeft volgens Barneveld grote voordelen. ,,Het verbetert de bereikbaarheid van het achterland en van bedrijventerrein Harselaar, waar komende jaren uitbreiding en realisatie van kantorenpark ColumbizPark plaatsvindt.” Voor reizigers richting Randstad kan de verbinding een alternatief voor de auto zijn.

Daarnaast betekent de komst van een ‘regiosprinter’ een verbetering voor reizigers van en naar het oosten van het land. Nu nog moeten treinreizigers vanaf Barneveld richting Apeldoorn en verder eerst naar Amersfoort om daarna met de intercity weer langs Barneveld te komen. De nieuwe route scheelt ongeveer een half uur reistijd.

(Lees meer hierover in de Barneveldse Krant van maandag 7 februari 2011)

Op de foto: In augustus 2008 maakte de intercity Amersfoort-Apeldoorn een stop op station Stroe. Wegens werkzaamheden aan het spoor gold het station als vertrek- en eindpunt voor intercity’s richting Apeldoorn en Enschede.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie